În ultima perioadă se constată o majorare a numărului de intoxicații cu mercur, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Mai mult, în fiecare an se înregistrează de la 5 până la 10 cazuri de intoxicații cu acest metal toxic, majoritatea fiind în rândul copiilor.
Specialiștii ANSP atenționează că în cazul spargerii unui termometru cu mercur este necesar să informați prin telefon Centrul de Sănătate Publică teritorial și solicitați ajutor. De asemenea, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale poate ajuta să curățiți locul de mercurul scurs din termometru.
Mai mult, este necesar să întreprindeți următoarele măsuri:
– să aerisiți încăperea
– să părăsiți încăperea, să închideţi uşile și să interziceţi accesul
– să îmbrăcați mănuşi de cauciuc ori material plastic dacă încercați să strângeți mercurul
– în cazul scurgerii pe covor, scoateți covorul cu atenție din odaie sau taiați secţiunea contaminată
În final, suprafața poluată poate fi ștearsă cu soluţie de săpun cu sodă alimentară (40 g săpun şi 50 g de sodă alimentară se dizolvă în 1 litru de apă fiartă răcită) ori permanganat de caliu. Mercurul colectat se plasează într-un vas cu apă. Ulterior este necesar să vă adresați specialiștilor din cadrul Agenției de Mediu pentru preluarea acestuia și stocare sigură. Sticla spartă, mănuşile, cârpa şi orice alte haine contaminate se depozitează în saci dubli.
Specialiștii atenționează că mercurul este un metal toxic, în special atunci când intră în contact cu organismul uman, fie pe cale respiratorie sub formă de gaze, fie pe cale cutanată sau digestivă, sub formă lichidă.