Lifespan

De ce copiii din Moldova cad de la geamuri și ce riscă părinții care îi lasă în pericol? Sfaturi utile

În perioada caldă a anului, în Republica Moldova, aproape săptămânal apar știri despre copiii căzuți de la geamuri. Din păcate, mulți dintre ei mor. Aceste tragedii au multe în comun. În marea majoritate a cazurilor, de exemplu, copiii se aflau în acel moment în apartament cu părinții. Și de cele mai multe ori, totul se întâmplă după aproximativ același scenariu, care ar fi putut fi evitat respectând câteva măsuri simple de securitate. NM vă spune ce trebuie să faceți pentru ca copiii dvs. să fie în siguranță în casă, dar și cu ce pedepse se pot confrunta părinții care au lăsat un copil în pericol.

Geamurile „ucigașe”

„Toți copiii care au căzut de la ferestre în această vară la Chișinău au fost în apartament cu părinții lor”, a declarat pentru NM Irina Calestru, șef adjunct al Oficiului pentru Drepturile Copilului Chișinău.

În ultimele luni, la Chișinău, au fost înregistrate șapte cazuri de copii care au căzut de la ferestrele apartamentelor din clădirile înalte. Doi dintre copii au pierdut lupta pentru viață în urma traumelor suferite.

Comparativ, în 2021, au fost înregistrate 18 astfel de cazuri, iar în 2019 – 12 copii au căzut de la geamurile caselor din Chișinău.

Oamenii legii, precum și Oficiul pentru Drepturile Copilului, spun că cauza tragediei în marea majoritate a cazurilor este nepăsarea părinților.

Pe 11 iulie, locuitorii unei case de pe strada Voluntarilor au filmat cum, la etajul opt al unui bloc înalt învecinat, doi copii s-au urcat pe pervaz și s-au jucat acolo, aruncând jucării pe geamul deschis. Niciunul dintre copii nu a fost rănit, dar mama lor riscă o amendă.

În aceeași zi, la Botanica, o fetiță de doi ani a căzut de la o fereastră de la etajul 8 al unui bloc de locuințe. Copilul, care era acasă cu mama, a fost lăsat nesupravegheat o scurtă vreme. În acest timp, fata s-a urcat pe pervaz pentru a privi pe fereastra deschisă. Plasa de țânțari nu a suportat greutatea copilului, care a căzut peste geam. Copilul a supraviețuit ca prin minune, or, spun medicii, a avut noroc să cadă pe plasă, ceea ce a diminuat din impactul loviturii.

La sfârșitul lunii iunie, un băiețel de trei ani a căzut de la o fereastră de la etajul patru al unei clădiri rezidențiale din Buiucani. Și el s-a urcat pe pervaz și s-a rezemat de plasa de țânțari a ferestrei deschise, care nu a putut suporta greutatea copilului. Băiatul a fost dus la spital, unde a decedat din cauza rănilor suferite.

Iar pe 1 iunie, de Ziua Protecției Copilului, un băiețel de doi ani a căzut pe o fereastră de la etajul trei al unei clădiri rezidențiale din același sector din Buiucani. Scenariul este același. În timp ce mama a intrat în bucătărie pentru câteva minute, copilul s-a urcat pe pervaz, s-a rezemat de plasa de țânțari și a căzut pe fereastra deschisă. Băiatul și mama lui au fost duși la spital.

(Ir)responsabilitatea parentală poate fi pedepsită

Părinții copiilor afectați se pot confrunta cu răspundere penală și administrativă, spune Sandu Cernean, ofițer superior al Departamentului de Poliție Metropolitană. Potrivit lui, dacă un accident a cauzat moartea unui copil sau răni grave, atunci împotriva părinților sau reprezentanților legali ai copilului ar putea fi inițiat un dosar penal conform art. 163 din Codul penal al Republicii Moldova „Lăsarea în pericol”. Pedeapsa – închisoare până la 4 ani.

În 2021, împotriva părinților din Republica Moldova au fost inițiate șapte dosare în temeiul acestui articol, iar în 2020 – cinci.

Contactat de NM, Cernean a explicat că lăsarea unui copil în pericol implică și incidente casnice atunci când un copil dă peste o oală cu apă fierbinte, se rănește cu obiecte tăiate (cuțite, foarfece, ace) sau înghite unele piese mici (monede, mărgele, nasturi).

„Părinții nu ar trebui să lase un copil nesupravegheat, deoarece copiii din curiozitate se pot răni fără să-și dea seama”, a declarat el.

În 2021, în Moldova au fost înregistrate 250 de incidente domestice de acest gen: 70 de copii au fost răniți, iar 11 au murit.

Sfaturi pentru părinți:

Pentru a preveni incidentele tragice cu copiii căzuți de la ferestre, poliția le recomandă părinților:

  • închidă toate ferestrele, chiar dacă nu sunt lângă copil timp de câteva minute;
  • să le explice copiilor, chiar dacă au încă o vârstă fragedă, pericolul ferestrelor deschise;
  • să nu lase niciodată un copil care doarme singur în apartament;
  • să nu arate copilului cum se deschide fereastra;
  • să fie atenți la plasele de țânțari: copiii se sprijină pe ele și cad;
  • să mute tot mobilierul departe de ferestre;
  • să instaleze mecanisme și încuietori speciale pe ferestre.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Coaliția Națională „Viața fără Violență” lansează Programul de Burse  „Suroritate” pentru fete din grupuri vulnerabile

Coaliția Națională „Viața fără Violență” a lansat programul de burse „Suroritate”,  pentru a sprijini accesul la educație pentru fetele din medii vulnerabile din Republica  Moldova. Programul va oferi 5 burse anuale, în valoare de 18.000 lei fiecare, fetelor care  provin din localitățile țării, cu excepția municipiului Chișinău, și care se confruntă cu  diverse forme de vulnerabilitate socială sau au fost victime ale violenței. 

Bursele sunt acordate integral din Fondul Ana și au ca scop încurajarea continuării  studiilor liceale sau profesional-tehnice (în școli profesionale, colegii și centre de  excelență). Suma alocată este nerambursabilă și va acoperi o parte semnificativă din  cheltuielile legate de studii (transport, materiale școlare, manuale) și trai (costul  căminului sau al chiriei, asigurarea necesarului de bază, achiziționarea de  îmbrăcăminte). 

Cui se adresează programul „Suroritate”? 

Programul este dedicat fetelor din Republica Moldova care locuiesc în afara  municipiului Chișinău și care îndeplinesc următoarele criterii: 

Situația școlară: 

– Sunt absolvente de gimnaziu și urmează să înceapă liceul în anul școlar  2025-2026. 

SAU sunt deja încadrate într-o formă de învățământ liceal (liceu, colegiu,  centru de excelență sau școală profesională).

– Au obținut o medie generală de minimum 7.5 în anul școlar precedent și  nu au avut corigențe sau restanțe. 

Vulnerabilitate socială: 

– Fac parte dintr-un grup vulnerabil, conform criteriilor de mai jos: o Beneficiază de ajutor social sau de alte prestații sociale. 

– Provin dintr-o familie monoparentală sau dintr-o familie numeroasă (cu 3  sau mai mulți copii minori sau aflați la studii) cu venituri reduse. 

– Provin dintr-o familie în care unul sau ambii părinți au dizabilități severe. o Se află în sistemul de tutelă/curatelă sau în plasament familial. o Se confruntă cu alte situații de vulnerabilitate demonstrate prin acte  confirmative sau printr-o evaluare socială (ex: fete rome, fete cu necesități speciale, mame minore, fete refugiate etc.). 

Această listă nu este exhaustivă, iar fiecare caz va fi examinat individual. 

Cum pot aplica fetele? 

Apelul pentru aplicarea la programul „Suroritate” este deschis până pe 20 august 2025.  Dosarul de aplicare trebuie expediat la adresa de email [email protected] și va  include: 

• Un video de prezentare și de explicare a intenției de a participa cu durata de  până la 1 minut. 

• Copia certificatului de absolvire a gimnaziului și a foii matricole cu notele  obținute în anul precedent de studii. 

• O scrisoare de recomandare (de la un profesor, asistent social, primar etc.). 

Pentru detalii complete și condiții specifice, te rugăm să consulți regulamentul  integral al programului

Scopul programului: 

Educația este una dintre cele mai puternice forme de prevenire a violenței împotriva  femeilor și fetelor. Prin acest program, ne propunem să oferim unui număr cât mai  mare de fete șansa de a-și finaliza studiile liceale sau de a obține o calificare  profesională. Astfel, ele se vor putea integra mai ușor pe piața muncii, își vor asigura  independența financiară și vor fi mult mai protejate împotriva violenței. 

În Republica Moldova, deși fetele finalizează studiile liceale într-un procent mai mare,  statisticile arată că majoritatea locurilor de muncă bine plătite sunt ocupate de bărbați.  Această discrepanță forțează adesea femeile să rămână dependente, blocate în roluri  de îngrijire a gospodăriei și în relații abuzive. Prin educație și profesionalizare, oferim  fetelor instrumentele necesare pentru a-și construi un viitor independent și sigur.

Cum poți susține Programul? 

Cele 5 burse, în valoare totală de 90.000 lei (aproximativ 4.500 euro), sunt oferite  integral din Fondul Ana, susținut exclusiv prin donațiile oamenilor. Fiecare contribuție,  indiferent de valoare, aduce mai aproape visul unei fete de a-și continua studiile și de  a-și crea un viitor mai bun. 

Poți susține inițiativa noastră prin: 

Donații direct pe site 

Abonament pe Patreon, pentru donații lunare 

Transfer bancar: 

Beneficiar: A.O. CN VIATA FARA VIOLENTA 

Bancă: BC „MAIB” S.A. 

MDL: 

Cod BIC: AGRNMD2X493 

Cod IBAN: MD11AG000000022515036559 

EURO: 

Cod SWIFT: AGRNMD2X 

Cod IBAN: MD09AG000000022515052309 

USD: 

Cod SWIFT: AGRNMD2X 

Cod IBAN: MD27AG000000022515036562 

Parteneriate Corporative: Dacă organizația ta dorește să susțină această  inițiativă, te rugăm să ne contactezi printr-un email la: [email protected]

Pentru detalii suplimentare, contactați-ne la adresa de email [email protected].

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: