Prețul de achiziție a gazelor care este inclus în tarif s-a schimbat încă în primăvara acestui an și în lunile aprilie-mai, „Moldovagaz” avea deja motive să se adresa către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pentru a fi revizuite tarifele. Dar solicitarea către ANRE a fost transmisă abia în luna septembrie, iar tarifele noi urmează să fie aprobate cu patru zile înainte de alegerile prezidențiale. „Moldovagaz” a propus micșorarea tarifului pentru populație cu 8,6%. Iar ANRE a propus minus 14% și compensarea acestei reduceri din contul tarifelor mari pentru CET-uri. Experții consideră că această micșorare a tarifelor poartă un caracter vădit electoral.
Calcularea tarifului
Săptămâna viitoare, cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) intenționează să aprobe noile tarife la gaze.
Conform estimărilor ANRE, cea mai mare reducere va fi în cazul tarifului pentru consumatorii casnici conectați la rețelele de joasă presiune. Acesta urmează să fie micșorat cu 14% – de la 4895 de lei pentru 1000 de metri cubi până la 4225 de lei.
Pentru consumatorii mari conectați la rețelele de înaltă presiune, cum ar fi CET-urile, tariful va fi micșorat până la 3901 lei, iar pentru cei care primesc gaze prin conducte de presiune medie, gazele vor costa 4123 de lei pentru 1000 de metri cubi.
Structura simplificată a tarifului la gaze pentru consumatorii finali:
Prețul gazelor
Livrarea
Transportarea
Distribuția
Pierderile în rețele
Rentabilitatea
Devierile financiare
La calcularea tarifului, contează și cursul valutar, numărul de consumatori, volumul de gaze.
„Moldovagaz” a prezentat la ANRE alte calcule. Întreprinderea a propus ca tarifele să fie reduse, în medie, cu 7,6%. Totodată, luând în calcul estimările sale și devierile financiare pe care întreprinderea le-a acumulat în primele 9 luni ale anului curent, pentru a acoperi toate cheltuielile de livrare și de distribuție, tariful calculat pentru consumatorii casnici ar trebui să constituie 4938 de lei. Deci, chiar un pic mai mare decât tariful actual – 4895 de lei (+43 de lei). Pentru rețelele de presiune medie și înaltă, „Moldovagaz” a propus tarife de 3500 și, respectiv, 3216 lei pentru 1000 de metri cubi.
Argumentând calculele întreprinderii, Vadim Ceban, președintele „Moldovagaz”, a precizat pentru NM că „întreprinderea a propus varianta proprie de distribuție a tarifelor pe categoriile de consumatori, conform căruia tariful pentru consumatorul casnic final constituie 4471 de lei pentru 1000 de metri cubi, sau cu 8,6% mai puțin decât cel actual”.
Din proiectele de cost al aprovizionării cu gaze pentru anul 2020, elaborate de „Moldovagaz” și ANRE, reiese că cifrele lor se deosebesc. În proiecte este folosit un curs valutar diferit – întreprinderea prezintă 17,79 lei pentru un dolar, iar agenția – 17,37. Respectiv, se deosebește și prețul de achiziție în lei, inclus în tarif. Ce-i drept, în dolari, prețul este aproape același – 148 de dolari pentru 1000 de metri cubi.
Reamintim că în prezent, în tarif este inclusă suma de 178,5 dolari.
În același timp, „Moldovagaz” și ANRE au tarife diferite pentru transportare (251,7 lei și 249,2 lei), pentru distribuție (1444,3 lei și 1169,5 lei), pentru livrare (190 și 135,9 lei). „Moldovagaz” se aștepta ca în tarif să fie inclusă o rentabilitate de 39,5 lei, iar ANRE a redus-o până la 25,8 lei. Același lucru este și în cazul devierilor financiare: în locul celor 26 de milioane de lei solicitate, în tarif au fost incluse 20 de milioane de lei (în tarif, aceasta înseamnă 20 de lei pentru 1000 de metri cubi).
Cea mai mare diferență – de peste 600 de lei – este dintre tarifele calculate pentru rețelele de presiune înaltă și medie. Dacă „Moldovagaz” a propus pentru acestea un tarif mult mai mic, ANRE – mult mai mare.
Pas electoral?
Sergiu Tofilat, expert în energetică, consideră că astfel, ANRE a reușit să propună populației o reducere mult mai mare a prețului gazelor, din contul unui tarif mult mai mare pentru CET-uri și pentru marii consumatori din domeniul afacerilor.
Ștefan Creangă, unul dintre directorii ANRE, a menționat pentru NM că în acest context, majorarea tarifelor la energia termică nu se prevede. „De exemplu, „Termoeletrica” a acumulat devieri financiare pozitive considerabile. Acest lucru permite reducerea tarifului la energia termică și nu majorarea acestuia”, a menționat Creangă.
Răspunzând la întrebarea, de ce tarifele la gaze nu au fost modificate mai devreme, ci au făcut acest lucru în ajunul alegerilor, Creangă a declarat că dimporivă, ANRE a dorit să se evite caracterul electoral al modificărilor și a amânat modificarea pentru sfârșitul lunii octombrie.
„Inițial, noi preconizam să aprobăm noile tarife la 10 octombrie, dar am decis că anume atunci acestea ar putea fi folosite în scopuri electorale. De aceea am hotărât să amânăm aprobarea pentru un termen mult mai târziu, ca tarifele să funcționeze de la începutul sezonului de încălzire, de la 1 noiembrie. În plus, până vor fi publicate în „Monitorul Oficial” – iar aceasta nu va fi mai devreme decât vineri, 30 octombrie, candidații la funcția de președinte pur și simplu nu vor reuși să se folosească de noile tarife – sâmbătă va fi deja ziua tăcerii”, a precizat directorul ANRE.
Potrivit afirmațiilor sale, tarifele la gaze nu au nicio legătură cu alegerile.
Mai devreme, răspunzând la întrebările NM, când întreprinderea va depune o cerere de revizuire a tarifelor, luând în calcul micșorarea considerabilă a prețului de achiziție, Vadim Ceban, președintele „Moldovagaz”, a menționat că întreprinderea intenționa să facă acest lucru încă în primăvară, dar a amânat această chestiune din cauza necesității de a efectua reorganizarea internă, de a aproba cheltuielile de bază, metodologia de calculare a tarifului și alte acte normative.
Experții consideră că reducerea tarifelor la gaze are un caracter vădit electoral. Victor Parlicov, fostul președinte al ANRE, a remarcat că, formal, „nu te poți agăța de nimic”, tariful de mult trebuia să fie redus, dar oamenii simpli țin minte foarte bine, în timpul cărei guvernări se reduc tarifele, mai ales dacă aceasta se întâmplă cu doar câteva zile înainte de alegeri.
Menționăm că nu este prima dată când reducerea tarifelor în Moldova se folosește în scopuri electorale ori acestea sunt modificate la indicația guvernanților. În anul 2018, premierul de atunci, Pavel Filip a făcut un apel de a reduce tarifele la gaze și, mai târziu, ANRE a aprobat prețuri noi.