Getty Images

Coronavirus: Încă 112 cazuri noi în Republica Moldova. Bilanțul ajunge la 864 de îmbolnăviri

Încă 112 cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova. Numărul total se ridică, astfel, la 864 de  îmbolnăviri. Anunțul a fost făcut după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19 din 5 aprilie. 

„Suntem la o etapă când vom intra în curând în perioada de vârf a acestei crize. Cel mai probabil, în următoarele zile vom trece de 1000 de cazuri și vom intra în scenariul 4: implicarea mai multor instituții medicale și a tuturor medicilor disponibili”, a menționat președintele Igor Dodon.

Șeful statului a menționat că astăzi a decedat o persoană de 56 de ani, bilanțul victimelor răspuse ridicându-se la 15 decese.

Din noile cazuri, 8 sunt de import, inclusiv 4 din Marea Britanie, 2 din Italia și 2 din Rusia. Alte 104 cazuri sunt cu transmitere locală, cele mai multe fiind din Chișinău, Ștefan Vodă și Soroca.

Șeful statului a menționat că la Glodeni situația este îngrijorătoare, iar astăzi au fost înregistrate 18 din totalul de 24 de cazuri confirmate în raion. 11 dintre cei infectați sunt medici.

„Ne îngrijorează situația de la Glodeni”, a menționat Igor Dodon.

În ceea ce ține de orașele Soroca și Ștefan Vodă, unde este instituită carantină, șeful statului a declarat că dacă acest regim nu va fi respectat, urmează alte măsuri. Potrivit lui, autoritățile vor fi nevoite să restricționeze ieșirea din casă și să permită ieșirile doar în baza unui permis. Acest subiect urmează să fie discutat luni.

Președintele Igor Dodon a amintit că de luni, 6 aprilie, bugetarii revin la muncă, însă a îndemnat conducerea instituțiilor care pot să nu cheme angajații la birou, să îi lase să lucreze la distanță.

Amintim că astăzi a murit al treilea medic din Republica Moldova infectat cu COVID-19. Este vorba despre un radiolog, doctor în ştiinţe medicale, care activa ca șef de secţie în cadrul clinicii Repromed. Anterior, acesta a deţinut funcţiile de şef Secţie Radiologie şi şef Secţie medicină nucleară în cadrul Spitalului Clinic Republican.

În data de 27 martie, ministrul Sănătății a anunțat că o femeie de 79 de ani a decedat după ce a contractat virusul. Aceasta lucra în sistemul de asistență medicală urgentă prespitalicească.

Iar pe 3 aprilie, a fost constatat decesul unei alte femei care, la fel, lucra medic la ambulanță. Aceasta avea 65 de ani și era din Soroca.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Asociația buchARTest lansează Artist on the Go, un program internațional de schimb cultural în arta urbană

Iunie – Septembrie 2025 – 5 orașe europene – Artiști din România și Republica Moldova

How real is REAL?
Aceasta este întrebarea care va călători în vara și toamna lui 2025 prin Europa alături de opt artiști selectați de buchARTest, în cadrul proiectului Artist on the Go – un program-pilot de schimb cultural dedicat artei urbane, co-finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.

Proiectul pilot reunește artiști emergenți și consacrați din România și Republica Moldova, care vor participa la cinci festivaluri de artă urbană de referință din

Hamburg (Millerntor Gallery #13) – 27 Iunie-4 Iulie
Pilsen (Wallz Festival) – 23-27 Iulie
Lecce (167B Street) – 2-6 August
Helsinki (Helsinki Urban Art) – 1-5 Septembrie
Amsterdam (ASA – Amsterdam Street Art) – 15-20 Septembrie

Artiști:
OCU, Alex Baciu, IRLO, Raluca Ilaria Demetrescu, Delia Cîrstea, Roper, Denis Nanciu și Dima Potapov

Artist on the Go creează o platformă de mobilitate artistică și dialog intercultural, în care cuvintele devin artă. Tema ediției – How real is REAL? – explorează puterea textului într-o lume dominată de manipularea vizuală, fake news și realități fragmentate. De la jocuri lingvistice la lucrări tipografice, artiștii vor crea murale, instalații și intervenții stradale care explorează inovator conceptul de reformulare de context prin integrarea artistică a unor cuvinte tip „prieteni falși” între limba română și limbile țărilor partenere, de exemplu cuvântul „NU” (română: negație; olandeză: acum), „TOT” (română: complet; germană: mort). Astfel, proiectul aduce o nouă dimensiune semantică și culturală artei murale și arată modul în care jocurile de limbaj pot fi instrumente eficiente ale artivismului.

Fiecare lucrare va fi documentată și promovată online, iar procesul creativ va fi prezentat într-o expoziție finală și o conferință (25-30 Septembrie), organizate de asociația buchARTest.  

De ce este important?
– Este primul pas spre o rețea internațională de schimburi culturale pentru arta stradală din România și Republica Moldova
– Oferă vizibilitate unor voci diverse și explorează noi medii artistice

– Conectează artiști, comunități și parteneri din întreaga Europă în jurul unui limbaj comun: arta ca act de coeziune socială

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: