Андрей Мардарь / NewsMaker

Întrunirile publice și mitingurile, interzise. Ce se va întâmpla cu școlile și grădinițele?

Comisia Situații Excepționale a adoptat mai multe măsuri pentru limitarea răspândirii infecției COVID-19, în cadrul unei ședințe care a avut loc astăzi, 1 aprilie. 

„Am recepționat propuneri din partea ministerelor și altor instituții ale statului. Au fost analizate din puncte de vedere juridic, economic și social. Suntem în proces de identificare a surselor financiare în vederea susținerii populației și mediului de afaceri. Aceste măsuri vor fi decise la următoarea ședință a comisie”, a declarat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

„Dincolo de faptul ca reiterăm valabilitatea hotărârilor Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică, venim cu noi propuneri”, a spus Ciocoi.

Astfel, CSE a decis:

  • În cazul în care o unitate economică va încălca măsurile de sănătate publică, activitatea acesteia va fi suspendată pe durata stării de urgență;
  • Procesul educațional se va desfășura online în localitățile unde rata de infectare este mai mare de 100 de cazuri la 1000 de locuitori. Grădinițele vor continua să activeze;
  • Va fi instituit un regim special de muncă, cu prezența fizică a 30% din personal. Totodată, întrunirile publice și mitingurile sunt interzise;
  • Persoanele care se află în afara domiciliului/reședinței sunt obligate să deţină asupra sa un act de identitate;
  • Pe durata stării de urgență, întreprinderile prestatoare de servicii nu vor avea dreptul de a deconecta consumatorii casnici de la energie electrică, energie termică, apă sau gaz. Deconectarea va avea loc doar dacă se pune în pericol viața unei persoane;
  • Se instituie moratoriu asupra controalelor de stat planificate, efectuate la fața locului, de către organele abilitate cu funcții de control;
  • Instituțiile de sănătate publice și cele private sunt obligate să detașeze personal medical pentru instituțiile cu profil COVID în caz de necesitate.

Menționăm că la ședința din 31 martie, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență până pe data de 30 mai 2021, însă fără a prezenta o listă cu măsurile restrictive care urmează a fi adoptate.

Proiectul de hotărâre pentru introducerea stării de urgență a fost aprobat cu 52 de voturi. Au votat pro deputații Partidului Socialiștilor, Platformei „Pentru Moldova” și Partidului Șor. Deși deputații din opoziție au înaintat mai multe amendamente, niciunul nu a fost aprobat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Marina Tauber Oficial

Procurorii cer 13 ani de închisoare pentru Tauber. Deputata nu se mai află în Moldova de 6 luni

Procurorii anticorupție cer 13 ani de închisoare pentru deputata Marina Tauber, acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. Aceștia solicită, totodată, anunțarea în căutare a parlamentarei, care a părăsit Republica Moldova acum aproximativ șase luni și nu a mai revenit.

Procurorul de caz, Ghenadie Epure, a declarat pentru Moldova 1 că acuzarea a cerut, inclusiv, ca Marinei Tauber să-i fie interzis dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, precum și confiscarea a peste 200 de milioane de lei. Cererile a fost formulate în ședința de judecată din 11 iulie, în cadrul pledoariilor finale.

Marina Tauber este acuzată de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și de acceptarea banilor din partea unui grup criminal organizat. Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei. În februarie, Parlamentul a decis să suspende plata salariilor și a indemnizațiilor, motivând absențele nemotivate ale parlamentarei de la activitatea legislativă.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Marina Tauber publică frecvent imagini în care apare alături de fugarul condamnat, Ilan Șor, la Moscova. Ultimul eveniment la care au apărut public împreună a avut loc pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie”.

Menționăm că numele Marinei Tauber apare pe mai multe liste internaționale de sancțiuni, inclusiv cea a Regatului Unit. De asemenea, Uniunea Europeană a prelungit recent sancțiunile aplicate unui grup de 16 persoane acuzate de tentative de destabilizare a Republicii Moldova – printre care se regăsesc atât Marina Tauber, cât și Ilan Șor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: