De ce autoritățile nu reduc numărul personalului diplomatic rus din Moldova? Răspunsul deputatului Cheptonar
Full Article 3 minutes read

De ce autoritățile nu reduc numărul personalului diplomatic rus din Moldova? Răspunsul deputatului Cheptonar

Deputatul PAS Adrian Cheptonar a declarat că înainte de a cere reducerea personalului misiunii ruse la Chișinău până la un număr care să asigure paritatetea cu efectivul diplomatic moldovenesc de la Moscova, este nevoie de timp pentru a studia toate riscurile. Parlamentarul a menționat că, în urma unei astfel de măsuri, autoritățile de la Moscova ar putea riposta cu decizii care să afecteze economia națională sau cetățenii moldoveni care sunt stabiliți în Rusia.

Pe 13 iunie, Adrian Cheptonar a participat la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. În cadrul emisiunii, deputatul PAS a fost întrebat de ce Moldova, urmând exemplul României, nu cere reducerea personalului ambasadei ruse la Chișinău.

„Noi suntem într-o situație mai dezavantajată, decât este România, în raport cu Federația Rusă. Noi înțelegem că va urma un răspuns asimetric și, probabil destul de pervers al Federației Ruse, care va încerca să ne lovească economic sau eventual va expulza cei 6 lucrători diplomatici consulari din Republica Moldova. Să nu uităm, noi în continuare avem foarte mulți cetățeni moldoveni în Federația Rusă, care au nevoie de servicii consulare și au nevoie de acei câțiva lucrători consulari moldoveni în Moscova. Respectiv, este nevoie de a analiza foarte bine riscurile înainte de a purcede”, a menționat deputatul.

Totuși, Adrian Cheptonar a declarat că într-un timp „scurt” se va ajunge la o paritate între efectivul misiunii diplomatice moldovenești de la Moscova și cea rusă de la Chișinău.

„Eu am toată siguranța că într-un timp predictibil scurt vom ajunge și noi la această paritate. Dar este nevoie de un anumit timp în care să studiem și să ne asigurăm că impactul negativ asupra cetățenilor noștri din Federația Rusă va fi cât mai mic. Și, la fel, să înțelegem și impactul asupra economiei. Noi importăm fertilizanți de acolo… Deci, există o anumită influență a Federației Ruse asupra economiei noastre. Foarte mică, acum toate exporturile practic sunt spațiul european. Dar cineva în economia națională va avea și de suferit dacă Federația Rusă va folosi anumite pârghii”, a menționat acesta.

Precizăm că, la sfârșitul lunii aprilie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Andrian Cheptonar a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții pentru ca Federația Rusă să aibă în Moldova paritate pe număr de diplomați. Potrivit deputatului, Moldova are în Rusia 6 diplomați, iar Federația Rusă în țara noastră aproape 40. „Pe lângă acești aproape 40, sunt aproape tot atâția colaboratori tehnici”, a adăugat parlamentarul.

***

Amintim că autoritățile române au decis să reducă personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România, prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă. Astfel, conform deciziei autorităților române, Federația Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziții – adică cu 21 poziții de diplomat și cu 30 de poziții de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post cu 40 de persoane – adică cu 11 diplomați și cu 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: