De azi, au intrat în vigoare noile măsuri sanitare de intrare în Republica Moldova
Full Article 4 minutes read

De azi, au intrat în vigoare noile măsuri sanitare de intrare în Republica Moldova

Din 16 august au intrat în vigoarele noile măsuri de prevenire și control a infecției cu COVID-19. La intrarea în Republica Moldova se vor cere teste PCR, antigen, un certificat de vaccinare sau dovada imunității naturale după boală. Cei care nu le vor avea, intră 14 zile în carantină. În țară, măsurile sanitare nu se vor schimba, cu mici excepții: la Aeroportul Internațional Chișinău vor avea acces doar călătorii, pentru a evita aglomerările.

Conform Hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), vor fi intensificate măsurile de prevenire și control a infecției cu COVID-19 în punctele de trecere a frontierei, prin optimizarea fluidizării traficului de călători. Totodată, pentru evitarea aglomerațiilor, vor avea acces în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, doar călătorii care prezintă  tichetul de călătorie, fără însoțitori.

Traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova se permite fără restricții la prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare, prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48h de ore înaintea îmbarcării, sau prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe o perioadă de 90 zile din data efectuării investigației.

Persoanele care la intrarea în țară nu vor prezenta documentele sus-menționate, vor fi plasate în regim de autoizolare pe o perioadă de 14 zile, vor completa obligatoriu fişa epidemiologică și vor semna o declarație pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare, în locurile declarate. Regimul de autoizolare poate fi întrerupt  după a 7-a zi dacă efectuează un test PCR COVID-19 sau test rapid de diagnostic Ag SARS CoV-2, iar rezultatul acestuia este negativ prin act confirmat. De asemenea, a fost majorată vârsta copiilor care intră fără restricții în țară, până la 12 ani.

Hotărârea CNESP prevede și anumite restricții privind accesul în instituțiile de alimentație publică în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agreement, festivități (nunți, cumătrii, zile de naștere, etc.), evenimente în masă (festivaluri, târguri, etc.,), centre sportive și bazinele sportive, care se va efectua cu participarea vizitatorilor/spectatorilor în limita a 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 250 persoane într-un spațiu închis, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară. Se permite organizarea evenimentelor publice în spații deschise cu condiția purtării măștilor de protecție în cazul în care distanța fizică de mai mult de 1 metru nu poate fi asigurată.

Hotărărea CNESP nr. 59 din 13 august 2021 o puteți consulta aici.

Mnistrul Sănătății Ala Nemerenco a mai anunțat că, de la 1 octombrie, vor fi introduse certificate Covid electronice, similare cu cele europene, care vor arăta că posesorul este vaccinat, imun natural sau a făcut recent un test negativ. Pe lângă certificat, se preconizează, tot de la 1 octombrie, crearea unui „sistem electronic de completare online a fișei epidemiologice pentru pasageri și călători, care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova, pe sens de intrare”.

Totodată, Ministerul Sănătății va conlucra cu Agenția pentru Guvernare Electronică, în scopul creării unei aplicații mobile, pentru a supraveghea persoanele obligate să respecte un regim de autoizolare sau care se află în continuare la tratament la domiciliu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: