„Dacă am fi știut, nu am fi susținut-o la alegeri”. Limba română, mărul discordiei dintre Dodon și Vlah
Full Article 3 minutes read

„Dacă am fi știut, nu am fi susținut-o la alegeri”. Limba română, mărul discordiei dintre Dodon și Vlah

Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon și-a manifestat nemulțumirea față de faptul că bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a calificat limba română drept „una dintre cele mai mari valori ale poporului Republicii Moldova”. În cadrul ediției din 22 septembrie a emisiunii „În centrul atenției” de la PublikaTV, Dodon a menționat că, odată cu venirea noii guvernări, mulți politicieni ar încerca să-și schimbe viziunile.

Întrebat de moderatoare cum comentează declarația bașcanului Irina Vlah despre limba română, dar și retorica acesteia pro-europeană, Dodon a răspuns că, odată cu venirea noii guvernări, mulți politicieni și-au schimbat viziunile.

„În prezent, mulți politicieni au tendința de a schimba „macazul”. Vă amintiți filmul sovietic „Nuntă în Malinovka”, când chipiul era schimbat cu expresia „iarăși se schimbă puterea”. Noi nu am făcut niciodată așa ceva, mă refer la socialiști. Și nu vom face. Noi avem principii clare, ideologia pe care o vom respecta”, a declarat Dodon.

Socialistul a adăugat că, dacă PSRM ar fi știut că Vlah consideră limba română drept „una dintre cele mai mari valori ale poporului”, nu ar fi susținut-o în cadrul alegerilor pentru conducerea Găgăuziei.

„Am susținut-o de două ori la alegerile bașcanului. Și sunt de părere că fără susținerea noastră nu ar fi câștigat alegerile în 2015 și în 2019. Atunci ea spunea că limba de stat în Moldova este limba moldovenească. Ce s-a schimbat? Ea nu este membră a PSRM și niciodată nu a fost. A fost membră a Partidului Comuniștilor până în 2015. Ia deciziile de una singură. Desigur, dacă am fi știut că ea consideră româna drept „una dintre cele mai mari valori ale poporului Republicii Moldova”, nu am fi susținut-o, probabil”, a declarat Dodon.

Dodon a subliniat că, în prezent, în cadrul scrutinului pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și bașcanul nu au o poziție comună.

Amintim că, cu ocazia zilei de 31 august, bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a scris un mesaj de felicitare pe pagina sa de Facebook. „Azi sărbătorim Ziua Limbii Române – este o sărbătoare importantă pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Cheia prosperității Republicii Moldova este unitatea poporului țării noastre. Unitatea poporului se bazează pe respectul reciproc între oameni și pe respectarea unui set de valori comune. Limba română este una dintre cele mai mari valori ale poporului Republicii Moldova. La mulți ani, Limba Română! La mulți ani, Republica Moldova!”, a scris Irina Vlah.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: