Ministerul Educației și Cercetării a comunicat, pe 12 februarie, că șapte instituții de învățământ din Republica Moldova dispun de condiții pentru predarea limbii române pentru un număr total de peste 280 de copii refugiați din Ucraina. Cinci dintre instituții se află în capitală.
Potrivit Ministerului, școlile au fost dotate cu echipamente digitale și mobilier nou în cadrul unui proiect-pilot implementat de Centrul de Caritate pentru Refugiați.
Proiectul-pilot a fost implementat în cinci instituții din capitală:
– Liceul Teoretic „Anton Cehov”;
– Liceul Teoretic „Nicolai Gogol”;
– Liceul Teoretic „Mihail Lomonosov”;
– Gimnaziul „Taras Șevcenko”;
– Liceul Teoretic cu Profil Sportiv „Gloria”.
De asemenea, proiectul a fost implementat în Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din Anenii Noi și Liceul Teoretic „Dmitri Mavrodi” din Comrat.
Potrivit Ministerului, în cadrul proiectului, cursurile de limbă română se desfășoară de două ori pe săptămână, cu o durată de 90 de minute.
Fiecare grup de studiu are 20 de elevi, participanții fiind repartizați în funcție de nivelul de cunoaștere al limbi române.
***
În prezent, 1 452 de copii refugiați sunt înscriși în 50 de școli din municipiul Chișinău. Iar 457 de copii sunt încadrați în 65 de grădinițe și instituții cu grupe preșcolare, la fel, din capitală. Datele au fost comunicate, pe 7 februarie 2025, de Primăria Chișinău.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!