Guvernul Republicii Moldova, în frunte cu premierul Ion Chicu, a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 27 decembrie, proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, adoptată la 11 mai 2011.
„Această convenție vine să alinieze Republica Moldova la statele care au ratificat-o convenția întru combaterea violenței. Orice alte insinuări sunt doar încercări de a îndepărta Republica Moldova de la alinierea de această comunitate internațională care pune ca prioritate protejarea drepturilor femeilor”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu.
La rândul său, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a subliniat faptul că documentul a primit aviz pozitiv de la Comisia de la Veneția, care a fost sesizată de Armenia.
Documentul urmează să fie aprobat și de parlament.
Amintim că la 18 decembrie, un grup de activiști civici a protestat în fața clădirii Guvernului, față de tergiversarea ratificării Convenției de la Istanbul. Și deputații blocului ACUM au criticat faptul că proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței executivului de acum două săptămâni.
Totodată, mai multe organizații non-guvernamentale și-au exprimat nemulțumirea față de prevederile Convenției, invocând sintagma „ideologiei de gen”, potrivit căreia, nu este important cum ne-am născut, ci cum ne identificăm.
Republica Moldova a semnat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul, la 6 februarie 2017, alături de alte 45 de state.
Până în prezent, aceasta a fost ratificată de 34 de state membre ale Consiliului Europei.
Documentul prevede o abordare unitară pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și violenței domestice, inclusiv prin urmărirea penală a autorilor acestui tip de crime.