VIDEO Ceban l-a dat în judecată pe Chironda? „3 declarații l-au afectat pe primar. Asta se numește politician nesimțit”
Full Article 5 minutes read

VIDEO Ceban l-a dat în judecată pe Chironda? „3 declarații l-au afectat pe primar. Asta se numește politician nesimțit”

Ion Ceban i-a trimis lui Victor Chironda o cerere prealabilă de chemare în judecată. Se întâmplă după ce primarul suspendat a fost deranjat de 3 declarații ale candidatului la șefia capitalei Victor Chironda. Cel din urmă, la dezbateri televizate, a vorbit despre cum Ceban „folosește primăria strict pentru interesele sale politice”. Acum, Ceban solicită dezmințire și prejudiciu moral în sumă de 21 de mii 600 de lei. Cu acești bani va instala 3 bănci de mobilier urban în capitală. Cel puțin aceasta a declarat pe 16 octombrie candidatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) la funcția de primar al Chișinăului Victor Chironda. NM a solicitat o confirmare în acest sens de la reprezentanții primarului suspendat Ion Ceban. 

„Astăzi dimineață am primit pe email o cerere prealabilă. Ghiciți de la cine. Nu de la altcineva decât domnul primar Ivan Ceban. A zis că mă dă în judecată pentru lezarea demnității, defăimare și nu știu de ce onoare și reputație profesională”, a anunțat Chironda pe rețelele de socializare.

Ulterior el a dat citire „ce l-a deranjat pe domnul Ceban”.

La 9 octombrie recent am fost la o dezbatere, la care au participat Vasile Costiuc și domnul Vasile Grădinaru. În cadrul acestor dezbateri, eu am spus următoarele: „Atunci când am ajuns în situația de a face schimbări un pic mai radicale și mai dureroase pentru sistemul acesta de corupție care s-a cuibărit acolo în Primărie, atunci se vede că am apăsat prea tare pe prea multe răni și am fost demis absolut ilegal”. Asta este prima declarație. Următoarea declarație: „Ivan Ceban folosește primăria strict pentru interesele sale politice. Deja a transformat un partid politic personal, toți funcționarii sunt membri ai partidului lui Ivan Ceban. Nu membri simpli, ci membri fondatori ai partidului. Toate resursele care sunt fac parte din bugetul orașului și banii cheltuiți se folosesc pentru PR primarului Ceban”. Și a treia declarație: „Stimați chișinăuieni, eu cred că în aceste alegeri aveți ocazia cu un singur vot să obțineți mai multe rezultate, să-l demiteți din funcție pe Ceban pentru corupție și transformarea Primăriei într-un partid politic, pentru politizarea acestei instituții, pentru deturnarea, pentru folosirea incorectă a banilor publici”, a relatat Chironda.

El a menționat că „aceste 3 declarații l-au afectat pe primarul Ceban”.

Solicită, evident, dezmințire și solicită prejudiciu moral în sumă de 21 de mii 600 de lei, care vor fi folosite pentru confecționarea și instalarea a 3 bănci de mobilier urban în locuri publice. Chipurile valoarea la câte o bancă pentru fiecare declarație defăimătoare”, a declarat candidatul la șefia capitalei.

În reacție, Chironda i-a arătat lui Ceban un trotuar din strada Bulgară, colț cu Bernardazzi.

„În iunie au început lucrările de reparație în această zonă și eu împreună cu colegul meu Victor Bunescu am venit la fața locului și am constatat că lucrările făcute aici sunt făcute absolut fără proiect, absolut fără nici o autorizație, absolut fără nici o coordonare cu Ministerul Culturii”, a comunicat el, adăugând că după ce a sesizat autoritățile responsabile „gospodarii pur și simplu au părăsit șantierul”.

„Eu am sesizat în ultimii 2 ani o sumedenie de astfel de situații, o sumedenie de cazuri și de lucrări în care banii primăriei au fost cheltuiți fie ineficient, fie pe lucrări neautorizate, fie deloc nu au fost folosiți. Și iată că atunci când în campania electorală vorbesc despre aceste lucruri la televizor, Ivan Ceban se simte lezat”, a mai spus Chironda.

„Domnul primar, răspunsul meu la sesizarea dumneavoastră prealabilă este următorul: poți să o tai mărunțel și să ți-o pui în borș, poți să faci ce vrei cu ea. Puțin mă afectează amenințările tale pentru că scopul meu este să te scot din primărie. Fix așa cum l-ai scos tu pe Chirtoacă de urechi, fix așa o să te scoatem noi din primărie. (…) De ce oamenii tăi își permit să înceapă proiecte fără autorizație, fără proiect, să bage bani într-aiurea după care să vină să refacă lucrările de 10 ori ori tot din banii noștri. Asta se numește management? Asta se numește om gospodar? Nu, asta se numește politician nesimțit, care folosește resursele primăriei ca să-și facă PR politic, ca să ajungă președinte și să-și facă interesele”, a mai spus Chironda. „Eu o să răspund oficial la cererea aceasta prealabilă a domnului Ceban”, a conchis el.

NewsMaker a solicitat detalii de la reprezentanții primarului suspendat Ion Ceban cu privire la cererea prealabilă, despre care a vorbit candidatul la șefia capitalei Victor Chironda. Deocamdată nu avem un răspuns.

***

Precizăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Potrivit informației publicate de Comisia Electorală Centrală, pentru funcția de primar al Chișinăului s-au înscris în cursa electorală 19 pretendenți printre care Victor Chironda și Ion Ceban.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: