Дарья Слободчикова / NewsMaker

CC a suspendat decretul Maiei Sandu, prin care Dumitru Pulbere a fost exclus din Consiliul Superior al Procurorilor

Curtea Constituțională a dispus suspendarea acțiunii articolului cu privire la Procuratură și a decretului președintelui Republicii Moldova, privind încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) Dumitru Pulbere. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională, pe 24 septembrie, până la soluționarea cauzei.

Decizia Curții a fost pronunțată în cadrul examinării sesizării depuse de către procurorul general al țării, Alexandr Stoianoglo.

Curtea constată că, prin Legea nr. 102 din 24 august 2021, în articolul 69 alin. (4) din Legea cu privire la Procuratură a fost introdusă condiția vârstei maxime de 65 de ani pentru candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile. De asemenea, prin aceeași lege, la articolul 76 alin. (1) lit. i1) din Legea cu privire la Procuratură a fost introdus temeiul de încetare a mandatului membrului Consiliului Superior al Procurorilor, i.e. atingerea vârstei de 65 de ani. Potrivit alineatului (2) al aceluiași articol, inter alia, la împlinirea acestei vârste mandatul de membru al Consiliului încetează de drept.

La data intrării în vigoare a Legii nr. 102 din 24 august 2021 pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, un membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societății civile avea împlinită vârsta de 65 de ani și, prin urmare, i-a încetat de drept mandatul.

În acest sens, pe 6 septembrie 2021, Președintele Republicii a emis Decretul nr. 147-IX privind încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor al domnului Dumitru Pulbere. Pe aceeași dată, Președintele Republicii a emis Decretul nr. 148-IX privind constituirea Comisiei pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societății civile.

„Având în vedere că a fost declanșat procesul de desemnare a unui nou membru în Consiliul Superior al Procurorilor, Curtea reține că, în eventualitatea în care va declara neconstituțional articolul 76 alin. (1) lit. i1) din Legea cu privire la Procuratură (care se referă la încetarea ope legis a mandatului membrilor Consiliului Superior al Procurorilor) și Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 147-IX din 6 septembrie 2021, fără a suspenda acțiunea actelor respective, hotărârea sa va fi lipsită de efectivitate, dat fiind caracterul ei ex nunc obișnuit. Din aceste motive, Curtea va dispune suspendarea acțiunii articolului”, se arată în decizie.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

***

Sesizarea a fost depusă, pe 21 septembrie, de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

„Procuratura Generală consideră imperios necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate, în scopul conservării ordinii constituționale, a independenței CSP, a inamovibilității și stabilității mandatului membrilor acestui organ de autoadministrare, ca autoritate cu rol fundamental în exercitarea puterii în stat prin prisma ponderii conferite de Legea Supremă a țării”, a argumentat Alexandr Stoianoglo.

Ex-președintele Curții Constituționale Dumitru Pulbere a fost exclus din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, după ce, pe 6 septembrie, președinta țării Maia Sandu a semnat decretul privind încetarea de drept a mandatului de membru al CSP.

Dumitru Pulbere a fost președintele Curții Constituționale între anii 2007 – 2011. Din 2018, a devenit membru al CSP.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Țurcan

Maia Sandu, mesaj de Ziua Independenței SUA: „Azi celebrăm prietenia pe care am construit-o împreună”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de felicitare Statelor Unite ale Americii cu ocazia Zilei Independenței, marcată pe 4 iulie. Șefa statului a reiterat, într-un mesaj pe rețele, importanța parteneriatului moldo-american și a mulțumit pentru sprijinul oferit de-a lungul ultimelor trei decenii.

„Pentru prietenii noștri americani — La mulți ani de Ziua Independenței! De peste 30 de ani, sprijinul Statelor Unite a contribuit la consolidarea Moldovei, făcând-o mai puternică și mai rezilientă — un partener stabil într-o regiune strategică. Astăzi celebrăm valorile pe care le împărtășim și prietenia pe care am construit-o împreună”, a scris Maia Sandu pe platforma X (fostă Twitter).

Statele Unite sunt unul dintre principalii parteneri strategici ai Republicii Moldova. De-a lungul celor peste trei decenii de cooperare, SUA au susținut reformele democratice, dezvoltarea economică și consolidarea statului de drept în țara noastră. Din 1992, doar prin intermediul USAID – agenție care s-a închis după revenirea la Casa Albă a președintelui Donald Trump – SUA au alocat Republicii Moldova peste 1 miliard de dolari. 

Ziua Independenței SUA comemorează adoptarea Declarației de Independență la 4 iulie 1776 și este una dintre cele mai importante sărbători naționale americane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: