Andrei Mardari/NewsMaker

Prezidențiale la pachet cu referendum. PAS a înregistrat un amendament la Codul electoral

Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) propune modificarea Codului electoral, care să permită organizarea alegerilor și a referendumurilor în aceeași zi. O altă modificare propusă la Codul electoral prevede ca alegerea președintelui țării să aibă loc cu cel mult 90 de zile până la expirare mandatului, însă nu mai târziu de două luni după ce funcția devine vacantă, așa cum prevede Legea Supremă în prezent. Un amendament în acest sens a fost înregistrat de deputata PAS Veronica Roșca în Parlament pe 26 decembrie, la două zile după ce președinta Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un nou mandat la prezidențialele din 2024, cerând Parlamentului să organizeze un referendum privind aderarea la UE în toamna anului viitor. Amendamentul se referă la proiectul de modificare a Codului Electoral, adoptat în prima lectură acum două săptămâni.

Alegeri prezidențiale – nu mai devreme de 3 luni și nu mai târziu de 2 luni, de la expirarea mandatului

Partidul de guvernare propune modificarea aliniatului 1 și 2 din articolul 135, din Codul electoral. Dacă amendamentul va fi votat în plen, atunci Parlamentul va trebui să decidă data alegerilor pentru funcția de președinte al țării cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua alegerilor.

Mai mult, alegerile prezidențiale ar urma să fie organizate cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului președintelui în funcție, însă nu mai târziu de termenul stabilit de art. 90 alin. (4) din Constituție, care prevede că alegerile prezidențiale urmează a fi organizate în termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției. În prezent, Codul electoral prevede că alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se organizează în termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției, în conformitate cu art. 90 din Constituție.

De menționat că, recent, Partidul Socialiștilor din Moldova a contestat la Curtea Constituțională (CC) un amendament propus de PAS la Codul electoral, care permit desfășurarea alegerilor prezidențiale timp de două luni după ce mandatul președintelui expiră. Socialiștii au acuzat atunci guvernarea de „uzurparea puterii în stat”. Potrivit lor, PAS ar dori, astfel, să prelungească „deliberat” mandatul președintei Maia Sandu. Nici președinta Sandu și nici PAS nu a comentat declarațiile socialiștilor. Totuși, președinta Comisiei parlamentare numiri și imunități, deputata PAS Olesea Stamate a declarat anterior că articolul va fi modificat, fără să precizeze când. Detalii – AICI.

Referendum și alegeri – în aceeași zi?

Amendamentul înregistrat de Roșca în Parlament prevede, între altele, modificarea articolului 184, aliniatul 2 din Codul electoral. Mai exact, PAS propune ca referendumul republican nu va putea avea loc cu 60 de zile înainte și nici cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale generale, decât dacă se desfășoară în aceeași zi. Totuși, în aceeași zi, dacă amendamentul va trece, nu vor putea avea loc două referendumuri republicane.

De precizat că Codul electoral prevede, în prezent, doar prima parte din modificarea propusă, și anume că referendumurile nu pot fi desfășurate cu 60 de zile înainte și nici cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor.

Documentul justifică modificarea prin reducerea costurilor necesare pentru organizarea celor două plebiscite, precum și prin creșterea numărului de participanți la ambele scrutine.

„În practica electorală națională este cunoscut exemplu comasării scrutinelor naționale. În acest sens, este de menționat că, la 24 februarie 2019, a avut loc referendumul republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare, iar Curtea Constituțională a confirmat rezultatele acelui scrutin electoral. Prin urmare, se propune modificarea normei articolului 184 din Codul electoral, astfel încât să fie posibilă organizarea concomitentă a alegerilor parlamentare, prezidențiale sau locale generale și a referendumului republican”, se menționează în textul amendamentului.

***

Amintim că președinta Maia Sandu a solicită desfășurarea, în toamna anului 2024, a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului a cerut Parlamentului să demareze procedurile de organizare a referendumului, pe 24 decembrie. În aceeași zi, la trei ani de mandat, șefa statului a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Maia Sandu a menționat că dacă va obține un nou mandat de președinte, va continua calea Republicii Moldova spre integrarea în UE. Detalii – AICI.

De menționat în acest context că referendumul republican propus de președinta țării Maia Sandu pentru toamna anului 2024, atunci când ar urma să se desfășoare și alegerile prezidențiale, a aprins spiritele în societatea moldovenească. În timp ce unii politicieni din opoziție consideră că cele două scrutine nu pot avea loc concomitent, reprezentanții partidului de guvernare consideră contrariul. Pe 24 decembrie, deputata Veronica Roșca a scris o postare pe Facebook, în care aexplicat că  Legea Supremă a țării nu interzice organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și a referendumului, ci a alegerilor parlamentare și a celor prezidențiale. Chiar și așa, ea și-a arătat deschiderea pentru modificarea Codului Electoral, „așa încât sa fie conform prevederilor Constituției și jurisprudenței CC”. Mai mult, parlamentara a declarat că „acest lucru va fi făcut foarte repede”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Știm cum e să dezvolți afaceri de succes. Cel mai mare parc fotovoltaic din țară – o afacere sustenabilă sprijinită de maib 

Maib, liderul sectorului bancar din Republica Moldova, a susținut financiar inaugurarea uneia dintre cele mai mari centrale fotovoltaice din țară, cu o capacitate de 50 MW, construită de compania GS Blue Electric în comuna Rădeni, raionul Strășeni.

Această investiție reprezintă un pas important spre diversificarea surselor de energie, consolidarea independenței energetice și realizarea obiectivelor naționale de tranziție ecologică. Noua centrală va contribui la valorificarea potențialului surselor regenerabile din Moldova și oferă un exemplu concret de investiție în eficiența energetică și în creșterea gradului de independență energetică.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Suntem onorați să finanțăm un proiect atât de ambițios, realizat de clientul nostru GS Blue Electric. Credem cu tărie că energia verde nu mai este o opțiune, ci o necesitate. Moldova are un potențial uriaș în acest domeniu, iar astfel de investiții pot transforma fundamental economia țării, contribuind la un viitor mai sustenabil, mai sigur și mai independent energetic. Vom continua să fim alături de clienții și partenerii noștri care au curajul să investească în asemenea soluții durabile.

Centrala de la Rădeni aduce beneficii multiple: de la reducerea emisiilor de carbon, la creșterea stabilității sistemului energetic și atragerea de investiții noi în economia verde. Mai mult, prin autorizarea și punerea în funcțiune a unor astfel de capacități, se creează premise clare de încredere și predictibilitate pentru alți investitori.

Ludmila Vîntu, Administratoare GS Blue Electric:

„Lansarea acestei centrale fotovoltaice marchează un moment important pentru dezvoltarea infrastructurii verzi din Republica Moldova. Ne bucurăm că am avut alături un partener de încredere, precum maib, care a oferit sprijinul necesar pentru realizarea acestui proiect important. Credem că tranziția energetică este esențială pentru viitorul sustenabil al țării și vom continua să investim în soluții durabile, cu impact real pentru comunități și economie.” 

Într-un context în care Republica Moldova este dependentă de importurile de energie, iar rezervele de resurse tradiționale sunt limitate, tranziția către surse regenerabile, precum energia solară, eoliană sau biomasa, este esențială pentru securitatea energetică a țării.

Maib a susținut realizarea acestui proiect printr-un credit verde în valoare de aproape 17.8 milioane euro pentru o perioada de 8 ani, destinat sprijinirii investițiilor în infrastructura sustenabilă. Amintim că anul curent, pentru creditarea acestui proiect, maib a fost premiată în prestigiosul program TFP 2024 „Green Trade Deal of The Year” în categoria Prima Tranzacție Verde.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: