facebook/Станислав Выжга

Curg amenzile de la CA. Patru posturi TV apropiate socialiștilor au fost sancționate

Consiliul Audiovizualului a sancționat cu câte 5 mii de lei posturile TV controlate de socialiști: NTV Moldova, TNT-Exclusiv TV, Primul în Moldova și Accent TV. Datele monitorizării au atestat devieri de la Concepția generală aprobată de Consiliul Audiovizualului. 

Reprezentanții Consiliului au examinat pe 5 august curent rezultatele monitorizării serviciilor media audiovizuale de televiziune la capitolul respectării Concepției generale a serviciului de programe. Verificarea a avut loc urmare a autosesizării președintei Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu.

Monitorizarea a cuprins 7 zile consecutive, fiind efectuată în perioada 2-8 iunie curent. Calculele la Structura serviciului de programe au fost efectuate în baza înregistrărilor prezentate de respectivele servicii media.

Astfel, datele monitorizării au atestat devieri de la Concepția generală aprobată de Consiliul Audiovizualului, în special la capitolele: Producție proprie și Opere europene.

S-a depistat că deși NTV Moldova pretindea o cotă de 38% din propriul conținut, de fapt avea 30%. Iar conținutul local produs în Moldova nu a fost de 3%, ci de 13%.

Canalul TNT-Exclusiv TV în locul cotei declarate a conținutului propriu în valoare de 48%, a avut 12%, iar Accent TV a avut 22,9% în loc de 50%. Primul în Moldova a fost depistat cu un volum al lucrărilor europene în valoare de 44,37%, în loc de 50%.

Astfel, serviciile media audiovizuale de televiziune NTV Moldova, TNT-Exclusiv TV, Primul în Moldova și Accent TV au fost sancționate cu amenzi în valoare de 5000 de lei fiecare.

Prin urmare, „Telesistem TV” SRL (deține Primul în Moldova și Accent TV) și PP „Exclusiv Media” SRL sunt obligate să difuzeze textul sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei, sonor și/sau vizual, de cel puțin 3 ori, în orele de maximă audiență.

De menționat că NTV Moldova și TNT-Exclusiv TV aparțin soției deputatului socialist Corneliu Furculiță – Ludmila Furculiță, iar Accent TV și Primul în Moldova aparțin a doi cetățeni ruși Natalia Ermilova și Samvel Grigorian. Anterior, coproprietarii acestor două canale au fost apropiații fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, omul de afaceri Vadim Ciubara și milionarul rus Igor Ceaika.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

zvon.md

Fără vot final pe PACCO în actualul Parlament? Deputat PAS: „Nu am primit avizul Comisiei de la Veneția”

Proiectul de lege care prevede crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) va fi votat în lectură finală de următorul Parlament. Cel puțin asta a declarat deputatul PAS, Andrian Cheptonar. Întrebat dacă proiectele pot trece dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a precizat că „acestea trec dintr-o legislatură în alta”. Potrivit lui Cheptonar, săptămâna viitoare ar trebui să aibă loc ultima ședință a actualului Parlament. Totuși, proiectul nu va fi supus votului, întrucât Comisia de la Veneția nu a emis încă un aviz.

La emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, deputatul a declarat că săptămâna viitoare, pe 10 iulie, „ar trebui să fie ultima ședință” a actualului Parlament. Întrebat despre soarta proiectului PACCO și dacă se va reuși să fie votat, săptămâna viitoare, în lectură finală, parlamentarul a spus: „Acest proiect va fi votat în legislatura următoare deja, pentru că a fost expediat Comisiei de la Veneția, încă nu s-a întrunit Comisia, nu am primit avizul, respectiv nu am dorit să mergem…”.

La precizarea prezentatoarei TV, dacă proiectele trec dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a spus: „Da, trec dintr-o legislatură în alta. Există procese în care sunt extrase, adică sunt retrase din proces legislativ, dar ele rămân”.

Amintim că proiectul de lege care prevede crearea PACCO a fost votat în prima lectură de 61 de deputați, în cadrul ședinței plenare din 20 februarie 2025. Opoziția parlamentară s-a opus votului, dar și deputata PAS Olesea Stamate a votat împotriva proiectului.

***

Pe 20 ianuarie, Consiliul Suprem de Securitate – convocat în ședință de președinta Maia Sandu – a recomandat să fie consolidată „arhitectura instituțională a organelor responsabile de combatere a corupției” și să fie fortificat „cadrul legal pentru sancționarea mai dură a actorilor implicați în corupția politică și cea electorală”.

Pe 29 ianuarie, în urma recomandărilor CSS, Ministerul Justiției a venit cu mai multe propuneri. Una drintre acestea a fost ca Procuratura Anticorupție și PCCOCS să fuzioneze. Instituția a precizat că propunerile vor transmise Parlamentului, care va decide „opțiunea de urmat”.

Pe 13 februarie, deputatul PAS Igor Chiriac a prezentat un proiect de lege care prevedea lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS și crearea unei noi instituții – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Inițiativa legislativă, care a fost înregistrată în Parlament, avea 29 de autori. Printre semnatarii documentului nu se regăseau trei deputați PAS din Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunități.

Tot pe 13 februarie, Procuratura Generală și-a expus punctul de vedere asupra proiectului de lege, menționând că, în urma unei analize preliminare, au fost indentificate „riscuri pe termen scurt, mediu și lung”. Procuratura declara sunt necesare consultări publice „ample” și „opinia instituțiilor europene competente”.

Pe 19 februarie, Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție. În adresarea sa, Dragalin a criticat proiectul de lege, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție” și o amenințare gravă la adresa luptei împotriva corupției la nivel înalt.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: