CC a suspendat decretul Maiei Sandu, prin care Dumitru Pulbere a fost exclus din Consiliul Superior al Procurorilor
Full Article 3 minutes read

CC a suspendat decretul Maiei Sandu, prin care Dumitru Pulbere a fost exclus din Consiliul Superior al Procurorilor

Curtea Constituțională a dispus suspendarea acțiunii articolului cu privire la Procuratură și a decretului președintelui Republicii Moldova, privind încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) Dumitru Pulbere. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională, pe 24 septembrie, până la soluționarea cauzei.

Decizia Curții a fost pronunțată în cadrul examinării sesizării depuse de către procurorul general al țării, Alexandr Stoianoglo.

Curtea constată că, prin Legea nr. 102 din 24 august 2021, în articolul 69 alin. (4) din Legea cu privire la Procuratură a fost introdusă condiția vârstei maxime de 65 de ani pentru candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile. De asemenea, prin aceeași lege, la articolul 76 alin. (1) lit. i1) din Legea cu privire la Procuratură a fost introdus temeiul de încetare a mandatului membrului Consiliului Superior al Procurorilor, i.e. atingerea vârstei de 65 de ani. Potrivit alineatului (2) al aceluiași articol, inter alia, la împlinirea acestei vârste mandatul de membru al Consiliului încetează de drept.

La data intrării în vigoare a Legii nr. 102 din 24 august 2021 pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, un membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societății civile avea împlinită vârsta de 65 de ani și, prin urmare, i-a încetat de drept mandatul.

În acest sens, pe 6 septembrie 2021, Președintele Republicii a emis Decretul nr. 147-IX privind încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor al domnului Dumitru Pulbere. Pe aceeași dată, Președintele Republicii a emis Decretul nr. 148-IX privind constituirea Comisiei pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societății civile.

„Având în vedere că a fost declanșat procesul de desemnare a unui nou membru în Consiliul Superior al Procurorilor, Curtea reține că, în eventualitatea în care va declara neconstituțional articolul 76 alin. (1) lit. i1) din Legea cu privire la Procuratură (care se referă la încetarea ope legis a mandatului membrilor Consiliului Superior al Procurorilor) și Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 147-IX din 6 septembrie 2021, fără a suspenda acțiunea actelor respective, hotărârea sa va fi lipsită de efectivitate, dat fiind caracterul ei ex nunc obișnuit. Din aceste motive, Curtea va dispune suspendarea acțiunii articolului”, se arată în decizie.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

***

Sesizarea a fost depusă, pe 21 septembrie, de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

„Procuratura Generală consideră imperios necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate, în scopul conservării ordinii constituționale, a independenței CSP, a inamovibilității și stabilității mandatului membrilor acestui organ de autoadministrare, ca autoritate cu rol fundamental în exercitarea puterii în stat prin prisma ponderii conferite de Legea Supremă a țării”, a argumentat Alexandr Stoianoglo.

Ex-președintele Curții Constituționale Dumitru Pulbere a fost exclus din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, după ce, pe 6 septembrie, președinta țării Maia Sandu a semnat decretul privind încetarea de drept a mandatului de membru al CSP.

Dumitru Pulbere a fost președintele Curții Constituționale între anii 2007 – 2011. Din 2018, a devenit membru al CSP.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: