Andrei Mardari / NewsMaker

CSE s-a reunit în ședință. Au fost aprobate noi decizii pentru asigurarea securității energetice a țării

Situația din sectorul energetic și măsurile necesare pentru eliminarea riscurilor sistării furnizării de gaze naturale au fost analizate în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale din 27 ianuarie.

În cadrul ședinței s-a decis ca centralele termo-electrice să ajusteze în conformitate cu temperatura medie atmosferică, în limita de până la 10% de la valorile de calcul a energiei termice livrate către consumatori.

„Implementarea măsurilor de raționalizare a consumului va duce la o scădere cu circa 5 milioane de m3 a consumului de gaz natural”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Membrii comisiei au discutat și despre posibilitatea alocării de compensații suplimentare pentru consumatorii casnici. Ajustarea sumei pentru compensații se va face ca urmare a revizuirii tarifului pentru consumatori solicitat de S.A. Moldovagaz.

Comisia a decis ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să analizeze și să aprobe, până la data de 31 ianuarie 2022, noul tarif, după o verificare minuțioasă a calculelor prezentate de S.A. Moldovagaz.

Anterior, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat public că tariful, pentru un consum de pînă la 150 m3 lunar, pentru consumatorii casnici va rămâne neschimbat iar Guvernul va interveni de fiecare dată în ajutorul cetățenilor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: