„CSM Expirat”. Mesajul cu care a venit la discuții cu Comisia Pre-Vetting ultimul candidat la funcția de membru al CSM
Full Article 2 minutes read

„CSM Expirat”. Mesajul cu care a venit la discuții cu Comisia Pre-Vetting ultimul candidat la funcția de membru al CSM

Comisia Pre-Vetting l-a audiat pe judecătorul Alexei Paniș, ultimul candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În cadrul interviului din 12 ianuarie, judecătorul a purtat un tricou alb pe care era imprimat mesajul – „CSM Expirat”.

Candidatul Alexei Paniș a înaintat două cereri prin care a cerut recuzarea membrilor Comisiei, Nadejda Hriptievschi și Tatiana Răducanu. Ambele cereri au fost respinse, întrucât ceilalți membri ai Comisiei, care au examinat solicitările, au stabilit că situațiile invocate de candidat, în recuzări, nu conțin vreun conflict de interese și nu sunt de natură să afecteze obiectivitatea sau imparțialitatea Comisiei.

În cadrul audierii, membrii Comisiei au adresat candidatului mai multe întrebări pentru a clarifica anumite fapte ce țin de integritatea sa financiară și etică, cum ar fi:

– Modalitatea prin care candidatul a dobândit mai multe bunuri imobile și mobile, din sursele de venit ale membrilor familiei, pentru  care nu au fost prezentate documentele confirmative; 

– Sursa mai multor economii declarate și a unui împrumut în numerar, acordat candidatului de către un membru apropiat al familiei;

– Discrepanța dintre averea dobândită și cheltuielile avute în diferite perioade de timp.

Totodată, Comisia a vrut să clarifice circumstanțele nedeclarării unui pretins conflict de interese de către Alexei Paniș, în examinarea unei cauze în instanță.

Amintim că Alexei Paniș a intrat în vizorul public după ce, în data de 31 decembrie 2021, a dispus repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău. Asta după ce în 28 mai 2021, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, întrucât, potrivit ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: