Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în ședința din 23 decembrie, a examinat și respins solicitarea judecătorului Alexei Paniș de a propune din nou președintelui țării numirea sa în funcția de judecător până la atingerea vârstei de pensionare. Deși șase dintre cei zece membri ai CSM au votat în favoarea sa, numărul de voturi nu a fost suficient. Trei membri ai Consiliului au anunțat că vor redacta opinii separate.
Examinarea cererii lui Paniș a fost amânată de mai multe ori la solicitarea acestuia, în principal din cauza lipsei de cvorum și a regulilor de calcul al voturilor. Cu toate acestea, în ședința de luni, CSM a luat o decizie definitivă, respingând cererea judecătorului de a-și continua activitatea.
Președintele CSM, Sergiu Caraman, l-a întrebat pe judecător în cadrul ședinței despre faptul că acesta a împrumutat bani și a utilizat cardul bancar al tatălui său, deși Agenția Națională de Integritate (ANI) constatase anterior discrepanțe între veniturile și cheltuielile părintelui său. „Considerați că există o problemă de integritate în acest caz?”, l-a întrebat Caraman.
Paniș a răspuns că ANI verifică anual veniturile tatălui său și că există documente care dovedesc că, în perioada în care a luat bani împrumut, veniturile părintelui depășeau cheltuielile, deci acesta avea fonduri suficiente. Referitor la utilizarea banilor de pe cardul bancar al tatălui său, Paniș a explicat: „Pe acel card era transferat salariul pentru perioada în care tatăl meu a lucrat în serviciul public. Prin urmare, nu există îndoieli privind proveniența acestor bani, deși comisia Pre-vetting a ridicat întrebări în acest sens”.
Judecătorul a fost întrebat și despre inscripția „CSM EXPIRAT = CSM CAPTURAT”, afișată pe hainele sale în timpul audierii de către comisia Pre-vetting. „Aceasta a fost poziția mea cu privire la situația din acel CSM. Mandatul său, prevăzut de Constituție, expirase. A fost opinia mea și am exercitat dreptul la libertatea de exprimare”, a explicat Paniș.
După deliberări îndelungate, CSM a respins cererea lui Alexei Paniș, chiar dacă majoritatea membrilor prezenți au votat în favoarea sa. Pentru o decizie favorabilă era nevoie de voturile majorității membrilor CSM, adică cel puțin 12 din totalul locurilor disponibile. Membrii Ioana Chironeț, Maria Frunze și Alexandru Postică au declarat că vor redacta opinii separate.
***
Alexei Paniș face parte din grupul de judecători cărora președintele Maia Sandu, în 2022, a refuzat să le confirme mandatele până la vârsta de pensionare, după ce aceștia au lucrat cinci ani într-un regim de probă. Printre aceștia s-a numărat și judecătoarea Victoria Sanduța, recent demisă. Decizia a generat reacții negative în rândul judecătorilor, deoarece, în 2021, Curtea Constituțională a declarat această procedură discriminatorie, considerând că nu asigură un echilibru între autonomia sistemului judiciar și încrederea în justiție. Cu toate acestea, judecătorii ale căror mandate nu au fost reconfirmate până la hotărârea Curții au fost obligați să treacă prin această procedură.
În ianuarie 2023, Alexei Paniș a participat la concursul pentru funcția de membru al CSM, dar nu a trecut evaluarea Pre-vetting. Ulterior, el a contestat decizia comisiei la Curtea Supremă de Justiție, care a dispus o reevaluare. Totuși, și a doua oară, comisia a considerat că judecătorul nu îndeplinește criteriile de etică profesională și integritate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!