„Creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în România și Ucraina”. Ministerul Sănătății cheamă la vaccinare: Cel mai des sunt afectați copiii 
Full Article 2 minutes read

„Creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în România și Ucraina”. Ministerul Sănătății cheamă la vaccinare: Cel mai des sunt afectați copiii 

Atenționare de la Ministerul Sănătății al Republicii Moldova. Instituția a declarat că în regiunea europeană, îndeosebi în țările vecine, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă. Potrivit Ministerului, infecția poate duce chiar și la deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate infecta alte 18, dacă acestea nu sunt vaccinate – a raportat Ministerul, adăugând că cel mai des sunt afectați copiii. Astfel, părinții au fost îndemnați să se adreseze la medicul de familie pentru a-și vaccina copiii împotriva infecției. 

Pe 16 ianuarie, Ministerul Sănătății a declarat că în ultimele luni se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în regiunea europeană, îndeosebi în țările vecine, România și Ucraina.

„Rujeola este o infecție virală contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum: infecție a urechii, pneumonie, encefalită, orbire și chiar deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18, dacă acestea nu sunt vaccinate. Cel mai des sunt afectați copiii”, au comunicat responsabilii de la sănătate.

Ministerul a adăugat că „tratament specific pentru rujeolă nu există, dar o putem preveni prin vaccinare”.

„Adresați-vă la medicul de familie și vaccinați copilul împotriva rujeolei!”, au menționat reprezentanții Ministerului Sănătății.

***

În 2023, în Republica Moldova au fost înregistrate trei cazuri de rujeolă (un caz – în luna mai, la un bărbat de 43 de ani, și două cazuri – în luna decembrie, la doi copii de 3 ani). Pe parcursul anului 2021 și 2022 nu au fost raportate cazuri.

Autoritățile de la sănătate declarau că rata vaccinării împotriva rujeolei la copiii ce au împlinit vârsta de un an, în Republica Moldova, este de 84,2%, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca acoperirea vaccinală să fie nu mai puțin de 95%.

Tot în decembrie 2023, Ministerul român al Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Instituția raporta o „creștere îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă și un număr mare de spitalizări a copiilor infectați”. Se înregistrau aproape 2 000 de cazuri în 29 de județe.

În decembrie 2023, UNICEF raporta că în Europa și Asia Centrală au fost confirmate 30.601 cazuri de rujeolă în perioada ianuarie – 5 decembrie 2023, față de 909 cazuri confirmate pe tot parcursul anului 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: