Damir și Cojocaru vor marca Revelionul în penitenciar. Judecătorii au prelungit cu 30 de zile termenul de arest
Full Article 3 minutes read

Damir și Cojocaru vor marca Revelionul în penitenciar. Judecătorii au prelungit cu 30 de zile termenul de arest

Președintele asociației FEA Dorin Damir și șeful suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți Valeriu Cojocaru vor rămâne în detenție încă 30 de zile. Hotărârea a fost pronunțată pe 29 decembrie de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Cei doi sunt cercetați pentru abuz de putere în dosarul angajărilor fictive în cadrul Direcției 5 a Inspectoratului Național de Investigații, informează Jurnal TV pe 29 decembrie.

Cei doi au refuzat să facă declarații pentru presă. Nici avocații învinuiților nu au fost predispuși să comenteze decizia judecătorilor. Au declarat doar că aceasta va fi contestată.

Faptele investigate își au originea în luna iunie a anului 2017, atunci când șeful din acea perioadă al IGP și șeful din acea perioadă al Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații (la moment – șef suspendat al IP Bălți), l-au angajat pe Damir formal și ilegal în Secția nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, care era o unitate specială a MAI.

În perioada de timp cuprinsă între iulie 2017 – septembrie 2019, președintele asociației FEA, fără a exercita în fapt nicio activitate în cadrul Direcției nr. 5 a INI, a încasat sume necuvenite de bani. Potrivit procurorilor, suma prejudiciului bugetului de stat constituie 170.294,75 lei. Mai mult, peste doar două luni de la angajare, i-a fost acordat înainte de termen gradul special – „inspector-principal”, iar în februarie 2019 (prin aceleași metode ilegale) i-a fost acordat gradul special de „comisar”.

Totodată, fără a exercita activități polițienești, lui Damir i-au fost acordate un șir de distincții departamentale, precum: premiu bănesc, grade înainte de termen, inclusiv distincțiile – Crucea „Meritul polițienesc clasa II”, Medalia „Pentru merite în combaterea criminalității clasa II” și altele. Mai multe detalii – AICI.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Serviciul de Informații și Securitate au descins în ziua de 5 iulie la domiciliile, în birourile de serviciu și automobilele mai multor persoane. Au fost reținute trei persoane – șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, un inspector din cadrul Poliției de Frontieră și președintele Asociației FEA, Dorin Damir. Acțiunile procesuale vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații. Sunt cercetate cinci componențe de infracțiuni: abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. Cei vizați riscă de la doi până la 12 ani de închisoare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: