Curtea Constituțională (CC) a respins sesizarea depusă de deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei-Vasile Năstase, privind privind amendarea abuzivă a cetățenilor Republicii Moldova pe timp de pandemie de coronavirus. În decizia publicată joi, 30 aprilie, CC menționează că „nu deține atribuția de a exercita controlul constituționalității actelor Comisiei pentru Situații Excepționale și nu poate decide în privința suspendării acțiunii acestora”.
De asemenea, Curtea Constituțională și-a motivat decizia prin faptul că „autorul sesizării nu a motivat cererea respectivă și nu a argumentat necesitatea suspendării acțiunii prevederilor contestate din perspectiva evitării intensității și posibilelor prejudicii iminente și ireparabile ale riscului afectării domeniilor prevăzute de acest articol”.
Ieri, liderul Partidului Unității Naționale (PUN), care a depus o sesizare similară la CC cu o zi mai devreme, adică pe 27 aprilie, l-a acuzat pe deputatul Platformei DA Vasile Năstase că ar fi copiat de la PUN sesizarea la Curtea Constituțională privind amendarea abuzivă a cetățenilor Republicii Moldova pe timp de pandemie de coronavirus.
„Știu că ați fost nedreptățiți… Iată de ce am decis să fundamentăm o Sesizare către Înalta Curte, Sesizare depusă deja, prin care solicităm examinarea constituționalității prevederilor art. 76.1 Cod contravențional, art. 4 alin. (2) din Legea nr. 212 din 24 iunie 2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război și a pct. 4-11, 22-40 și 45 din Dispoziția nr. 4 din 24 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale”, a scris ieri Vasile Năstase pe pagina sa de Facebook.
De cealaltă parte, Octavian Țîcu a scris pe pagina sa de Facebook că textul contestației depuse de Platforma DA ar fi un exemplu de plagiat.
„Eu n-am să tac și voi spune că Platforma DA, prin Vasilică Năstase (cu mai multe antecedente de la alte „facultăți”), a copiat azi sesizarea privind abuzurile în amendarea cetățenilor R. Moldova pe timp de pandemie, depusă de Partidul Unității Naționale la Curtea Constituțională, și a depus-o la rândul lor la aceeași Curte, pentru a nu rămâne în urmă de gura lumii”, a menționat Țîcu.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10222867366693047&set=a.1264048201659&type=3&theater
Amintim că, până în prezent, au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 36 de milioane de lei pentru nerespectarea măsurilor de restricție impuse de Comisia pentru Situații Excepționale, în contextul prevenirii răspândirii coronavirusului de tip nou.
În total, au fost întocmite peste 1700 de procese contravențioanale pentru persoane fizice, juridice și transportatori.