„Dați un leu pentru Ceban să se mute în Tatarstan”. Chironda lansează o campanie de colectare de bani pentru primarul suspendat al capitalei
Full Article 4 minutes read

„Dați un leu pentru Ceban să se mute în Tatarstan”. Chironda lansează o campanie de colectare de bani pentru primarul suspendat al capitalei

Pretendentul la șefia capitalei Victor Chironda intenționează să lanseze o campanie de colectare de bani, pentru ca într-un final să-i ofere primarului suspendat Ion Ceban. Cel din urmă, potrivit lui Chironda, a cerut 21 de mii 600 de lei prejudiciu moral pentru declarațiile candidatului Platformei Demnitate și Adevăr în cadrul unor dezbateri televizate. „Să-i dăm acești bani ca să-și cumpere un bilet într-o singură direcție, spre inima Rusiei”, a declarat candidatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) la funcția de primar al Chișinăului Victor Chironda. NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții primarului suspendat Ion Ceban. 

Chemându-mă în judecată Ivan Ceban recunoaște faptul că îl deranjează adevărul. (…) În Chișinău, Ceban se luptă doar cu mine. Toți ceilalți candidați, toate taberele, s-au împăcat deja cu gândul că Ceban va câștiga în aceste alegeri și doar eu împreună cu colegii meu luptăm în continuare. Spunem adevărul și deranjăm”, a spus Chironda, în cadrul unor declarații pe 17 octombrie.

Prin urmare, el a anunțat despre lansarea unei campanii „Dați un leu pentru Ceban să se mute în Tatarstan”.

Vă dați seama, Ceban a cerut de la mine cam o mie de euro. Asta este valoarea cu care el își apreciază demnitatea și onoarea. Dragi prieteni, haideți să fim miloși și să-i dăm lui Ceban acești bani, însă nu pentru lezarea demnității și onoarei – pentru că oricum el nu le are. Să-i dăm acești bani ca să-și cumpere un bilet într-o singură direcție, spre inima Rusiei, acolo unde Ceban are parteneri cu care semnează tratate de colaborare. În Moscova sau în Tatarstan. Haideți să punem mână de la mână și să strângem bani pentru Ceban. Avem și un slogan pentru această campanie: „Dați un leu pentru Ceban să se mute în Tatarstan””, a menționat Chironda, adăugând că va anunța ulterior „unde și când vom colectat câte un leu pentru Ceban”.

La rândul său, liderul Platformei DA Dinu Plîngău a declarat că „Ion Ceban nu are nici o șansă în instanța de judecată”.

Vom merge la Comisia Electorală Centrală și vom depune astăzi contestații pentru faptul că Ion Ceban în această cursă electorală a folosit resursa administrativă. (…) O să ne vedem în instanța de judecată dar nu pe partea civilă pe care o va pierde Ion Ceban, dar ne vom vedea în instanța de judecată pe modul în care Ion Ceban a încălcat legislația electorală în aceste alegeri din 5 noiembrie. (…) În orice condiții ne vedem cu Ion Ceban în instanța de judecată”, a conchis Plîngâu.

NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții primarului suspendat Ion Ceban. Deocamdată nu avem un răspuns.

***

Pe 16 octombrie, Victor Chironda anunța că Ion Ceban i-a trimis o cerere prealabilă de chemare în judecată. Primarul suspendat ar fi fost deranjat de 3 declarații ale candidatului la șefia capitalei Victor Chironda. Cel din urmă, la dezbateri televizate, a vorbit despre cum Ceban „folosește primăria strict pentru interesele sale politice”. Acum, potrivit lui Chironda, Ceban solicită dezmințire și prejudiciu moral în sumă de 21 de mii 600 de lei. Cu acești bani va instala 3 bănci de mobilier urban în capitală. Cel puțin aceasta a declarat candidatul Platformei DA la funcția de primar al Chișinăului Victor Chironda. NM a solicitat o confirmare în acest sens de la reprezentanții primarului suspendat Ion Ceban. Cei din urmă nu ne-au oferit un răspuns.

***

Precizăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Potrivit informației publicate de Comisia Electorală Centrală, pentru funcția de primar al Chișinăului s-au înscris în cursa electorală 19 pretendenți printre care Victor Chironda și Ion Ceban.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: