Facebook/Procuratura Generală a Republicii Moldova

Construcțiile din pădurea Durlești: prejudiciu de peste 2,5 mln lei. Patru persoane vor fi judecate

Patru persoane vor ajunge în fața judecătorilor în dosarul privind ilegalitățile din pădurea Durlești, după ce Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală și a trimis cauza în judecată. Se menționează că prejudiciul adus mediului este estimat la peste 2,5 milioane de lei.

Pe 16 mai, Procuratura Generală a anunțat că patru persoane vor ajunge în fața judecătorilor în dosarul privind ilegalitățile din pădurea Durlești. Instituția a precizat că a finalizat urmărirea penală și a trimis cauza penală în judecată.

„Investigațiile procurorilor au relevat că, în baza unei scheme infracționale, un grup de persoane a perfectat în mod ilegal mai multe acorduri de asociere pentru întreținerea pădurii, ocupând samavolnic terenuri din fondul forestier național. Suprafețele respective au fost îngrădite, inclusiv cu garduri cu fundație din beton, fiind comise distrugeri ale stratului fertil de sol, litierei și vegetației, extrageri ilegale de arbori și arbuști, lucrări de construcție neregulamentare și amplasarea ilicită a unor obiective și rețele inginerești în pădure. Prejudiciul estimat adus mediului a fost evaluat la peste 2,5 milioane lei”, au comunicat reprezentanții procuraturii.

Totodată, procurorii au stabilit că, în anul 2021, un fost director adjunct al Agenției „Moldsilva” a eliberat, fără temei legal, o permisiune scrisă privind înregistrarea unui imobil construit ilegal în fondul forestier, aflat în proprietatea statului, în lipsa actelor permisive necesare.

„Învinuiții au pledat nevinovați. Urmărirea penală în privința altor persoane implicate în activități ilegale în pădurea Durlești continuă”, au precizat reprezentanții instituției.

***

Amintim că în octombrie 2023, pe un teren al fondului forestier din pădurea Durlești, proprietate a statului, au avut loc percheziții. Procuratura Generală anunța că terenul a fost îngrădit și acaparat ilegal de persoane fizice. Între 2015 și 2021, acolo au fost construite căsuțe de vacanță, un garaj, pergole, dar și rețele de apă și canalizare. Se menționa că statul și mediul au fost prejudiciate cu peste 2,3 milioane de lei.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: