Пресс-служба лидера Приднестровья

De ce Chișinăul a refuzat să semneze declarația privind conflictul transnistrean, propusă de Tiraspol? Răspunsul lui Mazeiks

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a discutat cu liderului nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, despre securitatea malului stâng al Nistrului, drepturile omului, energetică și relațiile cu Uniunea Europeană în timpul întrevederii de la începutul lunii iulie. Precizarea a fost făcută de Janis Mazeiks în cadrul ediției din 20 iulie a emisiunii „Aspect” de la AVA TV. Oficialul europeană a spus, de asemenea, că Chișinăul a refuzat să semneze declarația privind soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, propusă de Tiraspol, fiindcă acesta a pregătit propria versiune. 

Janis Mazeiks a declarat că UE se străduie să păstreze legătura cu regiunea transnistreană, deoarece este important pentru Uniunii Europene să dezvolte toate părțile Republicii Moldova.

Sunt diplomat și, desigur, nu pot dezvălui toate detaliile întâlnirii. (…) În ceea ce privește subiectele de discuție, nu cred că există un mare secret aici. Pentru că întotdeauna discutăm chestiuniu cu privire la securitatea regiunii, cât și despre energetică, deoarece Transnistria joacă un rol important în imaginea energetică a regiunii. Este vorba, desigur, de drepturile omului, pe care le monitorizăm în această regiune. Acest lucru este valabil și pentru relațiile cu Uniunea Europeană, pentru că unul dintre lucrurile bune care ne leagă pe noi și Transnistria este că afacerile din regiunea transnistreană sunt, de asemenea, un participant la comerțul liber cu UE. Iar acum vedem că 80% din exporturile regiunii se îndreaptă către țările UE. Cred că este un punct de plecare foarte bun pentru a dezvolta această relație în continuare”, a spus ambasadorul UE.

Întrebat de ce Chișinăul a refuzat să semneze declarația propusă de Tiraspol privind asigurarea păcii, Mazeiks a menționat că malul drept al Nistrului a pregătit propria versiune a unui astfel de document. „În diplomație, se întâmplă lucruri diferite. Există două evoluții posibile: sau va exista disponibilitate pentru o formulare de compromis, sau uneori se primește așa un astfel de document nu este încheiat”, a precizat el.

În același timp, ambasadorul UE a menționat că nu semnarea unei astfel de declarații este importantă pentru el, ci soluționarea pașnică a diferendului transnistrean.

Iar faptul că acest lucru poate fi asigurat este un succes atât pentru Chișinău, cât și pentru Tiraspol. Cred că nu are rost să împingem cumva în mod artificial rezolvarea conflictului”, a spus Janis Mazeiks, comentând procesul lent al negocierilor privind conflictul teritorial.

Întrebat despre posibilitatea integrarea Republicii Moldova în UE fără regiunea transnistreană, Janis Mazeiks a spus că este important pentru Uniunea Europeană ca țara noastră să adere la blocul comunitar deja reintegrată. Dar, în același timp, potrivit lui Mazeiks, UE nu dorește ca țara să devină ostatică a soluționării conflictului transnistrean. „Prin urmare, nu excludem posibilitatea ca inițial malul drept să adere la UE, iar mai – malul stâng”, a menționat el.

***

Precizăm că, la începutul lunii, la Tiraspol, ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, a avut o întrevedere cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski. Liderul de facto s-a plâns că Chișinăul a refuzat să semneze o declarație care să confirme că diferendul transnistrean va fi soluționat exclusiv prin mijloace pașnice, propusă de Tiraspol.

În reacție, Biroul politici de reintegrare a declarat că „Tiraspolul prezintă în mod deliberat inițiative provocatoare care urmăresc obiective nedrepte”. „Prin urmare, Chișinăul a fost nevoit să reamintească Tiraspolului obiectivul principal al procesului de negocieri, și anume necesitatea de a ajunge la o soluționare cuprinzătoare și durabilă a conflictului transnistrean pe baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional”, a comunicat Biroul într-un comentariu pentru NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Cheianu îi răspunde lui Suruceanu, care a spus că s-ar lăsa folosit de PAS: „Este pe primul loc în preferințele alegătorilor”

Interpretul Ion Suruceanu a spus că PAS „se folosește” de figuri culturale în contextul scrutinului parlamentar din toamnă. „Ce crezi, că PAS-ul, din mare dragoste, ia oamenii de cultură – mai ales pe Botgros și Cheianu Constantin? Situația te impune”, a comunicat Suruceanu. Constantin Cheianu a respins afirmațiile lui Suruceanu, subliniind că „PAS este pe primul loc în preferințele alegătorilor”. „Să fie acesta un semn că PAS nu a făcut nimic în patru ani?”, a adăugat el. Purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a menționat că partidul nu va comenta declarațiile lui Ion Suruceanu.

„Ei se folosesc. Ce crezi, că PAS-ul, din mare dragoste, ia oamenii de cultură – mai ales pe Botgros, eu nu zic de altcineva… și Cheianu Constantin? Ei… ei au hotărât, treaba lor, dar ei îi folosesc pe ei. Situația te impune, fiindcă dacă tu făceai lucruri care… ridicai cât de cât, măcar 2-3% economia, te duceai cu pieptul deschis în fața alegătorilor: „Oameni buni, eu am argumente. Ia uite ce am făcut”. „Ia uite ce am făcut” nu există la dânșii și… se folosesc de moment”, a comunicat interpretul Ion Suruceanu la emisiunea „Puterea a Patra” de la N4. Menționăm că, între anii 1994-1998, Ion Suruceanu a fost deputat.

Reacția lui Constantin Cheianu

„L-am auzit pe Ion Suruceanu spunând într-o emisiune că eu și cu Nicolae Botgros ne lăsăm folosiți de PAS în alegerile de la 28 septembrie, deoarece partidul fondat de Maia Sandu nu a făcut nimic în patru ani și nu are cu ce ieși la lume. Dacă Ion Suruceanu s-ar uita în sondaje, ar vedea că, după patru ani de guvernare, PAS este pe primul loc în preferințele alegătorilor, mult peste celelalte partide. Să fie acesta un semn că PAS nu a făcut nimic în patru ani? Eu cunosc un partid (mizerabil) care nu a făcut nimic în patru ani, chiar dacă Ion Suruceanu s-a lăsat bine folosit de acel partid. E vorba de agrarienii comuniști, care de la o majoritate parlamentară în 1994, au ajuns, după alegerile din 1998, cu contribuția lui Suruceanu, în… neant”, a scris pe Facebook Constantin Cheianu.

Solicitată de NewsMaker pentru o reacție în contextul declarațiilor făcute de interpretul Ion Suruceanu, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat că partidul nu va comenta.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie 2025.

În ultimele zile, Partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat că maestrul Nicolae Botgros și jurnalistul Constantin Cheianu vor candida pe listele partidului la alegerile parlamentare. Din partea PAS vor participa la scrutin și fostul ministru al Muncii, Marcel Spătari, antreprenoarea Maria Acbaș, fondatoarea organizației „Prietena Mea”, Ludmila Adamciuc, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, precum și omul de afaceri Iurie Cojocaru.

În luna mai 2025, vicepreședintele PAS, Dan Perciun, declara că în lista electorală a partidului pentru alegerile parlamentare se vor regăsi „o parte dintre colegii care sunt astăzi în Parlament”. Totodată, se va explora opțiunea de a atrage mai multe persoane din afară. „Pot să vă asigur că o să fie o proporție semnificativă. Mai mare cred decât se așteaptă unii… din nume noi”, a comunicat el. El adăugat că este vorba despre persoane cunoscute la nivel public și care nu sunt membri PAS.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: