​​„Visa folosește inteligența artificială deja de aproximativ 30 de ani”. Vicepreședinta Visa despre noile tehnologii și obiectivele strategice ale companiei în Moldova. Interviu NM

Inteligența artificială (IA) a devenit principala tendință a ultimilor ani. Vicepreședinta senior, manager regional Visa pentru Europa de Sud-Est, țările Caucazului, Ucraina, Moldova, Asia Centrală și Azerbaidjan, Cristina Doroș, a povestit într-un interviu acordat NM cum IA schimbă tehnologiile financiare, cum băncile moldovenești utilizează instrumentele IA, de ce au încredere în soluțiile gata dezvoltate ale sistemelor de plată, precum și cum va arăta comerțul online în următorii câțiva ani.

„Visa folosește peste 300 de modele de IA”

Despre inteligența artificială se vorbește foarte mult în ultimii ani. În prezent, fiecare afacere încearcă să menționeze în campania sa de marketing că folosește și ea IA, adică se află în tendințe și așa mai departe. Cum este folosită în general inteligența artificială în domeniul bancar și în tehnologiile financiare (fintech)?

Există un fapt interesant la care puțini se gândesc. Compania Visa există de 60 de ani și, de fapt, anume ea a fost prima din lume care a reunit finanțele și tehnologiile, ceea ce astăzi se numește fintech.

Cum arătau inițial cardurile bancare? — un cartonaș pe care se nota datoria clientului. Anume Visa a reușit să digitalizeze înregistrările de pe carduri. Cardul din plastic cu bandă magnetică a fost o descoperire revoluționară. Compania continuă să dezvolte activ tehnologiile și în prezent, înțelegând că inteligența artificială este principala tendință a ultimului an și jumătate – doi ani.

Visa folosește în activitatea sa inteligența artificială deja de aproximativ 30 de ani. Punctul de pornire l-au constituit tehnologiile de învățare automată.

Iar astăzi folosim deja peste 300 de modele de IA, care în regim de timp real permit analiza unor volume uriașe de date, identificarea tiparelor, a tentativelor de fraudă, contracararea acestora și așa mai departe. Desigur, securitatea nu este singura sarcină a inteligenței artificiale. Datorită posibilităților moderne ale IA, folosim modelele sale, de exemplu, pentru elaborarea celor mai eficiente campanii de marketing.

Toate acestea sunt posibile datorită capacităților analitice ale IA, capacității de a urmări tiparele profilurilor utilizatorilor. Desigur, pe mine sau pe dumneavoastră, ca persoane, Visa nu ne cunoaște. Sistemul de plată nu păstrează și nu procesează date cu caracter personal. Însă putem observa, în baza tranzacțiilor, că acest utilizator, să spunem, preferă vacanțele iarna la munte și vara la mare, precum și alte preferințe. Pe baza acestor date, banca poate propune oferte relevante fiecărui client concret.

Rezultă că analiza tranzacțiilor nu mai este realizată de o persoană, ci de inteligența artificială?

Desigur, toate acestea sunt analizate de inteligența artificială. Aceasta este a doua mare sferă de aplicare a IA, după securitatea plăților. Haideți să încerc să explic prin exemple aplicate. Atunci când o persoană cumpără ceva, noi analizăm în timp real datele legate de numărul cardului său pentru a înțelege în ce măsură această tranzacție se încadrează în modelul de comportament al acelei persoane.

Când tranzacția ajunge la bancă, aceasta trebuie fie să o accepte, fie să o respingă. Fiecare tranzacție are propria scară, așa-numitul „scoring de risc”, de la 1 la 100. Cu cât acest indicator este mai mare, cu atât tranzacția este mai suspectă.

Dacă acest scoring este scăzut, banca permite tranzacția fără probleme, fără să simtă nevoia să-și consume resursele pentru o analiză suplimentară. Dacă scoringul este ridicat, banca poate dori să efectueze o verificare suplimentară. Și acest lucru permite gestionarea foarte eficientă a tentativelor de fraudă.

Vă mai povestesc despre un alt exemplu de utilizare a unui model de inteligență artificială în timp real. Există situații în care banca nu are posibilitatea tehnică de a procesa operațiunile: se întâmplă ceva din punct de vedere tehnologic sau se desfășoară lucrări planificate. Pentru ca deținătorii cardurilor băncii să nu observe dificultăți și să poată continua să folosească produsele sale de plată, Visa preia funcția de procesare și aprobare sau respingere a plăților cu ajutorul modelelor de IA, reproducând cu mare precizie nivelul de aprobare a tranzacțiilor de către bancă.

„În doar câteva secunde se desfășoară o muncă imensă”

Cum funcționează, în general, sistemul de plată atunci când plătim cu cardul? Să zicem că am un card emis de o bancă, iar în magazin este un terminal al altei bănci. Ce se întâmplă în acest caz?

Dacă simplificăm, terminalul din magazin citește datele cardului și adaugă datele tranzacției – suma și ora – apoi transmite o cerere de autorizare. Datele sunt trimise către Visa, unde are loc scorarea, verificarea pentru fraudă și așa mai departe, după care cererea ajunge la banca ce a emis cardul. Banca compară datele, verifică dacă are un client cu acel card și dacă acesta are suficiente fonduri în cont.

Apoi banca trimite un răspuns către Visa, iar compania noastră direcționează datele către banca responsabilă de terminalul din magazin, iar casierul vede că tranzacția a fost aprobată. Este important de menționat că toate acestea se întâmplă înainte ca banii să se miște efectiv. Este doar un schimb de informații dus-întors, care durează doar 1,5–2 secunde.

Lucrez de mulți ani în domeniul plăților și încă sunt fascinată de faptul că, folosind un card Visa emis de orice bancă moldovenească, poți plăti în orice colț al lumii în două secunde. De exemplu, recent am făcut o plată în Cape Town.

În doar câteva clipe se desfășoară o muncă imensă, realizată de modelele de inteligență artificială. În opinia mea, este ceva fantastic.

Este impresionant, dar nu va duce asta la reducerea numărului de angajați în sectorul bancar?

În prezent se discută mult despre riscurile potențiale ale utilizării inteligenței artificiale, mai ales în contextul impactului asupra domeniului profesional. După părerea mea, nu e vorba că inteligența artificială va înlocui omul, ci că alți oameni, care știu să o folosească, vor putea aplica aceste posibilități mai eficient. Ca orice altă tehnologie, IA va duce, cel mai probabil, la o transformare a pieței muncii. Da, unele profesii vor putea fi înlocuite cu succes de inteligența artificială, dar în același timp vor apărea profesii noi, legate de utilizarea IA. De exemplu, deja sunt foarte căutați specialiști care știu să scrie prompturi corecte – cereri adresate IA, formulate astfel încât să obții răspunsul dorit. Aceasta este deja o profesie în sine.

Spre exemplu, cu ajutorul IA, o companie își poate administra mai eficient call center-ul. Cred că în viitor va fi posibil să generezi voci pentru call centere cu ajutorul IA, fără a avea birouri fizice care să preia apelurile. Și acesta este un domeniu nou, în care vor apărea noi profesii. Mi se pare că este un proces evolutiv.

„Facem acest lucru calitativ, rapid și sigur de 60 de ani”

În ce alte moduri mai folosiți inteligența artificială în activitatea Visa?

În prezent, dezvoltăm și oferim băncilor diverse soluții bazate pe inteligență artificială. În același timp, acordăm multă atenție dezvoltării IA în interiorul companiei, pentru a crește eficiența angajaților noștri.

De exemplu, acum, dacă trebuie să redactez un rezumat al unui document, încarc documentul în ChatGPT, care îmi oferă imediat un rezultat și îmi economisește timp. E adevărat că, deoarece lucrăm cu informații confidențiale, folosim versiuni închise ale ChatGPT pentru a evita scurgerile de date.

Serviciul intern de suport pentru angajații Visa funcționează, de asemenea, pe baza inteligenței artificiale.

De ce oferiți soluții IA băncilor? Nu ar trebui ele să se ocupe singure de propriile soluții IA, având în vedere că băncile concurează între ele și fiecare trebuie să-și câștige clienții?

Fiecare companie are propria expertiză – domeniul principal de activitate în care investește și pe care îl dezvoltă activ. Pentru Visa, desigur, activitatea principală este dezvoltarea tehnologiilor de transfer al banilor din punctul A în punctul B. Iar noi facem acest lucru foarte calitativ, rapid, sigur și eficient de 60 de ani.

Investim foarte mult în dezvoltarea inteligenței artificiale pentru a crea oferte personalizate pentru bănci, pentru care aceasta nu este o activitate de bază. Pentru bancă, activitatea principală este crearea unui sistem care să vândă eficient produse bancare. Dacă o bancă ar trebui să dezvolte astfel de soluții de la zero, ar necesita investiții uriașe, care nu sunt rentabile din punct de vedere economic.

Visa dezvoltă și oferă propriile soluții partenerilor dispuși să le utilizeze în activitatea lor. Și acum nu mai vorbim doar despre bănci – compania noastră a trecut printr-o evoluție semnificativă. Parteneriatele noastre au depășit de mult cadrul cooperării tradiționale cu instituțiile financiare. În prezent, lucrăm activ cu companii fintech, organizații non-bancare și comercianți sau furnizori de servicii.

În Moldova colaborăm activ și cu autoritatea de reglementare, adică cu Banca Națională. În regiunea noastră, care include Europa de Sud-Est, Asia Centrală și Caucazul, construim parteneriate cu instituții publice, integrând soluțiile noastre de plată în sistemele de guvernare electronică. O astfel de abordare ne permite să susținem digitalizarea și îmbunătățirea serviciilor publice. Pentru partenerii noștri este mult mai avantajos să utilizeze soluțiile bazate pe IA dezvoltate de Visa, în care am investit resurse semnificative, decât să încerce să creeze propriile sisteme de la zero.

Și oferiți aceste soluții pe bază comercială?

Da, pentru Visa aceasta este o activitate de business. Unele dintre aceste soluții sunt oferite pe bază comercială, altele — în alte condiții de utilizare. Este un model de afaceri destul de complex, dar eficient, pentru că aceste soluții sunt cu adevărat printre cele mai bune din domeniu în ceea ce privește securitatea și comoditatea pentru utilizatori.

„Aceste tehnologii deja există”

Cum ați evalua nivelul de aplicare a inteligenței artificiale în sectorul bancar din Moldova?

Vedem că aceste tehnologii își găsesc deja o aplicare activă în sectorul bancar din Moldova. Multe bănci studiază posibilitățile de utilizare a IA și urmăresc experiența altor organizații. Una dintre cele mai frecvente modalități de utilizare a inteligenței artificiale este evaluarea riscurilor de credit. De exemplu, atunci când un client, fie persoană juridică, fie fizică, depune o cerere de credit, banca face o analiză pentru a evalua probabilitatea rambursării banilor. În multe bănci, această analiză este realizată cu ajutorul unor modele de inteligență artificială.

Este, din nou, acel domeniu despre care am vorbit mai devreme — personalizarea abordării de marketing. Datorită acestor tehnologii, oferta bancară poate decide ce produs sau serviciu să vă arate, de exemplu, dumneavoastră sau mie, ținând cont că dumneavoastră, să zicem, sunteți pasionată de sport, iar eu cumpăr frecvent cărți.

Acum băncile lucrează activ la construirea unei strategii de aplicare a inteligenței artificiale. Dar aceste procese sunt foarte complexe și interdependente. Nu poți folosi eficient IA dacă nu ai o infrastructură bine pusă la punct pentru colectarea, procesarea și stocarea unor volume mari de date. De aceea, băncile lucrează în paralel și la strategia de creare a întregii infrastructuri.

Cum va evolua în continuare utilizarea IA?

Cred că următoarea etapă va fi dezvoltarea comerțului prin IA — ca o etapă următoare a comerțului online.

Cum va funcționa acest lucru?

Imaginați-vă că aveți un asistent digital personal, care vă cunoaște obiceiurile și preferințele. De exemplu, observă că mâine e vineri, iar vinerea obișnuiți să faceți cumpărături la un magazin de tip rețea. Asistentul vă întreabă: „Mâine e vineri, mergem conform planului?” Răspundeți: „Da”, și el vă pregătește lista de cumpărături și chiar vă ajută să plasați comanda.

Magazinul în rețea are și el propriul asistent bazat pe IA. Asistentul dumneavoastră interacționează cu cel al magazinului, coordonează detaliile comenzii, și în scurt timp primiți livrarea direct la ușă.

Tehnologiile care permit acest lucru deja există. Desigur, mai sunt multe întrebări deschise, de exemplu, cum se vor efectua plățile, dar la asta se lucrează deja. Una dintre soluții este legarea cardului bancar la agentul bazat pe IA. Ajustarea acestor aspecte este, cel mai probabil, o chestiune de un an sau doi.

„Visa are trei obiective strategice în Moldova”

Credeți că inteligența artificială poate influența creșterea economică a Moldovei? Ar putea deveni un instrument pentru relansarea economiei?

Inteligența artificială este o tendință globală și un instrument puternic care, în opinia mea, poate schimba economia nu doar a unor țări individuale, ci a întregii lumi. Impactul său va depinde de cât de pregătite sunt țările să integreze aceste tehnologii în procesele lor economice. Sunt convinsă că Moldova va putea folosi IA pentru a-și accelera dezvoltarea, deoarece implementarea acestor tehnologii deschide noi oportunități pentru creșterea eficienței, inovării și competitivității.

La Visa sunteți responsabilă de Europa de Est și de Sud-Est, de țările din Asia Centrală și din Caucaz. Cum evaluați nivelul de penetrare a plăților fără numerar în Moldova comparativ cu alte țări din regiune?

Desigur, analizăm întotdeauna indicatorii unei țări în raport cu altele. În Moldova, digitalizarea avansează rapid, inclusiv în domeniul financiar. Acest lucru se reflectă în creșterea accelerată a popularității plăților fără numerar. Astfel, la sfârșitul anului 2024, în Moldova au fost emise peste 1,6 milioane de carduri bancare Visa, cu care au fost efectuate peste 30,3 milioane de operațiuni financiare.

În ultimii ani, Visa a lansat în țară o serie de soluții inovatoare. În 2021, am introdus tehnologia Visa Tap to Phone, care permite micilor afaceri și microîntreprinderilor să înceapă să accepte plăți digitale. Această soluție inovatoare transformă telefoanele inteligente cu Android în terminale de plată complete, scutind comercianții de necesitatea de a achiziționa și întreține echipamente voluminoase de casă de marcat. Anul trecut, utilizarea Visa Tap to Phone în Moldova a crescut de peste două ori.

În 2022, cu sprijinul Visa, în țară au devenit disponibile Google și Apple Pay. Un an mai târziu, împreună cu FinComBank, am implementat un serviciu de transferuri interne și internaționale pe baza numărului de telefon – fără a mai fi necesară introducerea numărului cardului. Iar chiar anul acesta am prezentat pieței o nouă platformă pentru comerț electronic, Cybersource, care va ajuta companiile să gestioneze eficient plățile, să combată fraudele și le va oferi alte beneficii. O altă soluție Visa, care a devenit recent disponibilă în Moldova, este Tap to Add Card. Cu ajutorul ei, un card bancar poate fi adăugat în portofelul digital pur și simplu prin apropierea lui de telefonul mobil.

Visa are obiective strategice în Moldova pentru următorii ani?

Strategia noastră nu se schimbă, ci doar o adaptăm ușor la noile realități. Vom continua să implementăm în Moldova noi soluții și tehnologii inovatoare de plată și să colaborăm cu băncile, companiile fintech, Banca Națională, marile întreprinderi din domeniul comerțului și serviciilor, extinzând lista partenerilor noștri din Moldova. Strategia Visa în țară presupune dezvoltarea a trei direcții principale. Prima — plățile de consum. Este ceea ce facem cu succes de 60 de ani. A doua direcție strategică — dezvoltarea a ceea ce numim „value-added services” (servicii cu valoare adăugată). Acestea sunt serviciile de plată care permit perfecționarea tranzacțiilor, făcându-le și mai eficiente, sigure etc. Și a treia direcție strategică — dezvoltarea „money movement” (mișcării banilor). Este vorba despre soluții precum platforma Visa Direct, care permite transferul de fonduri către persoane fizice și juridice, în țară sau peste hotare, pe baza unui număr de telefon. Acestea sunt prioritățile noastre în Moldova.

Material realizat în parteneriat

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Germania și România, unite pentru sprijinirea Moldovei în fața amenințărilor rusești: „Conlucrăm strâns pentru apropierea de UE”

Parcursul european al Republicii Moldova a fost unul dintre subiectele de discuție între președintele României, Nicușor Dan, și cancelarul federal german, Friedrich Merz, în cadrul întrevederii de la Berlin din 18 iulie. Cei doi oficiali au discutat despre continuarea sprijinului pentru Ucraina și Moldova, în contextul tentativelor Rusiei de destabilizare a regiunii.

Cancelarul german a subliniat că în acest moment este important ca Moldova să se apropie de Uniunea Europeană.

„Ne coordonăm, în ceea ce privește țara vecină, Moldova, punctele de vedere, suntem parteneri ai platformei pentru Moldova, o platformă inițiată împreună, iar în aceste luni decisive contribuim împreună pentru ca Moldova să nu fie destabilizată de Rusia, conlucrăm strâns pentru ca Moldova să se apropie din ce în ce mai mult de Uniunea Europeană”, a declarat cancelarul Merz, citat de Digi24.

La rândul său, președintele român Nicușor Dan a reiterat angajamentul României de a susține atât Ucraina, cât și Republica Moldova în procesul de integrare europeană

„Vom continua să ne coordonăm acțiunile în cadrul UE și NATO și să sprijinim Ucraina și Republica Moldova, inclusiv în procesul lor de integrare europeană”, a scris Nicușor Dan pe X.

Amintim că, în marja deplasării oficiale în Germania, președintele României, Nicușor Dan, a declarat, într-un interviu pentru publicația germană „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, că susține „unirea Republicii Moldova cu România”, însă, în condițiile în care doar aproximativ 35% din cetățenii moldoveni vor acest deziderat, „respectă voința majorității locuitorilor”.

stiri.md

„Cum am ajuns de la demnitate la supunere?”: Reacții, după ce Platforma DA a decis să facă front comun cu PAS la parlamentare

Decizia Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA) de a accepta „parteneriatul politic” cu Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) a provocat un val de reacții în rândul formațiunilor politice extraparlamentare. În timp ce unii lideri de partide au calificat decizia drept „un gest de supunere”, alții au îndemnat simpatizanții și membrii Platformei „DA” să li se alături.  PAS, la rândul său, face apel la partidele „cu adevărat pro-europene” „să susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova”. NM vă prezintă o selecție a reacțiilor apărute la Chișinău, după decizia Platformei „DA” de a face front comun cu PAS la alegerile parlamentare.

Partidul Social Democrat European a menționat că decizia de a include membri ai Platformei DA pe lista electorală PAS demonstrează că pentru formațiunea de guvernământ „principiile sunt doar simple lozinci de campanie”.

Cum poate PAS pretinde că luptă pentru integritate, onestitate și „o altfel de politică”, în timp ce cooptează în structura sa electorală oameni care au acuzat deschis guvernarea de incompetență, trădare și haos? Ce credibilitate mai poate avea un asemenea proiect politic în ochii alegătorilor? (…) Mai grav este că această mișcare distruge orice speranță de reconstrucție a unui dialog autentic între forțele pro-europene din Republica Moldova. PAS nu dorește coeziune, ci supunere. Nu caută parteneri, ci obedienți politici”, a menționat formațiunea.

La rândul său, președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, Arina Spătaru, a declarat „Liderii Platformei DA au ales un alt drum. Într-o lume în care cetățenii cer politicienilor  coloană vertebrală, transparență, principii, vedem din nou cum liderii unui partid care a fost simbolul luptei pentru demnitate și adevăr aleg să-l dizolve în calcule politice și funcții oferite în schimb. Decizia liderilor Platformei DA de a renunța la propria identitate și de a merge pe listele PAS este un act de capitulare politică mascat în limbajul unor așa-zise alianțe pro-europene”.

Partidul Național Moldovenesc a făcut apel la membrii și simpatizanții Platformei DA să i se alăture.

Din păcate, conducerea voastră v-a trădat idealurile, vânzându-le pentru câteva fotolii moi în Parlament, alături de un partid compromis. Partidul Național Moldovenesc face apel cu inima deschisă către voi — credem într-o echipă comună și vă invităm să vă alăturați proiectului nostru politic curat, dedicat oamenilor cinstiți și cauzelor drepte. Moldova are nevoie de caractere, nu de resemnare. Iar adevărul are nevoie de oameni care nu se tem să-l rostească și să-l apere”, a spus PNM.

Andrei Năstase, fost membru și lider al Platformei DA, a declarat că decizia de candida pe lista PAS ar fi un gest de supunere.

Am privit cu amărăciune decizia parcă forțată de a participa la aceste alegeri pe lista unui partid care a distrus din temelii Platforma DA, cu metodă, cu cinism și, nu în ultimul rând, cu o cruzime greu de uitat. (…) Asta nu este compromis, este trădare morală. Platforma „Demnitate și Adevăr” s-a născut în stradă, din curajul celor care au înghițit gaze lacrimogene, au fost otrăviți, bruscați și înjosiți, dar nu au renunțat la lupta pentru dreptate și adevăr. Cum am ajuns de la demnitate la supunere? (…) Un loc decorativ pe o listă străină fără greutate politică nu înseamnă nimic, nu schimbă nimic. Doar validează că unii sunt gata să tacă doar ca să fie acolo”, a spus el.

În același timp, Ștefan Gligor, unul din liderii Blocului Împreună, din care a făcut parte inclusiv Platforma DA, a declarat într-un comentariu pentru NM că „singura” strategie care poate crea coeziune în societate este crearea unui bloc pro-european.

Ce face PAS este canibalizarea eșichierului politic. (…) Acest aranjament este contraproductiv pentru aripa pro-europeană și eu regret că în PAS nu există oameni suficient de maturi din punct de vedere politic care ar fi dat la o parte egoismul și egocentrismul lor de partid și care ar fi contribuit la crearea unui fond pro-european larg, inclusiv, nu invers.

Blocul Împreună își asumă în continuare angajamentul de a participa la alegerile parlamentare și de crearea unei oferte pro-europene veritabile pentru acei care sunt dezamăgiți de actul guvernării, că nu există maturitate și suficientă dedicație, presupun, în țară”, a adăugat politicianul.

Iar președintele Ligii Orașelor și Comunelor (LOC), Alexandru Bujorean, a declarat pentru NM că și formațiunea sa a primit din partea PAS propunerea ca membri de-ai săi să candideze pe lista partidului de guvernământ, însă a refuzat. „Ceea ce numesc ei ofertă e de fapt suicid politic și anihilare a partidelor care acceptă acest joc cinic și incorect față de electoratul pro-european dezamăgit și aflat în căutarea unei alte opțiuni de vot”, a spus acesta.

Platforma DA și PAS, apel la unitate

Într-o primă reacție după decizia Platformei „DA”, Liviu Vovc, desemnat președinte interimar al formațiunii politice, a făcut apel la unitate în pragul alegerilor parlamentare din 28 septembrie. În opinia sa, dezbinarea forțelor pro-europene ar servi direct intereselor Kremlinului

„Cea mai mare greșeală pe care o putem face în această bătălie este să ne divizăm. (…) Avem o singură țară. Și în fața acestei bătălii istorice, avem o singură alegere corectă: să fim împreună, uniți, demni. Să nu ne lăsăm dezbinați. Moldova are nevoie de noi toți”, a scris Vovc pe rețelele de socializare.

Contactată de NM pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a făcut apel la partidele „cu adevărat pro-europene” „să susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova”: „Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”.

***

Amintim că, pe 18 iulie, liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a anunțat că formațiunea sa a hotărât să nu participe cu listă proprie la alegerile parlamentare din toamnă și să accepte o propunere de parteneriat politic înaintată de PAS. Propunerea prevede faptul că membri ai Platformei DA vor candida la scrutin pe lista electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate. Plîngău a argumentat decizia prin dorința de a contribui la asigurarea unei majorități pro-europene în următorul parlament.

Igor Grosu, liderul PAS și președintele Parlamentului, a comunicat la rândul său că a făcut astfel de oferte și Partidului Schimbării și Ligii Orașelor și Comunelor, însă acestea au refuzat.

Platforma DA, LOC și Partidul Schimbării, alături de Partidul Verde Ecologist, formau împreună Blocul Împreună. Pe 7 iulie, însă, liderul Ligii Orașelor și Comunelor, Alexandru Bujorean, a anunțat că formațiunea s-a retras din Blocul Împreună și va candida pe cont propriu la alegerile parlamentare. Politicianul a spus atunci că partidul său „nu va accepta scenarii în care personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS. Pe 18 iulie, după decizia privind candidarea membrilor Platformei DA pe lista PAS, formațiunea a fost exclusă din Blocul Împreună.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”, după ce a acceptat parteneriatul cu PAS la alegeri

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a fost exclusă din Blocul „Împreună”, după ce a decis să susțină Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare din toamnă. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor – formațiune membră a Blocului – a declarat pentru NewsMaker că „Împreună” își menține angajamentul de a participa la alegeri și de a construi o alternativă pro-europeană autentică pentru alegătorii dezamăgiți de actuala guvernare.

„Coalizarea forțelor pro-europene poate avea loc doar în baza unui bloc electoral, or soluția propusă de PAS de a lua politicieni din alte partide politice prin tot felul de aranjamente legale, decapitând conducerea partidelor pro-europene veritabile care au mai rămas în Moldova, este una absolut pedantă. Blocul „Împreună” își asumă în continuare angajamentul de a participa la alegerile parlamentare și de crearea unei oferte pro-europene veritabile pentru cei care sunt dezamăgiți de actul guvernării”, a declarat Ștefan Gligor pentru NewsMaker.

De cealaltă parte, PAS face apel la unitate și îndemnână partidele „cu adevărat pro-europene” să  „susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova.

„Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, pentru NewsMaker.

Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru NewsMaker că pe listele PAS ar urma să figureze Dinu Plîngău și Stela Macari. Potrivit acestuia, cei doi și-au dat demisia atât din funcțiile deținute în cadrul Platformei DA, cât și din calitatea de membri ai partidului, pentru a putea candida din partea PAS.

Deși Platforma DA nu a anunțat oficial componența membrilor care vor participa pe listele PAS, desemnarea lui Vovc la conducerea interimară sugerează că Dinu Plîngău va fi unul dintre candidați.

Contactat pentru o reacție, Dinu Plîngău nu a răspuns apelurilor NM.

După excluderea Platformei „DA”, din Blocul „Împreună” fac parte două partide politice: Partidul „Schimbării” și Partidul „Verde Ecologist”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


(VIDEO) Film despre Moldova, difuzat de Netflix/ Sicrie aduse la Președinție/ Bătaia între eleve, investigată

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Film despre Moldova, disponibil pe Netflix în toată lumea
— Două sicrie în fața Președinției: cinci tineri reținuți
— Perciun: a fost deschis dosar penal în cazul elevei agresate
— Plîngău lasă șefia Platformei „DA” și merge cu pas la parlamentare
— Reacții la anunțul lui Plîngău: demnitatea în schimbul funcției?
— Propunerea PNM: închisoare pentru negarea crimelor comunismului
— Leii de mare și foci, în Moldova. Cum au ajuns la noi?
— Lipsiți de cetățenie pentru că s-au înrolat în armata rusă
— PAS, acuzat de PSDE că vrea să monopolizeze segmentul pro-UE
— Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?
— Cod roșu, portocaliu și galben: tot mai puțină apă în râuri
— UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Renato Usatîi/Telegram

Un partid – două imnuri: în română și rusă. Usatîi spune că așa vrea să ajungă „în fiecare colț al Moldovei”

Partidul Nostru va avea două imnuri simbolice – unul în limba română și altul în limba rusă – anunță liderul formațiunii politice, Renato Usatîi. Este vorba despre piesele „Moldovenii când se strâng” și „Моя Игра” (Jocul meu), cu care Usatîi spune că vrea să ajungă „în fiecare colț al Moldovei”.

„Ați văzut cu toții: la toate evenimentele cânt mereu piesa „Moldovenii când se strâng”. E o melodie tristă – la un capăt de masă plânge, la altul – cântă. Voi face tot ce-mi stă în puteri ca atunci când oamenii se adună – să o facă cu bucurie, nu cu lacrimi. Să plângă doar cei care ne-au condus și au distrus această țară timp de 30 de ani!”, a declarat Usatîi.

Politicianul a precizat că „Моя Игра” va deveni imnul simbolic în limba rusă: „Este jocul meu. Al meu și al celor ca mine. Cu aceste două melodii – una românească și una rusească – voi ajunge în fiecare colț al Moldovei. Și voi deveni coșmarul vostru, stimată guvernare!”.

Amintim că, recent, Partidul Nostru a organizat, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, două concerte dedicate tinerilor. Pe scenă au urcat atât artiști din Republica Moldova, cât și din Federația Rusă. Evenimentele au atras numeroase critici, în special după ce ultimul concert – din 15 iulie – a fost organizat în imediata apropiere de expoziția dedicată victimelor represiunilor staliniste. Guvernul a calificat acțiunea drept „o insultă la adresa memoriei colective”, iar Parlamentul a recunoscut că „s-a primit foarte urât”.

În reacția sa, Usatîi a declarat că expoziția nu a fost afectată în niciun fel și că zona a fost menținută curată. El a acuzat public guvernarea că i-ar fi pus „piedici” în organizarea concertelor. Liderul Partidului Nostru a precizat că va reveni cu concerte în toamnă. Următorul, spune el, va fi organizat chiar pe 28 septembrie, când vor avea loc alegeri parlamentare.

***

Partidul Nostru este o formațiune politică extraparlamentară de opoziție din Republica Moldova, condusă din 2015 de fostul primar de Bălți, omul de afaceri Renato Usatîi.

Recent, formațiunea politică a aprobat oficial o nouă emblemă – ciorchinele de strugure. Reprezentanții formațiunii au argumentat alegerea simbolului prin faptul că este unul comun, „în care să se regăsească toți cetățenii, indiferent de limbă sau etnie”. Agenția Servicii Publice a respins, însă, înregistrarea simbolului, iar partidul a acționat autoritatea, pe care o acuză că a luat o decizie „abuzivă și nejustificată”, în instanța de judecată.

Deși nu a anunțat deocamdată oficial, Renato Usatîi a lăsat în repetate rânduri să se înțeleagă că partidul pe care îl conduce va participa la alegerile parlamentare din această toamnă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: