Maia Sandu

Corupția politică. Maia Sandu a comunicat „lucrurile care trebuie să se întâmple în următoarele săptămâni și luni”

La ședința Consiliului Suprem de Securitate s-a discutat despre lucrurile care trebuie să se întâmple în Republica Moldova, în următoarele săptămâni și luni, în cazul problemei corupției politice. Informația a fost comunicată de Maia Sandu, în timpul unor declarații de presă. Ea a anunțat că Guvernul și Parlamentul vor veni cu un plan pentru a asigura examinarea prioritară a dosarelor care vizează corupția politică și cazurile de cumpărare de voturi, totodată să fie redus termenul de examinare a acestora. La fel, Parlamentul va organiza consultări publice pe marginea legii cu privire la crearea Curții Anticorupție. Ultima, potrivit șefei statului, trebuie creată „în regim de urgență”. Sandu a mai spus că în această săptămână va avea consultări publice cu partidele din Moldova despre „acțiunile pe care trebuie să le întreprindem ca să combatem corupția politică”. 

În timpul unor declarații de presă, Maia Sandu a anunțat că la ședința Consiliului Suprem de Securitate s-a discutat despre acțiunile care urmează a fi întreprinse în următoarea perioadă: „Am discutat despre lucrurile care trebuie să se întâmple în următoarele săptămâni și luni, pentru ca statul Republica Moldova să poată asigura respectarea votului autentic al cetățeanului”.

Am discutat despre acțiuni care să prioritizeze examinarea cazurilor de corupție politică atât de către procuratură cât și de către instanțele de judecată. Știm că există mai multe dosare. (…) Examinarea acestor dosare durează, tocmai de aceea e nevoie să se vină inclusiv cu modificări la nivel de legislație care să restrângă termenul de examinare pentru cazurile de corupție politică, mai ales pentru cazurile de cumpărare de voturi. În acest sens, Guvernul împreună cu Parlamentul, cu alte instituții care sunt vizate de aceste lucruri urmează în următoarele câteva zile să vină cu un plan concret pentru a asigura examinarea prioritară a acestor cauze și respectiv reducerea reducerea termenilor de examinare”, a comunicat Maia Sandu în timpul unor declarații de presă din data de 11 noiembrie.

La ședința Consiliului Suprem de Securitate s-a vorbit și despre „nevoia de a consolida legislația pe domeniul de securitate națională” dar și că „evaluarea externă trebuie finalizată”.

Potrivit șefei statului, la întrunirea Consiliului s-a pus în discuție și subiectul creării Curții Anticorupție.

Am discutat încă o dată despre nevoia de a adopta în lectură finală legea cu privire la crearea Curții Anticorupție și crearea acestei Curți în regim de urgență. Parlamentul urmează să mai aibă consultări publice pe marginea acestei legi, în această săptămână, așa încât să avem procese clare, transparente și mai ales – eficiente”, a adăugat Sandu.

Președinta a anunțat și consultări, cu privire la problema corupției politice, cu reprezentanții partidelor din Republica Moldova precum și cu mai multe categorii din societatea civilă.

Joi și vineri cred că vom invita la consultări publice, aici – la Președinție, reprezentanți ai partidelor politice dar și reprezentanți ai altor categorii din societatea civilă, altor părți interesate. Joi voi avea discuții cu reprezentanții partidelor politice despre acțiunile pe care trebuie să le întreprindem ca să combatem corupția politică. Vreau să vă amintesc că ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri și la referendum nu a afectat un partid politic sau un candidat, mai mulți candidați și mai multe partide politice sunt afectate de cumpărare de voturi. (…) La aceste discuții vom purta dezbateri pe propunerile Guvernului dar și pe propunerile pe care le au alte partide politice pe acest subiect, cum să putem mai repede să sancționăm și să eliminăm acest fenomen extrem de periculos pentru democrația Republicii Moldova dar și pentru securitatea țării noastre”, a menționat Sandu.

În maxim 10 zile trebuie să avem toate planurile discutate, elaborate și consens dacă vreți la nivel național pe aceste acțiuni pe care trebuie să le întreprindem”, a conchis Maia Sandu.

***

În dimineața zilei de 11 noiembrie, instituția prezidențială a anunțat că Maia Sandu a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta „despre problema corupției politice și necesitatea accelerării și eficientizării măsurilor de combatere a acesteia”.

În timpul declarațiilor de presă pe marginea deciziilor Consiliului Suprem de Securitate, Maia Sandu s-a referit și la activitatea Procuraturii Anticorupție. Ultima, a comunicat Sandu, ar fi demonstrat „un eșec total” pe lupta împotriva corupției mari și mai ales pe lupta împotriva corupției politice. Astfel s-a anunțat despre solicitarea Consiliului Suprem de Securitate către Guvern pentru a venit „cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: