Anunțul despre faptul că Gheorghe Gonța va modera dezbaterile dinaintea turului II al alegerilor prezidențiale, dintre candidata PAS, actualul președinte Maia Sandu, și candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, a provocat un val de reacții din partea mai multor persoane care activează în domeniul jurnalismului din Republica Moldova. Aceștia consideră că Gheorghe Gonța nu este potrivit pentru a modera dezbaterile, făcând trimitere la unele dintre acțiunile sale care nu sunt compatibile cu meseria de jurnalist.
Alex Cozer, moderatorul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, i-a cerut public lui Gheorghe Gonța să renunțe oferta de a modera dezbaterile dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. El a sugerat că acesta nu va fi imparțial.
„Gheorghe Gonța, dacă mai ai măcar un pic de respect față de meseria de jurnalist, refuză insistențele echipei lui Stoianoglo de a modera dezbaterea cu Maia Sandu. Dacă respecți această meserie măcar un pic, trebuie să înțelegi că un om ca tine, care de un an de zile este angajatul unui politician pentru a-i face emisiune personală, nu poate nici într-un caz modera o dezbatere atât de importantă. Dacă respecți un pic această meserie, trebuie să înțelegi că un om care în seara alegerilor pune pe profilul său o poză cu Președinția și spune că acolo e noua casă a lui Stoianoglo, va compromite iremediabil ce a mai rămas din imaginea presei în această țară dacă va fi împins ca moderator de dezbateri. Dacă mai respecți măcar un pic meseria de jurnalist, Gheorghe, trebuie să înțelegi că e ceva în neregulă atunci când Stoianoglo și echipa sa insistă că vor participa la dezbatere doar dacă tu vei fi moderatorul lor”, a scris Alex Cozer pe Facebook.
Jurnalistul consideră că dezbaterile electorale ar trebui să fie moderate de o persoană din sociatatea civilă.
Cu un mesaj asemănător a venit și jurnalista Lorena Bogza.
„Această postare nu e despre cum își fac unii meseria, ci mai curând despre integritate, corectitudine și noțiunea de dezbateri. Consider că un ziarist care are un contract cu un politician și care și-a exprimat deja opțiunea de a susține un candidat NU poate modera o dezbatere. NU poate fi considerat independent și este limpede de ce. (…) În plus, este descalificant să vorbești despre „moderatorul meu” si „moderatorul tău”, inducând din start ideea că nu există ziariști independenți. Există și ei trebuie apreciați. Nu mă voi apuca să le spun sau măcar să le sugerez candidaților soluții – nu e treaba mea să fac asta, deciziile le aparțin. Dar cred că cetățenii au dreptul să urmărească o dezbatere corectă, pe care abia aștept să o urmăresc și eu”, a comunicat aceasta pe Facebook.
La rândul său, Viorica Zaharia, content manager la MediaForum, a spus că comportamentul și acțiunile lui Gheorghe Gonța contravin calității de jurnalist. Ea menționat că, dacă Gonța va modera dezbaterile dintre cei doi candidați electorali, acest lucru va însemna acceptarea drept normale a acțiunilor sale care nu sunt compatibile cu normele etice din domeniul jurnalismului.
„Un jurnalist care vorbește despre faptul că a luat plicuri cu bani ca despre o normalitate absolută nu este un jurnalist. Marea ticăloșie e că el prezintă asta ca pe o practică firească în jurnalism, de care nu îi este rușine. (…) Dacă Gheorghe Gonța va modera dezbaterea de pe „platforma neutră”, propusă de Stoianoglo, pot presupune că astfel stafful Maiei Sandu vrea să ajungă la publicul lui Gonța și Stoianoglo. Vreau să spun doar că asta nu este o platformă neutră și efectul invers este că cei doi candidați îl legitimează pe Gonța ca jurnalist și deci, acceptă drept normale lucruri ca: presa să ia bani în plic, discuția din talk-showuri să fie coborâtă la nivel de bârfă, jurnaliștii să facă din când în când contracte de decor cu Usatîi sau alții, invitații să fie lăsați să îndruge prostii și falsuri fără ca gazda din studio să intervină etc”, a menționat Zaharia pe Facebook.
Iar directoarea Ziarului de Gardă a scris pe Facebook: „Când numim pe cineva jurnalist, să vedem dacă a semnat și respectă codul de etică”.
Prezentatorul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Vitalie Călugăreanu, a declarat că persoanele care activează în domeniul jurnalismului nu sunt de acord cu inițiativa ca Gheorghe Gonța să modereze dezbaterile. „Breasla jurnalistică este CONTRA … dacă mai contează pentru cineva”, a scris el pe Facebook.
În același timp, Victor Moșneagu, jurnalist la Ziarul de Gardă, a spus că moderarea dezbaterilor dintre Sandu și Stoianoglo este „o bataie de joc” față de jurnaliștii integri și onești din Republica Moldova.
„Un jurnalist controversat, afiliat politic, care și-a expus deja opțiunea de vot pentru turul II al alegerilor prezidențiale, care face interviuri plătite de un alt fost concurent electoral și consideră asta o normalitate, ar putea fi singurul moderator al singurei dezbateri electorale între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cei doi candidați la funcția de președinte. Dacă asta nu este bătaie de joc față de toți jurnaliștii integri și onești ai acestei țări, atunci nu știu ce este. De ce să-l legitimezi ca și jurnalist pe un om care pare cu un pas în politică și care a discreditat jurnalismul?”, a scris el pe Facebook.
Jurnalistul TVR Moldova Mădălin Necșuțu crede că dezbaterile electorale dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo ar trebui organizate după modelul celor din SUA.
„Eu aș propune, pe modelul din SUA, ca jurnaliștii TV care au documentat alegerile prezidențiale din Republica Moldova și care au moderat dezbaterile prezidențiale din turul I să formeze o echipă comună care să adreseze întrebări candidaților Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Este cel mai fain model, inspirat din Statele Unite. Cred că ar fi cel mai corect. Nu se poate aranja o dezbatere de acest calibru cu un singur pseudo-jurnalist angajat pentru care normele deontologice nu înseamnă nimic, oricât de popular ar fi el. Ar fi o prostie colosală și nedrept pentru public”, declarat acesta.
Iar Consiliul de Presă din Republica Moldova a calificat decizia privind moderarea dezbaterilor de către Gonța drept „lipsă de respect față de public”.
„Consiliul de Presă din Republica Moldova, structură națională de autoreglementare în jurnalism, care are drept misiune statutară promovarea deontologiei profesionale și a integrității în jurnalism, consideră această decizie drept o lipsă de respect față de public, o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate și o promovare a practicilor absolut neconforme cu jurnalismul profesionist și etic. (…) Publicul din Republica Moldova merită să aibă parte de o dezbatere veritabilă, pe o platformă cu adevărat neutră, în care moderatorii să inspire credibilitate și echidistanță. Solicităm ambilor candidați la funcția onorabilă de președinte al Republicii Moldova să manifeste respect față de public și față de breasla jurnaliștilor onești din țară și să stabilească desfășurarea dezbaterii pe o platformă cu adevărat neutră, care poate fi televiziunea publică Moldova 1, fiind moderată de jurnaliști profesioniști și cu integritate profesională”, se arată în declarație.
Totodată, jurnalistul Ivan Sveatcenko s-a adresat public, printr-o publicației pe Facebook, către echipele celor doi concurenți electorali.
„Principala și, aparent, singura dezbatere – cel mai important politic al anului 2024 pentru întreaga Republică Moldova – și moderator Gonța? (…) Noi, alegătorii, încă suntem aici. Noi, jurnaliștii, încă suntem aici. Și haideți voi, politicienii, ne veți asculta pe noi. (…) Platformă neutră? Okay. Televiziunea publică nu se potrivește? Okay, va prelua televiziunea publică semnalul pentru retranslare. Dar chair sper să nu văd vreodată ascaride la televiziunea publică (…) O altă condiție normală pentru ambii candidați este unul sau doi sau trei sau patru sau cinci moderatori cu o reputație impecabilă. Un moderator vorbitor de limbă rusă. Și uite asta dezbateri. Într-o țară civilizată, după reguli civilizate”, a menționat jurnalistul.
De asemenea, jurnalistul Nokta Mihail Sirkeli a declarat că Partidul Socialiștilor, din partea căruia candidează Stoianoglo, l-au propus pe Gonța în calitate de moderator al dezbaterilor pentru că s-ar teme de jurnaliștii onești.
„Referitor la moderarea dezbaterilor de către Gheorghe Gonța. Acest lucru este inacceptabil și ilegal față de alegători. Înțeleg că celor care l-au propus pe Gonța în calitate de moderator nu le place presa onestă, pentru că presa onestă acordă întrebări incomode, dar logice, la care opoziția nu are răspuns. Toată campania de discreditare a presei libere de către socialiști și candidații Kremlinului nu este nimic altceva decât o încercare de a demonstra că „îngerii nu sunt chiar atât de albi”. (…) Un jurnalist respectabil, cu reputație curată, ar trebui să modereze un eveniment atât de important”, a scris Mihai Sirkeli pe Facebook.
Precizăm că, pe 20 octombrie, au avut loc alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 pretendenți înscriși în cursa electorală nu a obținut majoritate de voturi, astfel, peste două săpătămâni, va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale, la care vor concura cei doi candidați care au acumulat cele mai multe sufragii: Maia Sandu de la PAS și Alexandr Stoianoglo de la PSRM.
O zi mai târziu președinta Maia Sandu l-a provocat la dezbateri electorale pe contracandidatul său, iar acesta a fost de acord. Stoianoglo și echipa sa au propus ca dezbaterile să fie organizate la Palatul Republicii, în data de 27 octombrie și să fie moderate de Gheorghe Gonța – lucruri acceptate de Maia Sandu și staff-ul său. Gheorghe Gonța a confirmat pentru NM că a acceptat să modereze dezbaterile.
Maia Sandu a publicat pe rețelele de socializare, pe 22 octombrie, un videoclip în care a menționat că și-ar fi dorit „un moderator independent”, însă a fost nevoită să accepte varianta cu Gheorghe Gonța pentru că echipa lui Stoianoglo insistă asupra acesteia.
***
În ultimii ani, Gheorghe Gonța s-a remarcat ca un critic activ al președintei Sandu și al actualei guvernări. Recent, a plecat de la televiziunea la care activa – N4, după un mesaj public contra referendumului constituțional cu privire la aderarea la UE. Iar pe 20 octombrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a publicat pe Facebook o fotografie cu clădirea Președinției și mesajul „Noul loc de muncă al lui Alexandr Stoianoglo”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!