sanoteca.md

Crește numărului de intoxicații cu mercur. Ce măsuri trebuie întreprinse în cazul spargerii unui termometru

În ultima perioadă se constată o majorare a numărului de intoxicații cu mercur, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Mai mult, în fiecare an se înregistrează de la 5 până la 10 cazuri de intoxicații cu acest metal toxic, majoritatea fiind în rândul copiilor.

Specialiștii ANSP atenționează că în cazul spargerii unui termometru cu mercur este necesar să informați prin telefon Centrul de Sănătate Publică teritorial și solicitați ajutor. De asemenea, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale poate ajuta să curățiți locul de mercurul scurs din termometru.

Mai mult, este necesar să întreprindeți următoarele măsuri:
– să aerisiți încăperea
– să părăsiți încăperea, să închideţi uşile și să interziceţi accesul
– să îmbrăcați mănuşi de cauciuc ori material plastic dacă încercați să strângeți mercurul
–  în cazul scurgerii pe covor, scoateți covorul cu atenție din odaie sau taiați secţiunea contaminată

În final, suprafața poluată poate fi ștearsă cu soluţie de săpun cu sodă alimentară (40 g săpun şi 50 g de sodă alimentară se dizolvă în 1 litru de apă fiartă răcită) ori permanganat de caliu. Mercurul colectat se plasează într-un vas cu apă. Ulterior este necesar să vă adresați specialiștilor din cadrul Agenției de Mediu pentru preluarea acestuia și stocare sigură. Sticla spartă, mănuşile, cârpa şi orice alte haine contaminate se depozitează în saci dubli.

Specialiștii atenționează că mercurul este un metal toxic, în special atunci când intră în contact cu organismul uman, fie pe cale respiratorie sub formă de gaze, fie pe cale cutanată sau digestivă, sub formă lichidă.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: