socialistii.md

Curtea Constituțională a validat mandatul de deputat al socialistului Alexandr Nesterovshi

Curtea Constituțională astăzi, 15 februarie, a validat mandatul deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Alexandr Nesterovschi. Validarea parlamentarului are loc ca urmare a decesului Svetlanei Căpățînă. 

Magistrații Curții Constituționale au examinat sesizarea depusă de Comisia Electorală Centrală și au validat mandatul candidatului supleant Alexandr Nesterovschi.

Alexandr Nesterovschi a fost deputat în Parlament și anterior, din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Înainte de asta, a condus filiala din Bălți a Fundației de binefacere „Soluția”, organizație fondată de Igor Dodon, ex-președintele Republicii Moldova și liderul neformal al socialiștilor.

La alegerile generale locale din 20 octombrie 2019, Nesterovschi a fost candidatul socialiștilor pentru funcția de primar al mun. Bălți, dar a pierdut în fața liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a câștigat cursa electorală din primul tur de scrutin, obținând aproape 62% din voturi. În același timp, Nesterovschi a obținut un fotoliu de consilier municipal Bălți pe lista PSRM, însă a renunțat la el în favoarea mandatului de ales al poporului.

Nesterovschi a pretins la funcția de primar de Bălți și în cadrul scrutinului din decembrie. În primul tur de scrutin, el s-a clasat pe locul patru. În turul doi, după ce Marina Tauber, candidata Partidului „ȘOR” a fost exclusă din cursa electorală, Nesterovschi a decis să se retragă din cursă

RISE Moldova a dezvăluit că, timp de cinci ani, Alexandr Nesterovschi a reușit să combine funcția de deputat cu cea de administrator al propriei afaceri, adică a Fama Glamosa SRL, firmă care deține în Bălți o agenție de turism. Deputatul a renunțat la funcția de director abia în 2020, după publicarea anchetei RISE. Totodată, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat o procedură de control pe marginea celor relatate de RISE și, aproape un an mai târziu, a stabilit că Nesterovschi a încălcat regimul juridic al incompatibilităților. Deputatul, însă, a atacat în instanță decizia ANI.

Alexandr Nesterovschi și-a pierdut totuși mandatul de deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, după ce nu a acces în Parlament, fiind pe poziția a 34-a în lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Amintim că Svetlana Căpățînă, deputată a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a fost răpusă de infecția COVID-19. Parlamentul urmează să ia act de faptul că mandatul de deputat a devenit vacant. Ulterior, mandatul următorului deputat urmează a fi confirmat de Curtea Constituțională.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: