CSE a decis activarea Mecanismul de Protecție Civilă al UE în contextul crizei energetice. Ce se va solicita
Full Article 3 minutes read

CSE a decis activarea Mecanismul de Protecție Civilă al UE în contextul crizei energetice. Ce se va solicita

Republica Moldova va activa Mecanismul de Protecție Civilă al UE, la care este țară participantă, pentru a solicita asistență internațională în contextul crizei energetice. Este vorba despre centrale electrice, o centrală cu turbină pe gaz și 100 de generatoare. Decizia a fost adoptată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) în cadrul ședinței din 16 ianuarie.

Potrivit dispoziției CSE, va fi activat Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene pentru solicitarea asistenței internaționale. Este vorba despre o centrală cu turbină pe gaz, cu puterea electrică de 125 MW (pentru instalare la Termoelectrica), 10 centraele electrice de 10 MW (pentru instalare la CET-Nord și Termoelectrica) și 100 de generatoare pentru instituții sociale, medicale și educaționale.

De asemenea, Comisia pentru Situații Excepționale a decis că:

– Biroul Național de Statistică va transmite Ministerului Educației și Cercetării 350 de tablete pentru instituțiile de învățământ din Zona de Securitate;

– Agenții economici din sectorul alimentar și cei din industria prelucrătoare vor primi compensații în valoare de până la 50% din creșterea tarifului la electricitate, pentru o perioadă de trei luni;

– Inspectoratul pentru Situații de Urgență va aloca temporar patru generatoare în Zona de Securitate (1 la ASP Bender cu sediul la Varnița, 1 la Întreprinderea de Silvicultură din Bender, 2 la Copanca pentru Centrul de Sănătate și Școala Muzicală);

– Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de intervenție al Guvernului, 1,3 milioane de lei pentru achiziționarea de boilere electrice, aparate de aer condiționat, coolere pentru apă și cazane electrice pentru grădinițele, creșele, casele de cultură și alte instituții publice din Doroțcaia, Coșnița și Pîrîta;

– Consiliul sătesc Copanca va primi 600 de litri de benzină pentru funcționarea generatoarelor;

– Administrația Națională a Penitenciarelor va primi un set de corturi speciale și o stație electrică pe bază de diesel, de 1 000 khw, în valoare de 1,1 milioane lei, necesare pentru buna funcționare a penitenciarului nr. 12 din Bender.

Precizăm că Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică după ce, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcționate în totalitate în regiunea transnistreană. Compania a invocat neachitarea unei pretinse datorii de 700 milioane de dolari, mare parte a căreia nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc erau acoperite necesitățile de consum ale locuitorilor din regiunea transnistreană, iar la Centrala de Cuciurgan se producea energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: