выборы
Максим Андреев, NewsMaker

Covidul e de vină. APCE nu va avea observatori la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a anunțat că nu va avea observatori la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care urmează să aibă loc pe 1 noiembrie. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, decizia a fost luată din cauza restricțiilor instituite de mai multe state cu privire la călătoriile în Republica Moldova.

APCE monitorizează în mod sistematic alegerile din orice țară al cărei Parlament a solicitat sau deține deja statutul de invitat special sau partener pentru democrație, care a solicitat aderarea sau care face obiectul procedurii de monitorizare, așa cum este cazul Republicii Moldova, sau este subiect al post-monitorizării.

Precizăm că termenul limită pentru depunerea solicitărilor de acreditare la CEC sau la consiliile electorale este data de 24 octombrie. Observatorii acreditați au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, fără a se implica în proces, inclusiv la verificarea, sigilarea şi deschiderea urnelor de vot, precum și la numărarea şi totalizarea rezultatelor votării.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

CEC a stabilit regulile de participare la parlamentare: ce trebuie să cunoască cei care aspiră la fotoliul de deputat

Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat condițiile de participare în calitate de candidat la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. Potrivit CEC, pot candida persoanele cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, dețin cetățenia Republicii Moldova și nu au restricții legale privind exercitarea acestui drept.

Dreptul de a desemna candidați îl au:

  • Partidele politice, care au dreptul de a participa la alegeri, în baza datelor prezentate de Agenția Servicii Publice și care au fost confirmate de către CEC;
  • Blocurile electorale constituite și înregistrate de către CEC;
  • Cetățenii care își înaintează propria candidatură independent, cu condiția ca aceștia să nu fi fost membri sau susținători ai unui partid politic în ultimele 70 de zile înainte de ziua alegerilor.

    În cazul partidelor politice și a blocurilor electorale, desemnarea candidaților la funcția de deputat se face printr-o procedură specială în cadrul ședințelor organelor statutare ale partidelor și/sau blocurilor electorale, confirmată prin procese-verbale, împreună cu lista nominală a participanților la ședința organului responsabil și actele ce confirmă componența numerică și nominală a organului responsabil.

    Listele trebuie să conțină minimum 51 și maximum 111 candidați.

    Candidații independenți trebuie să colecteze între 2 000 și 2 500 de semnături. Prin derogare, o candidată femeie poate prezenta între 1 000 și 2 500 de semnături. Pentru colectarea acestora, se pot constitui grupuri de inițiativă.

    Listele de candidați trebuie să respecte cota minimă de 40% pentru ambele sexe. De asemenea, poziționarea pe listă trebuie să respecte regula: cel puțin patru candidați de același gen la fiecare zece locuri.

    Documentele de înregistrare vor fi depuse atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic. Fiecare candidat va completa o declarație de consimțământ privind candidatura sa.

    Perioada de depunere a documentelor va începe din 20 iulie 2025 și va dura până pe 19 august 2025.

    Nu mai sunt articole de afișat.
    0
    Sondaj standard

    Ți-a plăcut pluginul nostru?

    x
    x

    Spelling error report

    The following text will be sent to our editors: