Андрей Мардарь / NewsMaker

Consultările cu Maia Sandu: 21 de partide au fost invitate. Câte s-au prezentat și cu ce impresii au rămas liderii formațiunilor

21 de partide au fost invitate la consultările cu președinta Maia Sandu. S-au prezentat 18 lideri de partide. Aceștia au vorbit despre lupta cu corupția politică, cumpărarea de voturi, dar și despre măsurile care să accelereze reforma justiției. Urmare a consultărilor, liderii de partide au ieșit la declarații în fața jurnaliștilor. Au spus ce propuneri au avut pentru Maia Sandu, iar unii din ei și-au exprimat nemulțumirea față prezența lui Eugeniu Nichiforciuc, lider al Partidului „Mișcarea Respect Moldova”, la consultări. În replică, instituția prezidențială a declarat că a invitat „partide care nu au participat la corupția politică în acest scrutin și nu au fost beneficiare”. „Nu am invitat partide care ne plac”, a declarat șeful de cabinet al președintei. 

Ce spun liderii de partide

Liderul Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc a spus jurnaliștilor că a refuzat să se așeze la o masă cu Eugeniu Nichiforciuc, prezent și el la întrunirea de la Președinție. Menționăm că Nichiforciuc, fost deputat al fostului Partid Democrat din Moldova, este în prezent lider al Partidului „Mișcarea Respect Moldova”. Totodată, Costiuc a amintit că anterior președinta l-a acuzat pe Nichiforciuc de implicare în scheme de corupție. „Iată cum Maia Sandu stă astăzi la masă cu Nichiforciuc? Asta e întrebarea”, a comunicat politicianul jurnaliștilor.

La întrunirea de la Președinție a fost și Dragoș Galbur – lider al Partidului Național Moldovenesc. Potrivit lui Galbur, subiectul de bază discutat a fost combaterea corupției electorale. „Este un fenomen care ne afectează pe toți, în special pe noi – partidele extraparlamentare, care nu dispunem de resursele administrative așa cum are partidul de guvernare”, a comunicat Galbur.

Politicianul a spus că la întrunire fiecare lider de partid a fost solicitat să vină cu propuneri: „Noi am propus ca persoanele care sunt prinse în flagrant de organele de drept, că au luat mită electorală sau au dat, dincolo de amenzile pe care le primesc să fie private de dreptul de a participa la orice tip de alegeri sau referendum pe un termen mai mare. Acum legea spune că de la 1 la 2 ani sunt privați de dreptul de a participa la alegeri, dar noi alegeri locale avem de exemplu peste 3 ani. Respectiv aceste persoane vor participa peste 3 ani la alegerile locale pentru că legea le va permite”.

Galbur a mai declarat că Maia Sandu „trebuie să-și aleagă foarte și foarte atent aliații”. „Pentru că astăzi, la Președinție, printre cei invitați au existat și persoane care anterior au făcut exact același lucru – adică au corupt alegătorii, au corupt președinți de raioane, tot felul de funcționari publici pe vremea regimului oligarhic Plahotniuc”, a comunicat Galbur.

Liderul Partidului Național Moldovenesc a mai spus că la întrunirea de la Președinție nu s-a discutat despre remanierile guvernamentale.

Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare Igor Munteanu a declarat jurnaliștilor că a „prezentat o serie de restanțe pe care le are doamna președintă Maia Sandu personal și partidul pe listele căruia a mers în acest scrutin”.

„Am vorbit despre modalitățile de reprimare a cazurilor de corupție politică și electorală. I-am adus aminte că în toate rapoartele care există din partea misiunilor de observatori internaționali există și resurse administrative folosite din plin. I-am depus astăzi doamnei președinte, cu titlu de inițiativă legislativă, un proiect pentru pedepsirea utilizării resurselor administrative. (…) Nu trebuie să vedem peste tot doar umbra lui Șor, trebuie să vedem restanțe și dificultăți semnificative în funcționarii instituțiilor de stat”, a adăugat Munteanu.

Și liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare a declarat că la această ședință de consultări nu s-a vorbit despre remanieri guvernamentale.

Liderul Partidului Social Democrat European Ion Sula a menționat că la întrevedere cu șefa statului, președinții de partide au venit cu propunerea de a fi semnată o declarație de condamnare a corupției politice din Republica Moldova.

Și liderul Partidului „Puterea Oamenilor” Ruslan Codreanu a vorbit despre subiectul semnării unei declarații de condamnare a corupției electorale.

La întrunirea de la Președinție a fost și Mihai Ghimpu, lider de onoare al Partidului Liberal. În timpul unor declarații pentru jurnaliști, el și-a exprimat speranța că vor mai fi organizate asemenea consultări.

Și liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a fost la Președinție. El a declarat că „PAS-ul a întârziat enorm să facă reforme”. Totuși, Gligor a adăugat că „este foarte bine că există acest format de comunicare” între partide și instituția prezidențială. Potrivit lui Gligor „s-a agreat” că discuțiile dintre partide și instituția prezidențiale vor continua.

Urmare a întrunirii de la Președinție, liderul Partidului „Mișcarea Respect Moldova” Eugeniu Nichiforciuc a spus că „reforma în justiție nu poate fi limitată doar la schimbarea anumitor persoane” și că reprezintă „un concept larg”.

La întrunirea de la Președinție a participat și liderul Platformei Demnitate și Adevăr Dinu Plîngău, copreședintele „Liga Orașelor și Comunelor” Alexandru Bujoreanu, dar și președintele interimar al Partidul Național Liberal Mihai Severovan.

Ce spune instituția prezidențială 

Șeful de cabinet al președintei, Adrian Băluțel, a declarat că la consultări au fost invitate 21 de partide. S-au prezentat 18. Băluțel a declarat că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu a fost invitat la consultări.

„Discuțiile au vizat combaterea corupției politice, eficientizarea instituțiilor care luptă și trebuie să lupte cu corupția. (…) A fost o discuție foarte constructivă. (…) În cadrul discuțiilor, președinta a ascultat opiniile reprezentanților partidelor politice despre lupta cu corupția politică și cumpărarea de voturi, dar și despre măsurile care să accelereze reforma justiției și activitatea instituțiilor din domeniul justiției.”, a comunicat Băluțel.

El a adăugat că la discuții a fost prezent și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate Igor Grosu.

Cu privire la prezența lui Nichiforciuc și nemulțumirea unor lideri de partide, Băluțel a declarat: „Nu am invitat partide care ne plac, am invitat partide care nu au participat la corupția politică în acest scrutin și nu au fost beneficiare. Un reper a fost inclusiv munca jurnaliștilor de investigație”.

Întrebat de jurnaliști de ce nu s-a discutat despre remanieri, Băluțel a declarat că „subiectul remanierilor ține de activitatea Guvernului și Parlamentului”.

***

În dimineața zilei de 11 noiembrie 2024, instituția prezidențială a anunțat că Maia Sandu a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta „despre problema corupției politice și necesitatea accelerării și eficientizării măsurilor de combatere a acesteia”. Urmare a ședinței, șefa statului a anunțat că la ședința Consiliului s-a discutat despre lucrurile care trebuie să se întâmple în Republica Moldova, în următoarele săptămâni și luni, în cazul problemei corupției politice. Totodată, ea spus că va avea consultări publice cu partidele din Moldova despre „acțiunile pe care trebuie să le întreprindem ca să combatem corupția politică”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: