inform.kz

Cum sunt tratați la domiciliu bolnavii de COVID din Moldova. Cât costă tratamentul și de ce medicii prescriu medicamente inutile

Mai mult de o treime din persoanele care s-au îmbolnăvit de coronavirus din Moldova se tratează la domiciliu. Este vorba despre persoanele care au dezvoltat o formă ușoară a infecției. Ministerul Sănătății a lăsat acești pacienți în grija medicilor de familie, elaborând pentru ei protocolul de tratament în care, din medicamente, se regăsește doar paracetamolul. NM a constatat însă că unii medici de familie depășesc cu mult cadrul acestui protocol, prescriind în cazul simptomelor ușoare ale virusului câteva antibiotice și imunomodulatoare.

Protocolul Ministerului Sănătății

Tratamentul la domiciliu al persoanelor diagnosticate cu o formă ușoară de coronavirus din Moldova a fost inițiat la 10 aprilie. De atunci, din peste 25 mii de persoane contaminate, 6158 au urmat tratament în condiții de ambulator, iar 2538 continuă să se trateze la domiciliu.

Conform protocolului elaborat de Ministerul Sănătății pentru tratarea acestor bolnavi, medicii de familie trebuie să le prescrie clătirea cavităților nazale cu soluție izotonică sau hipertonică (la necesitate – cu soluție salină de 2%), iar în caz de creștere a temperaturii până la 38,5°C –paracetamol 500 mg la fiecare șase ore și tratament simptomatic.

Cei de la Ministerul Sănătății au subliniat faptul că pentru pacienții cu coronavirus nu se poate recomanda ibuprofen, acidul ascorbic, imunomodulatoarele și antibioticele, fie din cauza că nu a fost dovedită eficiența lor în tratamentul COVID-19, fie din cauza inutilității lor în cazul în care boala decurge într-o formă ușoară. Conform protocolului, antibioticele sunt prescrise doar în condiții de staționar, când pacientul este suspectat de infecție bacteriană asociată și în cazul în care sunt afectați plămânii.

Viorica Dumbrăveanu, ministrul sănătății, a menționat într-un interviu acordat pentru NM că tratamentul la domiciliu este doar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care nu au boli cronice. Dna ministru a subliniat că este vorba despre un tratament simptomatic foarte ușor – paracetamol ș.a. „Categoric nu poate fi vorba și despre alte medicamente. Dacă vorbim despre alte medicamente – antibiotice ș.a., înseamnă că vorbim despre agravarea situației. Și pacientul nu mai poate să se trateze acasă, el trebuie spitalizat”, a precizat Dumbrăveanu și a rugat ca persoanele care se tratează de COVID la domiciliu să comunice ministerului dacă le vor fi prescrise antibiotice sau alte medicamente, în afară de paracetamol.

În cazul respectării tratamentului la domiciliu, recomandat de Ministerul Sănătății, costurile acestuia, conform calculelor ministerului, nu depășesc 300 de lei. „Toți pacienții cu forme ușoare ale coronavirusului se tratează conform unui standard unic, le sunt prescrise unele și aceleași medicamente care ar putea costa de la 200 până la 300 de lei. Compensarea acestora nu este justificată”, a declarat, la sfârșitul lunii iunie, Tatiana Zatâc, șefa Direcției pentru asistența medicală primară la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Protocolul” medicilor de familie

Dar s-a constatat că, în realitate, medicii de familie nu întotdeauna respectă întocmai protocolul recomandat de Ministerul Sănătății. Svetlana Gheorghieva, consilier municipal independent din Comrat, a comunicat pentru NM că pacienților care se tratează de COVID la domiciliu în Comrat le sunt prescrise câteva antibiotice concomitent (azitromicină, ceftriaxon), imunomodulatoare (arbidol) și alte medicamente.

Și ca să nu fie niște vorbe în vânt, Svetlana Gheorghieva a transmis pentru NM fotografiile cu listele de medicamente care au fost prescrise de medicii de familie pentru bolnavii de COVID.

Svetlana Gheorghieva
Svetlana Gheorghieva
Svetlana Gheorghieva

Potrivit uneia din aceste recomandări, un pacient cu formă ușoară de coronavirus trebuie să administreze preparatul antiviral teraflu, antibioticul azitromicină, suplimentul alimentar zinkit, vitaminele calciu-D3 Nycomed și anticoagulantul angioflux. Dacă temperatura pacientului va crește mai mult de 38°C, trebuie să administreze și antibioticul ceftriaxon.

Luând în calcul faptul că durata tratamentului pentru coronavirus este de cel puțin 14 zile, costul medicamentelor conform acestei rețete poate depăși 2 mii de lei.

Gheorghieva a mai spus că din cauza că mulți medici de familie din Comrat sunt acasă, în regim de autoizolare, pacienții nu pot primi rețete de la aceștia: „Suntem nevoiți, prin persoane terțe, să căutăm medic de familie ori, prin cunoștințe, să rugăm la farmacie să ne vândă antibiotice [fără rețetă]”. La fel, potrivit afirmațiilor lui Gheorghieva, din cauza că testele de coronavirus sunt insuficiente, unii pacienți cu simptome au fost nevoiți să dea analize la un laborator privat din Comrat, chiar dacă ei trebuie să facă testul în mod gratuit.

Un asemenea tratament „neprotocolar” de COVID, potrivit informațiilor NM, este practicat nu numai de medicii de la Comrat. Astfel, un lucrător medical din Taraclia, sub acoperirea anonimatului, a povestit pentru NM că la ei, pentru cei care se tratează de COVID la domiciliu sunt prescrise antibioticul azitromicină, imunomodulatorul arbidol, un medicament antifungic și vitamine. Rețeta pentru antibiotice este eliberată la policlinică.

Iar unui colaborator al NM, care a suportat COVID în formă ușoară, medicul de familie de la clinica Universității de Medicină „N. Testemițanu” i-a recomandat antivirale și imunomodulatoarele cagocel și arbidol și preparatul homeopatic ergoferon.

Așa ceva nu poate fi?

Valentina Fileva, vicedirectorul Centrului de Sănătate de la Comrat, a comentat recomandările medicilor de familie din raion și a spus că antibioticele și imunomodulatoarele pot fi prescrise doar pacienților în stare de gravitate medie care, din anumite motive, refuză să fie spitalizați. În ce privește imposibilitatea de a obține rețetele, Fileva a spus că, chiar dacă medicul de familie este în autoizolare, rețetele pot fi obținute la policlinică. Fileva a respins și informația despre insuficiența testelor: „La noi, testele gratuite au fost și sunt suficiente pentru toți cei care au simptome de coronavirus”.

NM nu a reușit să obțină un comentariu al Ministerului Sănătății în privința rețetelor care au fost publicate de consilierul municipal din Comrat: la momentul publicării acestui articol, ministerul nu a răspuns la solicitarea în scris a NM, care a fost expediată la 15 iulie. Iar la numeroasele apeluri ale NM, serviciul de presă a promis că nu poate spune când ministerul va pregăti răspunsul pentru această solicitare.

Un medic din Chișinău, cu o vechime în muncă de 30 de ani, care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul, a numit câteva motive, de ce medicii de familie prescriu la telefon medicamente antivirale și antibiotice în cazul formelor ușoare de coronavirus. „În primul rând, medicul ar putea să nu aibă suficientă experiență, intuiție, calificare. În al doilea rând, medicii se asigură o dată în plus, fiindu-le teamă de eventuale plângeri din partea pacienților, iar uneori pur și simplu nu le ajunge timp pentru a explica pacientului, ce anume prescriu și de ce”, consideră interlocutoarea NM. Ea mai spune că, pe lângă toate acestea, medicii de familie sunt atât de extenuați, că nu mai pot să facă față situației și să ia o decizie corectă în tratamentul bolnavilor. „Dar și înseși protocoalele sunt uneori îndoielnice, chiar și cele elaborate de OMS”, a menționat medicul.

Dar cum se face tratamentul în Transnistria

În Transnistria, nu se practică tratamentul de coronavirus la domiciliu. Toți pacienții care au fost diagnosticați cu COVID sunt spitalizați. Un pacient care a fost internat în spitalul COVID din Râbnița, cu plămânii afectați în proporție de 20%, a comunicat pentru NM că a fost tratat cu antibioticele ceftriaxon, azitromicină, levofloxacină și ospen. „Mi-au mai dat medicamente contra malariei (immard) și contra HIV. În decurs de opt zile, ne injectau în abdomen heparină (anticoagulant), de patru ori pe zi. Știu că cei care nu au avut pneumonie primeau doar pastile immard, apoi calidavir (contra HIV)”, a remarcat interlocutorul. El a mai spus că pentru fiecare bolnav de COVID este indicat tratament în mod individual, în funcție de starea sa, nivelul de afectare a plămânilor și de saturație a sângelui cu oxigen.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Victoria Furtună

Furtună îi răspunde lui Șalaru, care a acuzat-o de „propagandă pentru război”: „Insinuări nefondate”

Victoria Furtună, lidera Partidului „Moldova Mare”, a reacționat după ce fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a anunțat că va depune plângeri penale împotriva sa în România și Ucraina, acuzând-o de „trădare”, „comunicare de informații false” și „propagandă pentru război. Furtună respinge acuzațiile și susține că „doctrina formațiunii nu conține postulate militariste sau revizioniste”.

Într-un comentariu pentru NewsMaker, Partidul „Moldova Mare” a declarat că acuzațiile lui Anatol Șalaru sunt „insinuări nefondate”.

„PP Moldova Mare va depune toată diligența, ca cetățeanul Anatol Șalaru, înainte de depunerea denunțului, să fie preîntâmpinat de răspundere penală pentru denunțarea cu bună știință falsă și calomnioasă. Iar în cazul în care, sesizarea sa va avea un conținut fals și calomnios, acesta va urma să suporte consecințele juridice de rigoare”, se arată în mesaj.

Furtună susține că „Moldova Mare” este „o denumire istorică a formațiunii statale moldovenești, iar doctrina Partidului Moldova Mare nu conține postulate militariste sau revizioniste”.

„Prioritatea noastră este dezvoltarea țării, ridicarea nivelului de viață după dezastrul de 34 de ani de independență și o politică diplomatică echilibrată, cu plasarea intereselor naționale pe primul plan și poate să-și permită luxul de a comenta insinuările nefondate venite de la diferite rămășițe cadaverice politice care nu au avut potență să ofere poporului o viață mai bună aici acasă — în Moldova cea Mare a Poporului”, a mai adăugat lidera partidului.

Amintim că, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a anunțat pe 3 iulie că va depune plângeri penale împotriva Victoriei Furtună, lidera partidului „Moldova Mare”, atât în România, cât și în Ucraina. Șalaru o acuză pe fosta procuroră de „trădare”, „comunicare de informații false” și „propagandă pentru război”, după ce aceasta a lansat declarații contradictorii despre teritoriul Moldovei istorice din dreapta Prutului și de sudul Basarabiei aflat în prezent în componența Ucrainei.

***

Precizăm că pe 2 iulie, de ziua comemorării domnitorului Țării Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a publicat o postare pe rețelele sociale, după o vizită la Mănăstirea Putna.

„Astăzi, la Putna – locul de odihnă veșnică al marelui nostru domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt am venit cu echipa Partidului Moldova Mare să cinstim memoria celui care a fost scutul neamului moldovenesc și păzitorul credinței. De aici din locul sacrului mormânt ne adresăm tuturor moldovenilor fie că trăiesc la est sau la vest de Prut, fie în nord sau în sud. Noi suntem același neam, cu rădăcini adânci, cu suflet curat și cu o istorie care ne unește, nu ne separă.

Ștefan cel Mare n-a fost doar un domnitor, ci o forță a unității și a demnității. Sub sceptrul lui s-a născut Moldova Mare hotar sfânt între lumi, scut al creștinismului și a valorilor neamului nostru.
Astăzi, când uitarea și dezbinarea încearcă să ne fure identitatea, noi, moldovenii din R. Moldova ne ridicăm și spunem: suntem uniți suntem demni, suntem urmașii strămoșilor noștri. Cu credință, cu curaj și cu respect pentru jertfa înaintașilor noștri, vom merge mai departe pentru Moldova Mare, pentru viitorul nostru, al tuturor moldovenilor”, se menționează în postarea acesteia.

Anterior, într-un interviu pentru jurnalistul Gheorghe Gonța, fiind întrebată dacă nu este mai simplu ca Republica Moldova să se unească cu România, pentru a-și rezolva toate problemele, Victoria Furtună a răspuns: „Numai dacă țara asta se va numi Moldova Mare și Parlamentul va fi la Chișinău, iar președinte va fi Victoria Furtună”.

Potrivit TVR Moldova, la 18 mai, a avut loc o masă rotundă, cu pretenții de eveniment științific, cu tema „Identitatea națională. Adevărul istoric. Valori și tradiții milenare”, în cadrul căreia Victoria Furtună a făcut mai multe declarații contradictorii legate de sudul Basarabiei, aflat, în prezent, în componența Ucrainei: „ (…) Și vă mai spun astăzi, cu subiect și predicat, că noi nu suntem mici, nu suntem neputincioși, noi suntem mutilați de graniță, cu rigla, și furați de ieșirea la mare prin Bugeac, fără ieșirea la mare, Moldova noastră este ca un leu în lanțuri”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: