Constantinov, despre arestarea lui Guțul: „Este o pedeapsă pentru întreaga Găgăuzie” (VIDEO)

Președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov, a declarat că arestarea bașcanei Evghenia Guțul, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, ar fi „o pedeapsă pentru întreaga Găgăuzie”. El a respins opiniile cu privire la faptul că Găgăuzia ar putea să acționeze „fără limite” în contextul cazului guvernatoarei, menționând că autonomia va proceda doar pe cale legală. În același timp, șeful organului legislativ local a subliniat că găgăuzii și doresc să conviețuiască în componența Republicii Moldova. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă din 2 aprilie.

Arestarea bașcanului este o pedeapsă pentru întreaga Găgăuzie. Pentru bașcanul este simbolul și cartea de vizită a Găgăuziei”, a declarat Constantinov.

De asemenea, acesta a comentat discuțiile privind o potențială trecere a Găgăuziei sub administrația Chișinăului, în cazul demiterii bașcanului, subliniind că un astfel de scenariu ar ilegal.

În ultima vreme se vorbește mult despre faptul că, aparent, cu Găgăuzia s-a terminat și va fi instituită administrație externă. Și este foarte supărător că aceste discuții sunt purtate mai ales de reprezentanții Guvernului, de conducătorii Cancelariei de Stat, care ar trebui să supravegheze legalitatea tuturor deciziilor luate în instituțiile de stat. Dar o astfel de decizie nu are temei legal. Legea prevede clar că, dacă bașcanul Găgăuziei nu poate conduce regiunea, atunci aceasta va fi administrată de primul său adjunct, și punct. Nu există alte opțiuni. Bașcanul va fi demis doar dacă instanța va lua o decizie definitivă. Atunci Adunarea Populară va decide organizarea de noi alegeri”, a precizat el.

Constantinov a respins așteptările cu privire la faptul că autonomia găgăuză își va manifesta agresivitatea și va acționa „fără limite”. Potrivit lui, „Găgăuzia va urma doar calea legală pentru a arăta întregii lumi că față de autonomie se procedează nedrept”.

Președintele Adunării Populare a declarat, de asemenea, că găgăuzii doresc să trăiască „anume” în componența Republicii Moldova.

Totodată, Dmitri Constantinov a îndemnat autoritățile naționale „să se exprime cu prudență”, fiindcă că în lume au loc schimbări majore, iar țările care decid soarta lumii pot fi numărate pe degete.

Amintim că Evghenia Guțul a fost reținută în seara zilei de 25 martie la Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce urma să plece peste hotare. Procuratura Anticorupție a comunicat că, potrivit datelor Serviciului de Informații și Securitate, guvernatoarea nu plănuia să revină în țară.

Evghenia Guțul este învinuită într-un dosar privind finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, care se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. De asemenea, aceasta figurează într-o cauză penală în care i se incriminează comiterea prin complicitate a finanțării ilegale a campaniei electorale pentru alegerile la funcția de bașcan din 2023, falsificarea documentelor oficiale și a rapoartelor privind campania.

După reținere, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus plasarea bașcanei în arest preventiv pentru 20 de zile în cadrul dosarului cu privire la campania electorală din 2023. Procurorii au solicitat arest preventiv și în dosarul de finanțare ilegală a fostului Partid „ȘOR”, însă demersul a fost respins.

Evghenia Guțul nu își recunoaște vina.

***

Cazul Evgheniei Guțul este primul din istoria autonomiei găgăuze în care liderul său ajunge în arest preventiv. Cine va conduce Găgăuzia în această situație? Pe internet și în mass-media se discută mai multe scenarii, inclusiv posibilitatea unei administrații externe de la Chișinău. NM a analizat care dintre aceste scenarii sunt realiste, care sunt puțin probabile și care sunt complet imposibile (detalii – aici).

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: