crypto-news.io

Curtea de Conturi, supărată pe dezinformare: Atacul cibernetic a vizat doar site-ul instituției, nu serverele

Curtea de Conturi a publicat noi detalii despre atacul cibernetic asupra paginii oficiale web a instituției (site-ul www.ccrm.md). Reprezentanții acesteia susțin că în spațiul public au apărut interpretări eronate și comentarii care „nu doar denaturează situația, ci și proliferează minciuna și dezinformarea publicului larg”. Astfel, Curtea de Conturi precizează că a fost afectat doar site-ul instituției, în niciun caz serverele, sistemele informaționale, poșta electronică, sistemul de comunicare internă Intranet al instituției.

„Pagina oficială web a CCRM (www.ccrm.md) este o pagină cu caracter informativ, de comunicare cu publicul larg, care conține informație generală despre instituție și activitatea acesteia, comunicatele de presă și anunțurile publice și altă informație de interes public. (…) Pagina web nu este platforma pe care se păstrează documentele unei instituții”, se arată în comunicat.

Reprezentanții instituției au accentuat că documentele Curții de Conturi, cum ar fi rapoartele de audit și hotărârile, documentele de lucru sunt păstrate, în primul rând, în original, cu semnăturile originale, pe suport de hârtie, în arhivele instituției. Copiile scanate ale acestor documente sunt păstrate în bazele informaționale interne ale CCRM. De asemenea, documentele primare, examinate în procesul de audit, sunt solicitate de la entitățile auditate, care sunt posesoare ale acestor documente. După aprobare, rapoartele și hotărârile Curții de Conturi sunt trimise, în mod automat, Parlamentului, Guvernului, Președinției, precum și entităților verificate. Hotărârile CCRM sunt publicate, de asemenea, în ”Monitorul Oficial”.

„Toate aceste realități duc la înțelegerea că, teoria conspirației și comentariile referitoare la distrugerea premeditată a informației sunt primitive, artificiale și menite să dezinformeze opinia publică. Este regretabil acest fapt, deoarece oricare informație difuzată în spațiul public are influență asupra formării opiniei publice și ar trebui să fie bazată pe realități și adevăr”, se mai arată în declarație.

Despre atacul cibernetic a fost sesizat Serviciul de Informații și Securitate. De asemenea, din ziua de ieri au fost pornite discuții cu Procuratura Generală, fiind organizată prima ședință cu participarea reprezentanților Curții de Conturi și organelor de securitate și de drept, care vor investiga cazul.

***

Amintim că președinta țării Maia Sandu a comentat presupusul atac cibernetic din ajun: „Nu aș vrea să vin cu niște calificative, pentru că nu am suficientă informație despre cine stă și care sunt obiectivele acestor atacuri cibernetice. Dar chiar și astăzi [15 iulie, NM] am avut o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai instituțiilor statului, unde am discutat despre riscurile pe care le avem în acest moment de tranziție a puterii, când cei vechi încă nu au plecat, iar cei noi nu au venit. Și noi știm cum se întâmplă lucrurile în R. Moldova, cum se încearcă să se lichideze probe, documente, informații din sisteme informaționale, pentru ca să șteargă urmele unor ilegalități”.

Șefa statului a atenționat funcționarii publici să nu comită acțiuni ilegale, întrucât vor fi sancționați.

În data de 15 iulie, au căzut serverele Curții de Conturi. Reprezentanții instituției au declarat un eventual atac cibernetic, fiind distruse bazele de date ale site-ului. Tot pe 15 iulie, punctele vamale au fost blocate timp o oră și jumătate din cauza unei defecțiuni tehnice. Purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal a negat vehement ipoteza unui atac cibernetic.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Ceban lansează noi acuzații, după ce a fost interzis în România: „Nicușor Dan i-a întors datoria Maiei Sandu”. Reacția Președinției

Primarul capitalei, Ion Ceban consideră că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Am văzut azi zâmbetele celor din PAS referitor la situația creată. Acest lucru denotă o simplă situație – este o înțelegere între prima persoană de aici – președintele țării – și președintele României. De ce se întâmplă? Pentru că cineva are de întors datoriile, mă refer la administrația de peste Prut, pentru susținerea și suportul în campania electorală de către PAS, și nemijlocit Maia Sandu, o susținere ilegală. Este o relație personală, pentru că am vorbit cu mulți ambasadori ai statelor din UE care au rămas nedumeriți de situație și nu prea înțeleg ce se întâmplă”, a declarat Ceban într-o intervenție video pe rețelele sociale.

Referitor la acuzațiile că ar fi avut întâlniri cu anumite persoane în contextul campaniei electorale din România, primarul a respins aceste afirmații.

Vreau să vă asigur că toate declarațiile apărute în spațiul public despre faptul că m-aș fi întâlnit cu cineva în preajma campaniei electorale sau în campanie, după campania electorală din România, nu corespund adevărului”, a precizat el.

În privința motivelor oficiale invocate de autoritățile române, care susțin că interdicția a fost impusă din „motive de securitate”, Ion Ceban a afirmat că este „mirat”.

„Sunt mirat că aș putea, în calitate de persoană, chiar și fiind primar al Chișinăului, să prezint un pericol pentru o țară atât de mare ca România, ca să nu mai spun de statele Uniunii Europene. Eu cred că este o aberație”, a mai spus Ceban.

Solicitat de NewsMaker, consilierul șefei statului, Igor Zaharov, a respins acuzațiile lui Ceban, catalogându-le drept „nefondate”.

„Respingem cu fermitate acuzațiile nefondate lansate de respectivul politician”, a subliniat Zaharov.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: