De ce Damir și Cojocaru au scăpat de Penitenciarul 13? Judecătorii invocă condițiile proaste și un posibil nou dosar la CEDO
Full Article 8 minutes read

De ce Damir și Cojocaru au scăpat de Penitenciarul 13? Judecătorii invocă condițiile proaste și un posibil nou dosar la CEDO

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a oferit detalii despre motivele care au dus la decizia instanței, de a înlocui, în privința inculpaților Valeriu Cojocaru și Dorin Damir, măsurile preventive, din arest preventiv, în liberare provizorie sub control judiciar și respectiv arest la domiciliu. Potrivit unei declarații de presă publicată pe 8 februarie, condițiile din Penitenciarul nr. 13 sunt foarte proaste, iar unul dintre inculpați are probleme serioase de sănătate. În plus, magistrații acuză partea acuzării că ar fi acționat incorect. Judecătorii dau de înțeles că toate aceste argumente ar risca să ducă la condamnarea Moldovei la CEDO, într-un eventual proces.

Judecătorii au remarcat că, potrivit Raportului anual de activitate al Consiliului pentru prevenirea torturii (2018), condițiile materiale de detenție în celulele instituției penitenciare nr.13 rămân departe de a fi satisfăcătoare, or ambii inculptați se află în Penitenciarul nr. 13 (P-13) de 7 luni (din 5 iulie 2021).

Magistrații au dezvăluit că, pe parcursul examinării cauzei, apărarea unuia din inculpați a invocat constant că starea de sănătate a acestuia s-a înrăutățit din momentul luării acestuia în custodia statului. Apărarea a mai invocat că acesta suferă de o afecțiune cerebrală vasculară, care evoluează cu episoade de decompensare (sindromul HIC) care este însoțită și de alte afecțiuni cronice.

​Pe 27.10.2021 unul din inculpați a prezentat benevol instanței pașaportul emis pe numele său de RM, precum și cartea de identitate emisă pe numele său de România. ​Rezultatul RMN din 28.10.2021 pe numele inculpatului menționat denotă că la acesta a fost depistat un chist subarahnoidian temporo polar și retrovermian median. În concluzie, sunt specificate suspiciuni de displazie fibroasă și hiperostază.

Unul dintre deținuți are probleme de sănătate

​Pe lîngă argumentele respective, pe 26 noiembrie 2021 apărarea a invocat că are suspiciuni serioase că în timpul detenției în P-13, la unul din inculpați a fost depistată Hepatită de tip B, boală de care acesta nu suferea în momentul luării în custodia statului.

„​Este evident că, în asemenea circumstanțe, acuzarea de stat urma să verifice aceste informații cu celeritate și să le confirme sau să le infirme, după caz să vină în fața instanței, cu propuneri rezonabile în vederea evitării încălcării art. 3 CEDO. Ori, deținerea aproximativ 6 luni a unei persoane într-un penitenciar, a cărui condiții de detenție sunt calificate atît de organismele internaționale cît și naționale, ca nefiind conforme standardelor minime de prevenire și combatere a torturii, tratamentelor inumane sau degradante, urmată de o presupusă infectare a acestui deținut cu Hepatita Virală de tip B, este o situație extraordinară, care nu poate fi trecută cu vederea de autoritățile statale”, argumentează Asociația Judecătorilor.

Un procuror bate alarma: se pregătește eliberarea lui Damir și Cojocaru

Magistrații mai susțin că, în astfel de condiții, acuzatorul de stat trebuia să prezinte dovezi clare că riscurile ce justifică detenția persistă în continuare, sunt actuale și că alte măsuri preventive, alternative arestului ar fi insuficiente pentru înlăturarea lor. La fel, acuzatorul de stat era obligat să indice cum se poate concilia privarea continuă de libertate a inculpaților în P-13, în condițiile în care condițiile din acest penitenciar sunt calificate ca nesatisfăcătoare și contrare art. 3 CEDO, dar mai ales, în condițiile în care, în speță persistă suspiciunile enunțate la alineatul precedent, iar o anchetă asupra acestora nu a fost efectuată.

​Asociația Judecătorilor a menționat și faptul că un reprezentant al acuzării de stat a expediat o scrisoare adresată procurorului general, procurorului pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), vicepreședintelui judecătoriei Chișinău, precum și președintelui RM și ministrului Justiției, în care a indicat că acesta ar deține „informații cu caracter operativ, precum că există acțiuni orchestrate în vederea liberării de răspundere penală a inculpaților Damir Dorin și Cojocaru Vladimir”.

Un alt complet de judecată

​În rezultatul scrisorii respective, membrii completului precedent a depus declarații de abținere de la examinarea cauzei respective, la 01.12.2021. ​Prin încheierea din 01.12.2021 declarația de abținere a fost admisă, iar cauza a fost redistribuită altui complet de judecată, compus din judecătorii: Ion Morozan ( raportor și președinte al completului), Angela Catana și Alexandru Negru.

​În urma examinării demersurilor formulate de acuzare în luna decembrie, referitor la prelungirea măsurii preventive arestul preventiv în privința ambilor inculpați, noul complet a specificat în textul încheierii din 29.12.2021 despre existența la speță a problemelor legate de imposibilitatea acordării asistenței medicale unuia din inculpați. Din aceleași motive, completul a obligat P-13 și ANP să întreprindă acțiuni în vederea acordării asistenței medicale corespunzătoare inculpatului.

​În pofida acestui semnal de alarmă, nici ANP nici acuzatorul de stat, pînă la examinarea următorului demers de prelungire a măsurii preventive sub formă de arest preventiv, nu a informat completul despre acordarea asistenței medicale ce o necesită unul din inculpați.

​„În condițiile în care inculpații erau deținuți în P-13, deja a 7-a lună consecutiv, luînd în calcul informațiile referitoare la condițiile de detenție în P-13 (rapoartele CPT și ale Ombudsmanului), luînd în considerare informațiile cu caracter medical referitoare la unul din inculpați, lipsa de reacție a autorităților statului și neinvestigarea informațiilor referitoare la relele tratamente în perioada detenției (neexecutarea obligațiilor pozitive derivate din art. 3 CEDO), precum și modul în care a înțeles unul din acuzatori să intervină în procesul de realizare a justiției, completul a conchis că menținerea în continuare a inculpaților în P-13, riscă să se transforme în tratament contrar art. 3 CEDO”, argumentează Asociația Judecătorilor.

​Din aceste motive, completul a decis:

​a) înlocuirea măsurii preventive în privința inculpatului Cojocaru Valeriu Boris din arestare preventivă în liberare provizorie sub control judiciar. În vederea înlăturării tuturor riscurilor reținute de instanță în textul încheierii completul a dispus obligarea inculpatului la purtarea unui dispozitiv de supraveghere electronică cu stabilirea în sarcina lui a următoarelor obligaţii : 1) să nu părăsească Republica Moldova decît cu permisiunea instanței de judecată și să poarte dispozitivul de supraveghere electronică; 2) să comunice instanţei de judecată orice schimbare de domiciliu; 3) să se prezinte la instanţa de judecată ori de cîte ori este citat; 4) să nu intre în legătură cu persoanele implicate în cauza dată; 5) să nu săvîrşească acţiuni de natură să împiedice aflarea adevărului în procesul penal; 6) să predea paşaportul instanţei de judecată.

​b) înlocuirea măsurii preventive în privinţa inculpatului Damir Dorin Mihai din arestare preventivă în arest la domiciliu. În vederea înlăturării tuturor riscurilor reținute de instanță în textul încheierii completul a dispus obligarea inculpatului la purtarea unui dispozitiv de supraveghere electronică cu stabilirea în sarcina lui a următoarelor obligaţii : 1) interzicerea de a ieşi din locuinţă; 2) interzicerea convorbirilor telefonice, recepţionării şi expedierii corespondenţei şi utilizării altor mijloace de comunicare; 3) interzicerea comunicării cu persoanele implicate în cauza dată; 4) a menţine în stare de funcţionare mijloacele electronice de control şi de a le purta permanent; 4) de a răspunde la semnalele de control sau de a emite semnale telefonice de control, de a se prezenta personal la instanța de judecată la timpul fixat.

Ce acuzații li se aduc lui Damir și Cojocaru?

Amintim că schinbarea măsurilor preventive în privința celor doi inculpați au fost puse în practică în data de 26 ianuarie.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Serviciul de Informații și Securitate au descins în ziua de 5 iulie 2021 la domiciliile, în birourile de serviciu și automobilele mai multor persoane.

Au fost reținuți trei bănuiți – șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, un inspector din cadrul Poliției de Frontieră și președintele Asociației FEA, Dorin Damir. Acțiunile procesuale vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații.

Sunt cercetate cinci componențe de infracțiuni: abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. Cei vizați riscă de la doi până la 12 ani de închisoare.

 

 

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: