europalibera.org

Contabilă-șefă din Ungheni, condamnată la 12 ani de închisoare. Ar fi cauzat daune de peste 5,5 mln lei

Contabila-șefă a unei asociații de economii și împrumut din raionul Ungheni a fost condamnată la 12 ani de închisoare, după ce a fost găsită vinovată de comiterea infracțiunilor de escrocherie, delapidare averii străine și cauzarea daunelor materiale prin înșelăciune. Sentința a fost dictată de magistrații Judecătoriei Ungheni pe 12 martie, anunță Procuratura Anticorupție (PA).  

Potrivit PA, procurorii au documentat cauza penală în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2018. Conform materialelor cauzei, persoana condamnată a comis 15 fapte de escrocherie, 6 fapte de delapidare a averii străine și o infracțiune de cauzare a daunelor materiale prin înșelăciune, însușind în perioada anilor 2010-2016, de la persoanele care intenționau să depună mijloace bănești în conturile de depozit a asociației, suma totală de 2 393 661 lei.

Totodată, potrivit PA, femeia a delapidat nemijlocit din conturile asociației suma de 671 500 lei, precum și a cauzat daune materiale la 66 de deponenți ai asociației, în sumă totală de 2 443 535 lei, pe care ultimii nu le-au putut recupera.

PA anunță că urmărirea penală a durat 1 an și 2 luni, judecarea cauzei, însă, a durat mai bine de 5 ani, din cauza caracterului complex al acesteia. În total, în instanța de judecată  au fost audiați 43 de martori, cât și 30 de părți vătămate.

Atât în cadrul urmăririi penale, cât și pe parcursul cercetării judecătorești, inculpata nu și-a recunoscut vinovăția în comiterea infracțiunilor incriminate și a pledat nevinovată.

Prin sentință din 12 martie, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunilor de escrocherie, de delapidare a averii străine și de cauzarea daunelor materiale prin înșelăciune, stabilindu-i o pedeapsa definitivă prin cumul parțial al pedepselor cu închisoare pe un termen de 12 ani, cu executare în penitenciar pentru femei de tip semiînchis, cu privarea de a ocupa funcții în instituțiile bancare și Asociațiile de Economii și Împrumut pe un termen de 5 ani.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: