Republica Moldova a obținut dreptul de a mări cota de import din Uniunea Europeană de la 315 MW la 600 MW, dacă această energie electrică nu va fi utilizată de alți importatori. Anunțul a fost făcut de ministrul român al Energiei Sebastian Burduja.
„În aceste momente grele, suntem alături de frații noștri de peste Prut. Gazul rusesc a fost oprit pentru centrala de la Cuciurgan, din Transnistria, ceea ce înseamnă că Republica Moldova are un deficit de aproximativ 600MW de producție de energie electrică pentru a-și acoperi consumul, mizând pe aproximativ 300MW producție locală. Am vorbit în toată această perioadă, zilnic, cu toți cei implicați: prim-ministrul Dorin Recean, care este și ministru interimar al energiei la Chișinău; comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen; toți cei implicați în sectorul energetic românesc”, a scris Burduja pe o rețea de socializare, în seara zilei de 1 ianuarie.
În continuare, el a spus cum ajută România.
„Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100MW în bandă peste Prut. Sunt discuții și cu OMV Petrom pentru 100MW de la centrala pe gaz de la Brazi, și cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 100-200MW. Există și cantități cumpărate de pe piața OPCOM de frații noștri de peste Prut. În total, capacitatea tehnică de export de energie electrică din România către Republica Moldova este de 315 MW prin linia Vulcănești-Isaccea (400 kV) și de 115 MW prin cele 4 linii de 110 kV care trec Prutul”, a comunicat oficialul român.
Mai mult, a adăugat Burduja, Republica Moldova a obținut creșterea capacității transfrontaliere la 600 MW printr-un mecanism de alocare zilnică a capacităților neutilizate la alte frontiere. „Această măsură, confirmată de ENTSO-E, reprezintă un pas important pentru acoperirea cererii”, a comunicat ministrul român al Energiei.
***
În prezent, cota totală a Moldovei și Ucrainei este de 2100 MW, dintre care 315 MW revin Moldovei, iar restul țării vecine. Consumul Moldovei, fără a include Transnistria, atinge în orele de vârf 800 MW, dintre care aproximativ 177-185 MW sunt asigurați de CET-uri, iar încă 32-57 MW provin din surse de energie regenerabilă.
Energia electrică rămasă, conform planurilor autorităților, urmează să fie importată de Republica Moldova. Moldova poate primi energie electrică din România prin linia Isaccea-Vulcănești de 400 kV și prin patru linii de 110 kV care traversează râul Prut: Stânca, Țuțora, Huși și Fălciu.
Anterior, Ministerul Energiei al Republicii Moldova a anunțat că a obținut dreptul de a crește cota de import a energiei electrice de la 315 MW la 415 MW, cu condiția ca aceasta să nu fie utilizată de Ucraina.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!