SheKnows/ foto simbol

Copil de un an, diagnosticat cu cancer la ochi. Părinții cer ajutor: „În așa momente, te simți abandonat, mic, singur și umilit”

Elem, băiețelul de doar un an al fotografului Natalia Garbu, are nevoie de ajutor. Acesta a fost diagnosticat cu retinoblastom – cancer la ochiul stâng. Întrucât în Republica Moldova medicii nu îi dădeau șanse de vindecare, părinții au apelat la o clinică din Elveția. Cheltuielile sunt, însă, foarte mari, iar familia nu mai face față de una singură și a decis să ceară ajutor. 

Elem s-a născut în februarie, luna mea preferată. Noi cu Macar eram atât de fericiți, încât am hotărât să nu zicem nimănui deocamdată despre el. (…) Apoi s-a întâmplat ceea ce ne-a zguduit, ne-a întors pe dos, ne-a făcut să plângem, mai întâi pe-ascuns, prin colțuri, în baie, apoi pe umărul unui altuia. Ne promiteam că vom putea, vom reuși, vom trece peste. Pentru că suntem împreună, suntem puternici, talentați, încă tineri. Vom putea. Elem făcuse trei luni, era luna mai și diagnosticul era deja confirmat: retinoblastom – cancer la ochiul stâng. Cancerul este acea fiară lăuntrică, pe care nu știi cum s-o îmblânzești, nu știi cum să te porți cu ea. Iar cancerul la copii e o fiară aparte, care urlă în fiecare din noi”, a scris mama lui Elem pe Facebook.

Întrucât Moldova nu le dădea șanse, familia a început tratamentul la clinica din Lausanne, Elveția.

Acolo se tratează astfel de tumori, doar cu bani enormi, la care nici statul moldovenesc, nici asigurarea nu au putut contribui cu nimic. În așa momente, te simți abandonat, mic, singur și umilit. Tare umilit. Și se respiră altfel, fix în jumătate. Nu am avut de ales, ne-am propus să găsim totul singuri. Cu economiile proprii și câteva împrumuturi, Elem a început tratamentul. În această jumătate de an, pentru servicii medicale au fost cheltuite 100 000€, fără transport, mâncare, cazare incluse, au fost schimbate peste 24 de avioane, în schimbul tratamentului cu cryo și chimioterapii generale și arteriale. Muncim foarte mult în paralel și foarte tare vrem să achităm serviciile medicale pentru 2023, însă avem mare nevoie de ajutor”, a mai scris Natalia Garbu.

Donațiile pot fi făcute astfel:

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare

Încă un raion cere Guvernului instituirea stării excepționale în agricultură: „Situație fără precedent”

Consiliul raional Căușeni cere Guvernului să declare stare excepțională în agricultură din cauza „situației catastrofale provocate de condițiile meteo nefavorabile”. Decizia a fost luată în ședința din 25 iulie. Este al doilea raion, după Ștefan-Vodă, care solicită introducerea stării excepționale în agricultură. Despre aceasta a anunțat Asociația „Forța Fermierilor”, menționând că „deși autoritățile cunoșteau situația critică încă din primăvară, nu au fost luate măsuri eficiente pentru sprijinirea fermierilor afectați”.

„O mare parte din raionul Căușeni, ca și alte zone din Sudul țării, înregistrează secetă severă pentru al patrulea an consecutiv, o situație fără precedent în istoria agriculturii moldovenești. Precipitațiile în zonă au fost cu 60-70% sub media multianuală, iar temperaturile extreme au agravat și mai mult situația culturilor agricole”, a declarat Asociația „Forța Fermierilor”, menționând că este „o situație fără precedent”.

Printre consecințele grave semnalate de fermieri se numără: pierderi de 80-90% la porumb și floarea-soarelui, roade compromise la rapiță și grâu, afectate de înghețurile de primăvară, imposibilitatea efectuării însămânțărilor de toamnă din lipsă de umiditate și falimentarea a zeci de producători agricoli din raion.

Guvernul nu a comentat, deocamdată, solicitarea autorităților raionului Căușeni.

***

Amintim că anterior Consiliul raional Ștefan-Vodă a cerut instituirea stării excepționale în agricultură din cauza secetei din ultimii ani.

În reacție, MAE a anunțat că va analiza solicitarea autorităților de la Ștefan Vodă pentru a ajuta agricultorii „care au necesități reale”.

„Guvernul continuă să ofere resursele necesare pentru ca agricultura să fie eficientă și să țină cont de schimbările climatice care se manifestă to mai accentuat. MAIA lucrează cu fermierii să facă tranziția la culturi și tehnologii care sunt adecvate solului și umidității din regiunile corespunzătoare. Reamintim și despre programul în creștere de subvenționare a sistemelor eficiente de irigare”, precizează instituția.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: