După doi ani, Ministerul Culturii și Primăria municipiului Chișinău au ajuns la un compromis în privința clădirii abandonate din centrul capitalei, care anterior a fost sediu de procuratură și urmează să devină centru cultural în onoarea compozitorului Eugen Doga, iar recent a fost cuprinsă de flăcări. Cele două instituții au creat un grup interinstituţional, iar în cel mai apropiat timp imobilul va fi transmis în gestiunea Primăriei Chișinău. Anunțul a fost făcut de către viceprimara capitalei Angela Cutasevici, în cadrul ședinței săptămânale a Primăriei din 14 august.
„A fost creat un grup interinstituţional, din care fac parte colegii de la Primăria Chișinău și Ministerul Culturii. Astfel, s-au determinat mai mulți pași de în vederea depășirii acelor limite procedurale. De curând, Guvernul a susținut finalizarea procedurii de delimitare a proprietății publice a terenului și construcției de pe strada Veronica Micle. Urmează înscrierea în registrul bunurilor imobile. Primul pas, care a fost realizat de Guvern reieșind din acele angajamente comune. Ministerul Culturii urmează să transmită imobilul în gestiunea Primăriei Chișinău pentru crearea centrului cultural”, a informat Angela Cutasevici.
Amintim că pe 2 august 2022, Guvernul a susținut finalizarea procedurii de delimitare a proprietății publice, a terenului și construcției, cu ulterioara înscriere în Registrul bunurilor imobile a informațiilor în privința bunurilor imobile delimitate, referitoare la titularul dreptului de proprietate, a dreptului de administrare și a dreptului de gestiune, respectiv, Agenția Proprietăți Publice și Ministerul Culturii.
TV8.md a scris anterior că din cauza procedurilor birocratice, procesul de reabilitare a clădirii, început în toamna anului 2021, încă mai durează. „De doi ani, clădirea, cu statut de monument național, continuă să fie a nimănui, chiar dacă primăria Chișinău susține că are acte ce-i oferă dreptul de proprietate. Pe de altă parte, Ministerul Culturii afirmă că această clădire aparține statului Republica Moldova și nu vreunei instituții anume”, au menționat jurnaliștii, într-o investigație.
Potrivit sursei, cât încă disputa nu a luat sfârșit, imobilul a devenit un loc unde se adună oamenii străzii, unde se întâmplă lucruri deloc legale și periculoase. Clădirea, cândva sediul procuraturii, are vecini faimoși – Teatrul Republican „Luceafărul”, iar la câțiva pași distanță se află Ministerul de Interne, au precizat jurnaliștii.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!