AFP

Cutremurul din Myanmar: peste 2 700 de morți. Spitalele nu fac față miilor de răniți

Numărul celor decedați în urma cutremurului din Myanmar a depășit 2 700, scrie BBC News cu referire la șeful juntei militare de la conducerea Myanmarului, generalul Min Aung Hlaing. Acesta a declarat la televiziunea centrală a Chinei că cel puțin 4 521 de persoane au fost rănite.

Conform datelor sale, victime ale cutremurului sunt 2 719 persoane, cel puțin 4 521 persoane au fost rănite, iar 400 sunt date dispărute.

El a presupus că numărul celor decedați ar putea depăși 3 000.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că spitalele sunt supraaglomerate cu răniți, iar un reprezentant al Programului Alimentar Mondial a spus pentru BBC că mii de persoane strămutate nu au acces la mâncare, medicamente și adăpost.

***

Pe 28 martie, în Myanmar a avut loc un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,7. A fost urmat de un alt șoc cu magnitudinea 6,4. Mișcările s-au resimțit în Bangladesh, India, Thailanda, Laos și chiar China. Primul cutremur, mai puternic, a avut loc în partea centrală a Myanmarului, în jurul orei 12:50, ora locală. Al doilea a avut loc la aproximativ 12 minute distanță.

În capitala Thailandei, șocurile au durat aproximativ cinci minute. La Bangkok, în timpul cutremurului, un bloc de apartamente în construcție s-a prăbușit. Sub dărâmături au rămas peste 40 de muncitori. Autoritățile thailandeze au declarat stare de urgență în Bangkok. Aeroporturile din țară și-au suspendat activitatea.

În epicentrul cutremurului, în orașul Mandalay din Myanmar, sute de case au fost distruse.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

grt.md/imagine simbol

Republica Moldova va face stocuri de gaz pentru sezonul rece. ANRE a aprobat cantitățile

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) a decis că, până la 1 noiembrie, vor fi făcute stocuri de gaz, în volum de 145 374,710 mii m³, pentru sezonul rece 2025-2026. S-a întâmplat la ședința din 18 iulie, în cadrul căreia au fost aprobate mai multe hotărâri cu privire la sectorul gazelor din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al ANRE, a fost aprobat tariful reglementat pentru serviciul de transport al gazelor naturale la punctele de interconectare de intrare/ieșire unde S.R.L. „Vestmoldtransgaz” oferă capacitate condiționată, stabilit în cuantum de 277,26 lei pentru 1000 m³/h sau 26,26 lei/MWh/h. „Acest produs va spori atractivitatea utilizării sistemului de transport de către traderi, în vederea valorificării coridorului transbalcanic și a tranzitului de gaze naturale spre Ucraina”, a precizat ANRE.

Totodată, în scopul executării prevederilor Legii nr. 152/2025 prin care a fost modificată Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, conform căreia au fost stabilite ANRE-ului anumite responsabilități noi, Consiliul de Administrație a aprobat mai multe hotărâri, și anume:

Au fost stabilite pragurile de consum anual pentru clasificarea consumatorilor noncasnici, după cum urmează:

  • consumatori noncasnici mici – până la 10 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mijlocii – între 10 000 și 100 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mari – peste 100 000 m³/an.

De asemenea, a fost aprobată cantitatea totală de gaze naturale ce urmează a fi stocată până la 1 noiembrie 2025 pentru perioada rece a anilor 2025-2026, în volum de 145 374,710 mii m³, echivalentul a 1 534 873,458 MWh, precum și lista furnizorilor obligați să instituie stocuri de gaze naturale și cantitățile aferente fiecăruia. „Până la 15 noiembrie 2025, furnizorii obligați vor prezenta informații privind cantitatea de gaze naturale stocată, dacă aceasta este creată și menținută direct sau prin intermediul altor furnizori sau traderi, precum și rutele de livrare la frontiera Republicii Moldova”, a menționat ANRE.

Compania „Chișinău-gaz” a fost desemnată, pentru o perioadă de cinci ani, în calitate de entitate de reconciliere, responsabilă de efectuarea și primirea plăților compensatorii de egalizare către și de la operatorii sistemelor de distribuție. „Tarifele uniforme pentru serviciul de distribuție vor reduce impedimentele furnizorilor din piața nereglementată de a furniza gaze naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova, sporind astfel gradul de liberalizare a pieței”, a spus ANRE.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: