Reuniunea de la Moscova a șefilor Consiliilor de Securitate din țările Comunității Statelor Independente (CSI) ar putea să aibă loc fără participarea Armeniei. Menționăm că întrevederea este planificată pentru 8 noiembrie. Reprezentanții Armeniei au anunțat că secretarul Consiliului de Securitate Armen Grigoryan nu va merge la Moscova, scrie Agentstvo. Totuși nu au precizat dacă alți oficiali ar putea reprezenta Armenia.
Secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei Armen Grigoryan nu va merge la Moscova pentru o întâlnire cu șefii Consiliilor de Securitate din țările CSI. Declarația a fost făcută de secretarul de presă al Consiliului Tatevik Petrosyan.
Sursa a menționat că întâlnirea, programată pentru miercuri, ar putea avea loc pentru prima dată fără participarea Armeniei.
Reprezentanții Armeniei nu au comunicat motivele refuzului lui Grigoryan de a participa la întâlnire. Totodată nu au precizat dacă alți oficiali ar putea reprezenta Armenia.
Pe 8 noiembrie, la Moscova, se va desfășura a 11-a reuniune a șefilor consiliilor de securitate din țările CSI. Astfel de întâlniri au loc încă din 2013, iar la ele participă în fiecare an delegația armeană.
Potrivit sursei, Rusia a fost un aliat al Armeniei. Relațiile dintre cele două țări au început să se deterioreze după izbucnirea războiului din Ucraina, deoarece a devenit evident că Moscova nu va ajuta Erevanul să păstreze Nagorno-Karabah. În această toamnă, republica nerecunoscută și-a anunțat sfârșitul existenței, după care zeci de mii de armeni care trăiau acolo au părăsit regiunea. Premierul armean Nikol Pashinyan a spus că trupele rusești de menținere a păcii din regiune „și-au eșuat misiunea”. În același timp, Erevanul și-a intensificat relația cu Uniunea Europeană, iar Pashinyan a declarat că nu vede niciun beneficiu pentru țară în menținerea apartenenței la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă.
***
Amintim că Republica Moldova nu va achita cotizații de membru organizațiilor din cadrul CSI în acest an. Republica Moldova va economisi 16 milioane de lei din bugetul național pentru anul 2023. De menționat că, în acest an, țara noastră va achita cote de membru și datorii către 58 de organizații internaționale și parlamentare în valoare totală de 50 547 500 de lei. Din această sumă, 45 milioane de lei (89%) reprezintă plățile pentru cotele de membru, iar 5,5 milioane de lei (11%) – plata datoriei istorice către Organizația Internațională a Muncii.
Amintim că în mai 2023, președintele Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu a anunțat despre decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a CSI. Potrivit speakerului, retragerea Moldovei din CSI este un prim pas, urmând a fi evaluați și alți pași în acest sens: „CSI este o organizație creată de Rusia. (…) Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor”, a comunicat Grosu.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!