Cu cât va crește concentrația poluanților din aer în Chișinău. Prognoza Agenției Mediului pentru 4 ianuarie
Full Article 3 minutes read

Cu cât va crește concentrația poluanților din aer în Chișinău. Prognoza Agenției Mediului pentru 4 ianuarie

Agenția de Mediu informează că conform prognozei calităţii aerului atmosferic pentru 4 ianuarie, influența sectorului cald, vântul slab, formarea straturilor de reținere și ceața prognozată, vor contribui la acumularea poluanților în aer. Informațiile au fost confirmate pentru NM de către specialista principală din cadrul Direcției management informațional integrat de mediu, Natalia Palii.

Astfel, pe parcursul zilei de 4 ianuarie influența frontului atmosferic și variația maselor de aer (advecția aerului rece), pot crea premise pentru micșorarea concentrațiilor noxelor.

Potrivit Agenției de Mediu, printre principalii factori care au contribuit semnificativ la acumularea şi menţinerea  particulelor în suspensie cu diametrul de 10 micrometri (PM10) şi mai mic în atmosferă sunt: vremea caldă, vântul slab, lipsa mişcării maselor de aer în direcţie atât verticală cât şi orizontală, precum şi prezenţa straturilor de reţinere, în special al ceţii dense.

De asemenea, transportul rutier rămâne principala sursă de poluare, atât la nivel urban, cât și la nivel rural. Vehiculele cu motor cu ardere internă, poluează semnificativ aerul, eliberând următoarele substanțe: dioxidul de carbon (CO2), care este cunoscut drept una dintre cauzele efectului de seră, gaz cu proprietăți de toxicitate; particule în suspensie (PM10 și PM2.5) – o treime din acestea au ca origine traficul rutier; compuși organici volatili, eliberați prin evaporare și prin gazele de eșapament.

O altă sursă de poluare sunt combustibilii fosili, utilizați la încălzirea locuinţelor, iar în contextul crizei energetice şi a gazelor, populaţia apelează la diferite surse de combustibil alternativ precum păcura, cauciucurile, plasticul și chiar uleiurile uzate. În cazul atestării vântului foarte slab şi prezenţa straturilor de reţinere, acestea contribuie la menţinerea fumului încărcat cu noxe în stratul inferior al atmosferei, astfel aerul poluat provocând deficienţe respiratorii pentru oamenii, în special, cu boli cronice ale aparatului bronho-pulmonar.

O altă sursă ce contribuie la poluarea atmosferei este activitatea industrială. În acest sens, Agenția de Mediu reamintește că, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, agenții economici care sunt poluatori, sunt obligați să se conformeze la un regim redus de lucru, pentru a diminua poluarea, mai cu seamă, în orele de vârf.

***

Potrivit unui site care prezintă calitatea aerului, pentru ziua de 3 ianuarie în Chișinău „aerul a atins un nivel de poluare ridicat și nu este sănătos pentru grupurile de persoane sensibile”.

Tot pe 3 ianuarie, Primăria Chișinău a anunțat că expediat o scrisoare autorităților centrale cu privire la poluarea aerului în capitală. Municipalitatea a solicitat să-i fie oferite cauzele și sursele de poluare atmosferică înregistrate în Chișinău, în ultima perioadă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: