Reprezentanții Guvernului Republicii Moldova comunică agenților economici din țară cum poate fi verificat certificatul COVID, în contextul deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătătate Publică (CNSP) privind permiterea accesului clienților în spațiile comerciale, de deservire și agrement doar cu prezentarea actului. Astfel, verificarea poate fi efectuată accesând pagina https://certificate-covid.gov.md/, rubrica „Verifică certificat”.
Guvernul vine cu un apel către agenții economici să asigure respectarea prevederii prin utilizarea mecanismului existent, care este funcțional din luna octombrie 2021.
Platforma permite verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atât în Republica Moldova, cât și în celelalte state interconectate la sistemul informatic european.
Pentru a echivala certificatul COVID, eliberat de sistemul electronic național cu cel emis în țările Uniunii Europene, autoritățile Republicii Moldova au ajustat structura codului QR conform standardelor UE.
Astfel, toți deținătorii certificatelor COVID emise de sistemul național până la data de 16 noiembrie 2021, trebuie să descarce documentul în mod repetat de pe pagina https://certificate-covid.gov.md/ pentru a obține varianta omologată și acceptată de autoritățile UE, inclusiv ale Republicii Moldova.
Pentru verificarea certificatelor nou descărcate, cetățenii sunt îndemnați să acceseze https://certificate-covid.gov.md secțiunea „Verifică certificat” sau oricare aplicație interconectată cu gateway-ul european. Aplicațiile poate fi descărcate gratuit din magazinul de aplicații Google Play sau App Store, pe un telefon mobil sau o tabletă.
„Certificatul COVID-19 cuprinde trei tipuri distincte de certificate: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare”, comunică reprezentanții Guvernului.
***
Amintim că printre deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătătate Publică se regăsește instituirea certificatului COVID-19.
Accesul clienţilor care au atins vârsta majoratului în incinta tuturor spaţiilor comerciale, spaţiilor de deservire şi/sau agrement de tip închis se permite doar în baza prezentării Certificatului COVID-19 personalului desemnat de către administrator în acest sens.
Prin derogare de la această regulă, se permite accesul clienţilor fără prezentarea Certificatului COVID-19 în: unităţi de comercializare (magazine) specializate sau nespecializate a produselor alimentare, unităţi de comercializare a produselor pentru animale de companie, unităţi de comercializare a produselor de igienă, farmacii, unităţi de comercializare a produselor farmaceutice şi/sau articolelor medicale şi ortopedice, unităţi medicale şi de vaccinare, bănci şi subdiviziunile acestora, organizaţii de creditare nebancară, furnizori de servicii poştale şi de curierat, furnizori de servicii comunale, asigurători, unităţi comerciale ale operatorilor de comunicaţii electronice şi agenţilor lor, case de schimb valutar, staţii de alimentare cu combustibil (staţii PECO), gări auto şi feroviare.
Accesul în centrele comerciale este permis clienţilor doar în baza Certificatului COVID-19, cu excepţia cazului în care clientul merge către unităţile sus menţionate, şi doar dacă este acces direct din stradă la respectivele unităţi sau sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în/din centrele comerciale.
– Vânzătorii şi lucrătorii unităţilor comerciale vor atenţiona clienţii despre necesitatea respectării distanţei fizice de cel puţin 1 (unu) metru, cu excepţia membrilor unei familii sau a grupurilor de maximum 2 persoane.
– Unităţile de alimentaţie publică îşi vor organiza activitatea de deservire la capacitate maximă în spaţiile exterioare, iar în cele interioare – cu utilizarea a cel mult 50% din numărul locurilor existente, cu obligaţia ca toţi clienţii să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Activitatea de deservire se va desfăşura în intervalul orelor 7.00 – 22.00, iar după orele 22.00 se permite comercializarea produselor alimentare la pachet, precum şi livrarea la domiciliu, cu excluderea posibilităţii de consumare a acestora în incinta/teritoriul unităţii.