Coronacriză – 2021. Cum pot autoritățile să ajute populația și antreprenorii?
Full Article 3 minutes read

Coronacriză – 2021. Cum pot autoritățile să ajute populația și antreprenorii?

Consecințele pandemiei și ale crizei economice provocate de aceasta vor fi anul curent mult mai grave decât anul trecut. De aceea, măsurile de susținere a afacerilor și a populației de către stat ar trebui să fie mult mai eficiente, consideră experții de la Expert-Grup. Potrivit estimărilor, în Moldova s-au alocat, anul trecut, în aceste scopuri, 4,8 miliarde de lei sau 2,33% din PIB — cu mult mai puțin decât în orice altă țară europeană.

Cel mai mare suport în susținerea cetățenilor, în perioada pandemiei, a alocat Cehia – peste 23% din PIB. În medie, 10-15% din PIB au alocat autoritățile din Polonia, Serbia, Croația și Ungaria. O cotă mult mai mică din PIB au alocat Rusia, România, Slovacia și Bulgaria – mai puțin de 6%.

Totuși, experții de la Expert-Grup atrag atenția că, în unele state, sprijinul exagerat în susținerea business-ului nu ar duce la efectul scontat.

Astfel, în Cehia, planurile de cheltuieli sunt foarte mari, dar eficiența lor este discutabilă. Multe instituții locale, inclusiv Banca Națională a Cehiei, au evidențiat amenințarea creșterii cheltuielilor publice nediscreționare.

Mai mulți miniștri de finanțe din Europa Centrală și de Est au pus sub semnul întrebării, în mod deschis, necesitatea unui
sprijin mai mare în țările lor, punând la îndoială faptul că sectorul privat poate absorbi și utiliza în mod eficient mai multe finanțări decât a fost deja prevăzut.

Coronacriză - 2021. Cum pot autoritățile să ajute populația și antreprenorii?

Expert-Grup

În Moldova, în susținerea gospodăriilor, în perioada pandemiei, a fost alocat peste 1 miliard de lei. O parte din bani au mers la cei care au rămas fără serviciu, iar 600 mln de lei – pentru suportul unic oferit pensionarilor. Alte 800 mln de lei au fost oferite business-ului.

Restul din puțin peste 3 miliarde de lei reprezintă susținerea indirectă oferită antreprenorilor sub formă de măsuri fiscale anticriză (670 mln de lei), ajutor financiar pentru sectorul medical și educație (2,2 miliarde de lei) și suport oferit fermierilor în urma secetei (300 mln lei).

Suma totală a suportului constituie 4,8 miliarde de lei.

Experții consideră că, la această etapă, intervenția statului pentru a diminua șocul provocat de coronacriză este „extrem de limitată”. Aceștia argumentează că suportul planificat pentru antreprenorii care au păstrat locurile de muncă și au continuat să achite salarii, în pofida problemelor. În buget au fost planificate 320 mln de lei, însă au fost alocați, de facto, doar 45 de mln.

Populația și companiile au primit din partea statului finanțare directă în mărime de 1,4 miliarde de lei sau 0,69% din PIB. Business-ului i-au fost alocate 0,12% din PIB.

În studiu se mai arată că, în 2021, criza va continua, iar susținerea din partea statului va fi, în continuare, necesară.

Experții au propus o serie de măsuri pentru relansarea economiei în 2021:

1. Creșterea adaptabilității business-ului prin eliminarea barierelor artificiale;

2. Acces facilitat la lichidități, digitizare și menținere în cadrul formal al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM);

3. Menținerea cheltuielilor sociale critice pentru protejarea celor mai vulnerabili;

4. Sporirea nivelului de reziliență a economiei la schimbările climatice;

5. Derularea investițiilor publice cu valoare adăugată ca sursă de creștere sustenabilă;

6. Îmbunătățirea sistemului de luare a deciziilor prin date operative.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: