Curtea Constituțională a anulat modificările PAS prin care se extindea darea în arendă a spațiilor de la Aeroport. Reacția socialiștilor
Full Article 5 minutes read

Curtea Constituțională a anulat modificările PAS prin care se extindea darea în arendă a spațiilor de la Aeroport. Reacția socialiștilor

Extinderea termenului de dare în chirie a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, de la 3 la 5 ani, propusă de PAS a fost declarată neconstituțională. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională și anunțată pe 20 iunie, urmare a unei sesizări depuse de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. 

Amendamentul PAS și sesizarea la Curtea Constituțională 

Pe 14 mai curent, deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a anunțat despre înregistrarea unui amendament prin care Aeroportul Chișinău să fie inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Marian anunța că modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase. „De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani”, comunica deputatul.

Pe 16 mai, deputații au adoptat în a doua lectură ca Aeroportul Internațional Chișinău să fie inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Pe 24 mai, întreprinderea de stat „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost inclusă în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Legea care prevede acest lucru și decretul șefei statului privind promulgarea ei au fost publicate în Monitorul Oficial.

Pe 5 iunie curent, Partidul Socialiștilor a emis un comunicat în care anunța că deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au sesizat Curtea Constituțională cu privire la modificările operate în legislație care presupun extinderea termenului de dare în arendă a spațiilor comerciale ale Aeroportului Internațional Chișinău. Parlamentarii au solicitat controlul constituționalității articolului II din Legea nr. 116 din 16 mai 2024 pentru modificarea unor acte normative.

În procesul legiferării nu au fost respectate prevederile Regulamentului Parlamentului, a Legii cu privire la actele normative, precum și cele privind transparența în procesul decizional. Astfel, proiectul de lege a fost înregistrat la 8 aprilie 2024, iar la 16 aprilie a fost adoptat de Parlament, fără a fi prezentată o expertiză sau aviz din partea guvernului, precum și fără organizarea consultărilor publice.

Totodată, la 15 mai 2024, cu o zi înainte de adoptarea legii în lectură finală, deputații PAS, cu depășirea tuturor termenelor legale, înregistrează un nou amendament la proiect, propunând completarea art. 13 la Legea nr. 121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Astfel, în lipsa avizului Guvernului, legea a fost completată cu două alienate noi, prin care a fost introdusă o derogare de la mecanismul de includere în lista bunurilor nepasibile privatizării”, comunicau socialiștii.

Decizia Curții 

Pe 20 iunie, Curtea Constituțională a anunțat că a examinat sesizarea deputaților.

Curtea a admis sesizarea privind controlul de constituționalitate al articolului 13 alineatele (41) şi (42) și pct. 261 din Anexa la Legea nr. 121 din 4 mai 2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. (…) Curtea a declarat neconstituționale articolul 13 alineatele (41) şi (42) și pct. 261 din Anexa la Legea nr. 121 din 4 mai 2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice”, se arată în hotărâre Curții.

Se menționează că „această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.

Reacția Partidului Socialiștilor 

Partidul Socialiștilor a declarat că „salută decizia Curții Constituționale, care astăzi a declarat ilegale amendamentele la legislație, inclusiv inițiativa scandaloasă a deputatului PAS, Radu Marian, ce prevede includerea Aeroportului Internațional Chișinău în lista bunurilor statului ce nu pot fi privatizate”.

Amendamentul permite prelungirea duratei de închiriere a spațiilor comerciale din Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani. (…) Din punctul de vedere al Partidului Socialiștilor, respectarea strictă a legilor și normelor statului de drept reprezintă una dintre condițiile principiului interesului național, pe care orice guvernare din Moldova trebuie să îl urmeze. PSRM va continua să lupte pentru triumful legii și ordinii în Republica Moldova”, au comunicat reprezentanții partidului.

***

Pe 3 mai 2024, Agenția Proprietăți Publice (APP) a declarat că licitația de la Aeroportul Chișinău, cu privire la închirierea spațiilor comerciale, va fi relansată cu noi condiții de participare, urmând să fie divizată în două loturi – un lot pentru Travel Retail (magazine) și un alt lot pentru Food and Beverages (restaurante). Totodată, termenul de transmitere în chirie să fie extins, de la 3 – la 5 ani. Înainte de aceasta, APP declara că va fi propus Parlamentului ajustarea legii „pentru a include Aeroportul Internațional Chișinău în lista bunurilor interzise de privatizare. Următoarea licitație, menționa Agenția, va fi inițiată „din momentul modificării legislației”. Detalii AICI.

După ce pe 16 mai deputații au adoptat în a doua lectură ca Aeroportul Chișinău să fie inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate, pe 29 mai reprezentanții Aeroportului au anunțat despre inițierea unei noi licitații publice pentru spațiile comerciale din aerogară. Se menționa că de această dată licitația a fost divizată în două loturi, totodată a fost redus numărul de aeroporturi în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, de la 10 la 7 aeroporturi, și a fost extins termenul contractului de locațiune – de la 3 la 5 ani. Se mai preciza că începând cu 1 iunie doritorii vor depune cererile pentru participare la licitație iar pe 27 iunie va fi anunțat câștigătorul. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: