Igor Cecan/NM

CSJ: Reducerea finanțării pentru sistemul judecătoresc va avea consecinţe negative

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) atenţionează asupra faptului că acţiunile Ministerului Finanţelor, privind blocarea alocaţiilor pentru finanţarea sistemului judecătoresc va avea consecinţe negative pentru înfăptuirea justiţiei, pentru buna-administrare a instanţei supreme şi, în consecinţă, pentru întreaga societate. Într-un comunicat publicat miercuri, 4 martie, CSJ menționează că activitatea instituției poate fi realizată numai în condiţiile unei independenţe financiare. 

„Reducerile bugetare contrazic dezideratul independenţei efective, inclusiv a celei financiare a instanţelor judecătoreşti. Curtea Supremă de Justiţie îşi exprimă îngrijorarea cu privire la efectele acţiunilor întreprinse de Ministerul Finanţelor, apreciindu-le drept o ingerinţă în procesul de înfăptuire a justiţiei”, subliniază CSJ.

Amintim că Ministerul Finanțelor a emis un ordin privind aplicarea procedurii de blocare a 70 de milioane de lei din bugetul pentru sistemul justiției. Măsura a fost întreprinsă la inițiativa premierului Chicu, ca urmare a pierderii dosarului „Gemenii” la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Precizăm că, în data de 22 februarie, prim-ministrul Ion Chicu a scris că orice ban plătit de Republica Moldova pentru deciziile ilegale ale judecătorilor se va face din contul acestora. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: