„Curtea Constituțională trebuie să nu fie afectată de ingerințele politice”. Răspunsul Parlamentului European la scrisoarea Domnicăi Manole
Full Article 2 minutes read

„Curtea Constituțională trebuie să nu fie afectată de ingerințele politice”. Răspunsul Parlamentului European la scrisoarea Domnicăi Manole

Parlamentul European a răspuns scrisorii expediate de președinta Curții Constituționale (CCM), Domnica Manole, privind „situația dificilă prin care trece instituția”. Documentul a fost publicat pe site-ul CCM pe 28 mai.

„Orice tip de hărțuire la adresa Curții Constituționale este inacceptabilă. Instituția Dumneavoastră are o importanță fundamentală pentru sistemul legal și politic din Moldova. Pentru a păstra principiile de bază ale preeminenței dreptului și ale separației puterilor în stat și pentru a i se asigura imparțialitatea, Curtea Constituțională trebuie să nu fie afectată de ingerințele politice, de presiuni și de intimidări”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea a fost semnată de către Siegfried Mureșan.

„Vă mulțumesc mult pentru scrisoarea Dumneavoastră din 7 mai, adresată Președintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli, cu privire la care Domnia Sa mi-a cerut să răspund din numele său, având în vedere calitatea mea de Președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova”, a explicat Siegfried Mureșan gestul.

Acesta a precizat că reforma justiției a fost mereu un domeniu-cheie de pe Agenda de Asociere, și că Parlamentul European va continua să monitorizeze atent evoluțiile din acest domeniu.

Amintim că, într-un briefing din 6 mai, președinta CCM Domnica Manole, a adresat un apel public către Comisia de la Veneția, Parlamentul European, Consiliul Europei și întregul corp diplomatic acreditat în Republica Moldova.

Aceasta a acuzat că CCM și judecătorii acesteia au devenit ținta unor atacuri mediatice din partea unor înalți demnitari de stat, inclusiv președintele Igor Dodon, care au lansat declarații de natură să creeze o lumină publică negativă în jurul instituției și să o descrediteze.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: