Autoproclamatele autorități de la Tiraspol ar putea echivala termenul „Transnistria” cu simbolurile fascismului și nazismului în regiunea transnistreană. Liderul transnistrean nerecunoscut, Vadim Krasnoselski, a anunțat că urmează să propună spre adoptare o astfel de inițiativă legislativului local al regiunii. Contactat de NM pentru o reacție, Biroul politici de reintegrare a declarat că inițiativa lui Krasnoselski contravine realităților istorice, întrucât termenul „Transnistria” a apărut înainte de Primul Război Mondial și se referea la teritoriile din stânga Nistrului, locuite predominant de moldoveni.
În cadrul unei conferințe de presă din 29 august, Vadim Krasnoselski a abordat subiectul utilizării termenului „Transnistria”.
„Unii oameni o numesc (teritoriul din stânga Nistrului – n. r.) „Transnistria”, adică teritoriul de peste Nistru. Dar, istoric, Transnistria a fost un teritoriu delimitat de râul Nistru, Bugeacul de Sud și Marea Neagră. În perioada existenței Transnistriei, din august 1941 până în 1944, aproximativ 350 000 de evrei care locuiau pe teritoriul așa-numitei Transnistrii au fost uciși, împușcați și arși de vii. (…) Acesta este fascism, nazism, împușcături în masă, acesta este infanticid, acesta este Holocaust”, a declarat Krasnoselski.
El a menționat că, după ce membrii organului legislativ al regiunii vor reveni din concediu, va înainta o inițiativă prin care termenul „Transnistria” va fi echivalat cu simbolurile fascismului și nazismului.
„La noi nu poate fi folosit termenul Transnistria. Acesta înseamnă sânge, suferință, ură, război”, a adăugat acesta.
Într-un comentariu pentru NM, Biroul politici de reintegrare a declarat că în actele normative în vigoare din Republica Moldova, pentru identificarea teritoriul din stânga Nistrului, sunt folosiți următorii termeni:
– unitățile administrativ-teritoriale/localitățile de pe malul stâng al Nistrului și municipiul Bender;
– raioanele de est ale Republicii Moldova;
– regiunea transnistreană;
– malul stâng al Nistrului.
Potrivit Biroului, termenul „Transnistria” a apărut înainte de Primul Război Mondial și se referea la teritoriile de pe malul stâng al Nistrului, locuite preponderent de moldoveni. Acesta se regăsește și în unele acte normative ale Republicii Moldova, inclusiv în Declarația de Independență.
„Regretăm că Tiraspolul face declarații provocatoare care nu reflectă în niciun fel realitățile istorice și nu contribuie la un proces normal de negociere”, a adăugat Biroul.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!