Referendumul republican va putea fi organizat la pachet cu alegerile prezidențiale. Pe 28 decembrie, parlamentarii au votat, în a doua lectură, un proiect de lege privind modificarea Codului electoral. După cum a aflat NewsMaker, autoritățile planifică să organizeze un referendum constituțional, dar nu consultativ.
Referendum constituțional, nu consultativ
Pentru NewsMaker, vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi, vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a declarat că se planifică desfășurarea unui referendum constituțional, nu consultativ.
„Considerăm că acest referendum este necesar și important, iar mulți reprezentanți ai opoziției au vorbit anterior despre necesitatea lui. Datorită referendumului se va putea demonstra că majoritatea absolută a cetățenilor împărtășesc această idee [de aderare la UE]”, a comunicat Popșoi.
Întrebat dacă ar fi posibil să vorbim despre o „majoritate absolută” dacă 54% – 55% dintre alegători vor vota pentru aderare, Popșoi și-a exprimat speranța că „acest procent va fi mult mai mare”.
„Vom lucra pentru ca majoritatea cetățenilor ă înțeleagă importanța acestui vot și să nu cadă în capcana propagandei și ca mai mulți cetățeni să înțeleagă [beneficiile UE]”, a menționat Popșoi.
NM l-a mai întrebat pe Popșoi dacă autoritățile intenționează să organizeze un alt referendum imediat înainte de aderare, ca în cazul altor țări. El a spus că acum este greu să „alergăm înainte”: „Vom trăi și vom vedea”.
Tipurile de referendum republican
Potrivit Codului electoral, în funcţie de natura juridică a problemelor supuse referendumului, referendumurile republicane pot fi constituţionale, legislative, privind demiterea Președintelui Republicii Moldova şi consultative.
Referendumului constituţional sunt supuse propunerile privind revizuirea Constituţiei.
Referendumului legislativ sunt supuse proiectele de legi sau unele prevederi ale acestora de importanţă deosebită.
Referendumului consultativ sunt supuse problemele de interes național, în scopul consultării opiniei poporului asupra unor astfel de probleme.
***
Pe 24 decembrie, președinta Maia Sandu a solicitat desfășurarea, în toamna anului 2024, a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului a cerut Parlamentului să demareze procedurile de organizare a referendumului. În aceeași zi, la trei ani de mandat, șefa statului a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024.
Câteva zile mai târziu, deputata PAS Veronica Roșca a înregistrat un amendament care prevede modificarea Codului electoral – mai exact permiterea organizării alegerilor și a referendumurilor în aceeași zi. O altă modificare propusă la Codul electoral prevede ca alegerea președintelui țării să aibă loc cu cel mult 90 de zile până la expirare mandatului, însă nu mai târziu de două luni după ce funcția devine vacantă, așa cum prevede Legea Supremă în prezent.
Pe 28 decembrie, 58 de deputați au votat în a doua lectură ca referendumul republican să poată fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!