Numărul de victime ale noului coronavirus continuă să crească în China. Acolo rămân în continuare și unii cetățeni moldoveni, inclusiv în orașele anunțate în carantină. Anterior, NM a publicat un interviu cu o cetățeană a Moldovei care deja de patru ani trăiește în China: ea a povestit cum se deosebește situația de la fața locului de ceea ce descrie presa. NM vă propune continuarea „cronicilor chinezești”. De data aceasta, eroina a descris cum trăiesc orașele în carantină, de ce devin pustii chiar și străzile care se află departe de epicentrul virusului și cum s-a schimbat dispoziția localnicilor în doar două zile. Din cauza situației politice din China, eroina a rugat să nu dezvăluim identitatea ei.
Despre străzile pustiite și votcă
Aceasta este una dintre străzile centrale ale Fuzhou (un oraș care se află la 500 km de Wuhan, epicentrul virusului – NM). Ea duce spre un centru comercial mare. Timp de o jumătate de oră, nu am întâlnit nicio persoană sau vreun automobil. Trebuie să ținem cont de faptul că acum sunt sărbători (fotografia este din 27 ianuarie). Anul trecut, în aceeași perioadă, era dificil să te deplasezi pe această stradă, pentru că mulți chinezi ieșeau afară pentru a sărbători Anul Nou Chinezesc. Străzile au devenit pustii, practic, într-o singură zi. Oamenii încearcă să rămână acasă.
Am mai observat că, puțin câte puțin, devin pustii și tejghelele cu votcă. Cineva a spus că aceasta ajută la combaterea virusului. Și apropo, tuturor celor care intră în metrou li se controlează temperatura, în mod obligatoriu.
Despre orașele în carantică și noul focar al virusului
Astăzi am vorbit cu niște prieteni din Guangzhou. Acest oraș, la fel ca și Wuhan, este în carantină. În comparație cu orașul meu, în care deocamdată sunt închise doar cluburile, la ei sunt închise deja toate localurile în care ar putea să se adune mulți oameni: baruri, cinematografe, centre comerciale mari. Cu toate acestea, potrivit spuselor lor, unele localuri activează ilegal. Însă și acestea sunt pustii.
După mesajul lui Xi Jinping (secretarul general al CC al Partidului Comunist din China – NM) prin care a anunțat că în China se așteaptă răspândirea rapidă a virusului, nimeni nu vrea să riște. Observ că oamenii care mai devreme aveau o atitudine calmă față de virus, acum încep să se îngrijoreze. Toți se așteaptă la un focar în luna februarie, pentru că virusul începe să se manifeste doar peste 10-15 zile [după contactul cu persoana infectată].
Se spune că cel mai mare pericol îl reprezintă oamenii care au părăsit orașul Wuhan în ziua în care a fost anunțată epidemia. Iar aceștia sunt vreo 300 de mii la număr. Întrucât epidemia a fost anunțată la 20 ianuarie, apogeul acesteia ar putea fi la 8 februarie. Sunt posibile focare și în alte orașe ale Chinei. Însă la știrile oficiale, informația este diferită, se încearcă să nu se provoace panică.
Prietenii din Wuhan (ei sunt cetățeni ai Ucrainei) susțin că la 27 ianuarie, în oraș nu era liniște. Se spune că oricine observă cele mai mici probleme de sănătate, se adresează imediat la spital. De aceea spitalele sunt supraîncărcate. La ei, a fost finisat primul spital pentru cei infectați, iar în decurs de o săptămână, va apărea și al doilea.
Astăzi, ei spuneau că nu se lasă pradă panicii, chiar și în pofida abundenței de informații despre aceasta. Ei zic că, în mare parte, stau acasă, rareori pleacă la magazin. Respectă toate măsurile de precauție. Sunt sănătoși și chiar mi s-a părut că sunt și veseli. Când i-am întrebat cum reacționează la faptul că orașul este înconjurat de militari și este imposibil să pleci de acolo, mi-au răspuns că sunt înțelegători. Pentru că răspândirea coronavirusului ar putea depinde și de ei.
Despre monitorizarea informației și panică
În ce mă privește, continuu să cred că toate se vor rezolva. Nu urmăresc știrile și comunic cu persoane cunoscute din orașele care sunt în carantină. Cele mai multe informații vin de acolo.
Recunosc, am aflat multe și de la rudele și prietenii mei din Moldova. Și acest lucru poate fi explicat. Autoritățile s-au apucat serios de monitorizarea informațiilor despre coronavirus. Recent, au început să blocheze conturile din rețelele sociale ale persoanelor care distribuie informații despre epidemie.
Oamenii însă încep tot mai mult să-și facă griji. Unii se tem că toată China ar putea să se transforme într-o zonă de carantină. S-a anunțat că în China au început să elaboreze un vaccin. Însă oamenii se tem că virusul se răspândește foarte repede și aceasta e adevărat: cazurile de contaminare devin tot mai multe. Unii nu înțeleg, de unde s-au luat cei care s-au însănătoșit, dacă vaccinul încă nu a fost descoperit. În farmacii se formează cozi după măști. Acestea trebuie schimbate la fiecare câteva ore. Însă deficit de măști încă nu este.
În privința mea, își fac griji în special rudele. Dacă e să fiu sinceră, am obosit deja de întrebările permanente din toate părțile. Deocamdată, situația nu se schimbă prea mult. Am suficiente măști. Împreună cu prietenii, ne transmitem unii altora fotografii amuzante la acest subiect. Acum, poți vedea orice pe străzi. Oamenii încearcă să nu dispere, orice-ar fi.
***
Conform ultimelor date oficiale, din cauza noului coronavirus, în China au decedat 106 persoane, peste 4,5 mii s-au îmbolnăvit. La 28 ianuarie, în Germania și Japonia au fost înregistrate primele cazuri de contaminare cu acest virus a oamenilor care nu au vizitat China.
Potrivit informațiilor MAEIE al Moldovei, pe teritoriul Chinei se află în prezent aproape 300 de cetățeni ai țării noastre. Doi din ei au anunțat Ambasada Moldovei că au rămas închiși în orașul Wuhan, unde a fost anunțat regim de carantină.
Articolul a fost scris în cadrul proiectului „Școala NM pentru jurnaliștii regionali”