Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban a oferit detalii despre refuzul băncilor comerciale de a împrumuta compania. Pe 19 ianuarie, acesta a explicat că există mai multe motive, inclusiv lipsa garanțiilor de stat, a proprietăților care ar putea fi puse în gaj, dar și situația generală pe piața energetică, care este instabilă.
„Pentru a evita încurcăturile și speculațiile, vreau să explic clar situația cu privire la creditele comerciale pentru „Moldovagaz””, a declarat Vadim Ceban.
Potrivit acestuia, motivele refuzului de a acorda credite sunt următoarele:
– valoarea negativă a capitalului „Moldovagaz” și lipsa posibilității de a pune în gaj proprietăți;
– tariful pentru furnizarea gazului natural către consumatorii finali, aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din noiembrie nu acoperă cheltuielile „Moldovagaz” pentru achiziția gazului natural în luna ianuarie;
– situația complicată creată pe piața internațională a gazelor naturale, manifestată prin evoluția imprevizibilă a prețurilor la gaz;
– imposibilitatea satisfacerii solicitărilor suplimentare ale băncilor comerciale cu privire la prezentarea unor garanții de stat.
Amintim că premierul Natalia Gavrilița a anunțat pe 19 ianuarie că Gazprom a expediat o scrisoare oficială prin care anunță că va sista furnizarea gazului, dacă nu va fi achitat integral avantul pentru luna ianuarie. Moldovagaz nu are posibilitatea să achite circa $25 mln, sumă formată din cauza neajustării tarifului pentru consumatori. Mai exact, consumatorii achită facturile la un tarif de $450, în timp ce, în luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului rusesc a ajuns să coste $647.
Pe 20 ianuarie, șefa Guvernului va merge în Parlament și va cere deputaților să instituie stare de urgență la nivel național din cauza crizei energetice.